Aventuri, mistere și călătorii în timp – recomandările Andreei pentru Ziua Copilului 2024


Andreea Ștefănică, cea mai veche colaboratoare a noastră, este mamă a doi copii, Tudor (8 ani) și Iunia (4 ani și 9 luni). M-am bucurat să descopăr că dintre recomandările lor de anul acesta trei le-au citit la rândul lor la recomandarea lui Mihai (băiatul meu de 8 ani și jumătate). Asta confirmă o dată în plus valoarea lor și ne încurajează să recomandăm în continuare și noi cărți de calitate pentru copii și nu numai.

Au prins și ei microbul seriilor, așa că veți regăsi nu mai puțin de 4 serii în recomandările lor, pline de aventuri, mistere și umor, de la benzi desenate și cărți pentru cititorii începători până la romane, dar și o Biblie pentru copii care sunt gata pentru texte mai lungi și mai complexe.


1. Seria Cei cinci faimoși de Enid Byton, Editura ArthurCei cinci pe insula comorii (vol. 1), Cei cinci și pasajul secret (vol. 2) și Cei cinci fug de acasă (vol. 3). Pentru că anul trecut am citit împreună seria „Copacul depărtărilor” de aceeași autoare, la ultimul târg de carte am cumpărat și primul volum din seria „Cei cinci faimoși” care ne-a plăcut foarte mult și mie, și copiilor.

Protagoniștii sunt patru copii și un câine, care în vacanțele lor de vară/ iarnă au parte de aventuri palpitante în care ei dau dovadă de mult curaj și ingeniozitate.

Și copiii, și eu suntem de acord că volumul 2 a fost cel mai palpitant și cel care ne-a pus cel mai mult pe gânduri: oare cine e personajul negativ? Oare ce vor descoperi? Oare cum se va termina toată aventura? Ce a sesizat Tudor este că autoarea prelungea destul de mult descrierile și abia în a doua parte a poveștii se întâmplau cele mai interesante lucruri. Dar vorbim de un copil de 8 ani și unul de aproape 5 ani, deci poate că cei mai mari nu vor sesiza acest aspect, ba chiar se vor bucura de detalii 😊.

2. Asterix și Obelix, Editura Arthur. Avem toate cele cinci volume apărute la Editura Arthur și Tudor le-a citit singur pe toate, iar Iunia le-a răsfoit de foarte multe ori. Sunt benzi desenate care îi amuză, și în jocurile lor îi mai aud folosind replici din ele.

3. Seria Portalul magic de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45. Am aflat de această serie de la Mihai Trancă și am cumpărat și noi primele trei volume, iar apoi nu ne-am mai putut opri 😊. Primele 2 volume cred că le-am citit eu cu voce tare, iar apoi Tudor a început să mi-o ia înainte și, pentru că nu am mai putut ține pasul, l-am lăsat să le citească singur. Acum avem seria completă și este prima serie citită de el din momentul în care a început să citească cursiv (a început să le citească la finalul clasei pregătitoare și le-a terminat la începutul clasei I, când am cumpărat și ultimele volume de la Gaudeamus). Au fost unele volume care nu i s-au părut chiar interesante și la un moment dat se plictisise de aceeași structură, dar a avut ambiția să aibă toată seria citită… și cumpărată 😊.

4. Seria cu șoarecele detectiv de Geronimo Stilton apărută la Editura Rao. Lectura este încă în desfășurare, dar Tudor mereu mă atenționează că termină cartea și trebuie să mai comandăm. Cărțile sunt ușor de citit, au fonturi atractive și colorate și merg foarte bine pentru cititorii din clasele primare. Despre această serie am aflat tot de la Mihai 😊.

5. Biblia juniorilor, Editura Scriptum. Este prima Biblie pe care Tudor a citit-o singur. A primit-o cadou de la Mihai și în primele zile citea zilnic din ea. Cred că i-a plăcut și felul în care sunt povestite întâmplările, dar și faptul că a trecut de la categoria „prichindei” la categoria „juniori” 😊. Acum citim și noi cu toată familia din ea la timpul devoțional de seară.


Mulțumim, Andreea, pentru recomandări!

Vezi și recomandările sale din anii trecuți: 2023, 2022, 2021, 2020 și 2019.

Vezi și celelalte recomandări de anul acesta:

Ninja, dragoni, puțină istorie și lupte eroice – recomandările lui Mihai pentru Ziua Copilului 2024

Hidden Gems – comori ascunse pentru Ziua Copilului 2024

În pași de balet spre cititorul din peșteră – recomandările Melaniei pentru Ziua Copilului 2024

Numără stelele pe Strada Zambila – recomandările Anei pentru Ziua Copilului 2024

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu