Nu puteam să nu includ în această listă cel puțin o carte pentru copii, iar cea pe care v-o propun astăzi este una cu adevărat deosebită. Publicată pentru prima dată în 1966, cu subtitlul Aproape teatru, aproape poeme, aproape povești și ilustrată minunat de Ágnes Keszeg în ediția din 2013, această carte este încă din titlu o invitație la călătorie.
Unde fugim de-acasă? de Marin Sorescu este un festin al imaginației de o muzicalitate extraordinară. Așa cum sugerează subtitlul, scurtele texte care compun volumul sunt aproape poeme, frazele rimează și au cadența unui text poetic.
Unde fugim de-acasă? La circ, la grădina zoologică („un fel de magazin de jucării, unde tigrii, girafele și leoparzii sunt vii”), la fotbal, la mare, la munte, în Delta Dunării („Delta, după câte știu, seamănă cu lacul cel cenușiu, unde pelicanul bătrân stă toată ziua grav, așteptând un fotograf.”), în peșteri, pe Lună, la Polul Nord („Clima de la Polul Nord e o climă de frigider”), într-o poveste, la piață, la bătrânețe („Adică pentru o zi fiecare copil mic să-și fie lui însuși bunic”), la Polul Sud, la cinema, la cules de frunze („M-a apucat un dor de frunze, în suflet și peste tot, că nu mai pot.”), la școală („dar nu rămânem acolo”), în Capitala Bazaconiei.
Și, tot așa, venind și plecând, învățând și uitând și iar învățând, o să vă pomeniți că știți pe dinafară școală după școală. Asta puteți s-o observați singuri, uitându-vă nu în alte părți, ci în cărți.
Cărțile or să fie tot mai mari, iar pozele lor tot mai mici, întâi ca niște păpuși, apoi ca niște furnici.
Când nu veți mai vedea nicio poză în nicio carte, să știți că ați ajuns cu învățatul și cu uitatul foarte departe.
Iar în final, concluzia tristă, dar cu o rază de speranță:
Ieșim din copilărie ca dintr-o jucărie. Sau, dacă vreți, mai rămâneți printre rotițele ei albastre, dar pe spezele voastre. […] Dar să vă spun adevărul adevărat: de azi m-am lăsat de mirat. Și, în continuare, ce să faci fără mirare?
Așa că nu renunțați la ea și bucurați-vă de acest volum plin de ocazii de a vă mira!
Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.