Continuăm seria de recomandări pentru Ziua Copilului cu lista celei mai vechi colaboratoare a noastră, Andreea Ștefănică, mamă a doi copii, Tudor (care împlinește 7 ani în curând) și Iunia (3 ani și 9 luni). Puteți citi articolele sale din anii trecuți aici (2022), aici (2021), aici (2020) și aici (2019).
Anul acesta ne recomandă cărți clasice de aventuri, meditații și povestiri biblice și non-ficțiune în benzi desenate.
Seria: Copacul Depărtărilor (Pădurea Fermecată, vol. 1; Magia copacului depărtărilor, vol. 2; Lumea din copacul depărtărilor, vol. 3) – de Enid Byton, Editura Arthur.
O familie compusă din mamă, tată și trei copii (două fete și un băiat) sunt nevoiți să se mute de la oraș la țară, iar copiii sunt foarte entuziasmați de acest lucru și sunt dornici să exploreze cât pot de mult locurile noi și să se bucure de noua viață. Părinții lor munceau foarte mult, iar ei ajutau cu responsabilitate cu ceea ce puteau și cu ceea ce erau rugați de către mama lor. Avem așadar trei copii bine educați care își ascultă părinții… cine nu își dorește asta, nu? 😊 Casa în care se mută este aproape de o pădure despre care auziseră că este fermecată, iar ei, curioși și dornici de aventură, pornesc să afle care e treaba cu această pădure. Ceea ce descoperă este o lume fantastică, cu personaje din basme (elfi, animale vorbitoare, zâne, pitici etc), copaci care „vorbesc” între ei și, cel mai interesant, un copac înalt pe crengile căruia găseai în același timp mai multe feluri de fructe. La capătul acestui copac apărea mereu câte un tărâm fantastic, precum: tărâmul cadourilor, tărâmul „luați poftiți”, tărâmul călușeilor, tărâmul viselor, tărâmul arțăgoșilor etc. Copiii, împreună cu prietenii lor fantastici, ajung să exploreze aceste tărâmuri și au parte de multe peripeții, dar și de mici lecții importante pentru viețile lor.
Eu le-am citit copiilor mei aceste trei volume în aproximativ o lună de zile și le-a plăcut foarte mult, iar după fiecare capitol rugămintea lor era: „încă un capitol”. Editura Arthur recomandă cartea de la vârsta de 9-10 ani, dar dacă copiii știu deja să citească sau au răbdarea antrenantă să asculte capitole și cărți mai lungi, cărțile pot fi citite de la 6-7 ani. Iunia (3 ani și 9 luni) a ascultat și ea cu plăcere lectura celor trei volume. Și eu, și copiii recomandăm cu drag această serie.
Vrăjitorul din Oz de Frank Baum, Editura Arthur.
Povestea nu cred că mai are nevoie de prezentare. O pun însă în această listă pentru că le-a plăcut mult copiilor și pentru că alături de ei am și eu ocazia să-mi reamintesc poveștile din copilărie sau să le citesc pe de-a-ntregul pe unele dintre ele 😊 Din nou, observ că editura Arthur o încadrează la 10 ani +, dar lui Tudor i-am citit-o la 6 ani și a trăit intens fiecare capitol și fiecare aventură a lui Dorothy și a prietenilor ei.
Ce putem învăța de la animale – Meditații de 5 minute de Pamela Kennedy, Editura Lumina Lumii.
Auzisem de ceva vreme de cartea asta, dar am tot amânat să o cumpăr pentru că mi se părea că laudele la adresa ei sunt exagerate. Dar nu! Am rămas plăcut surprinsă de informațiile interesante din ea, de corelațiile și aplicațiile faine pe care autoarea le face. Cel mai mult m-a surprins deschiderea copiilor de a discuta pe marginea întrebărilor din carte; am aflat multe lucruri despre ce simțeau ei referitor la anumite situații. Noi citeam din ea seara înainte de somn și sigur o vom relua peste câteva luni.
Seria „Cele mai frumoase istorisiri biblice”, Editura Gramma
E adevărat că Iunia ascultă povești pe care lui Tudor nu i le-aș fi citit la trei ani (pentru că era prea mic pentru ele), dar o văd cum se întoarce la cărțile potrivite pentru vârsta ei și le răsfoiește singură sau ni le aduce să i le citim. Dintre acestea face parte și colecția de 10 cărți de la Editura Gramma despre câteva personaje din Biblie (Noe, David, Moise, Iona, Estera, Daniel și Debora), despre creație, Paște și Crăciun. Sunt cărticele interactive, colorate, amuzante și foarte potrivite pentru copiii de la 2 ani + (atenție, nu sunt cartonate!).
24 de ore în spațiu; 24 de ore în Antarctica (Usborne), Univers Enciclopedic Junior.
Cărți cu informații + benzi desenate despre cum arată viața în locuri în care doar o categorie mică de oameni are acces. Lui Tudor îi plac și, acum că știe să citească, uneori le ia și citește sigur replicile personajelor (altfel, mie mi se pare greu să citesc cu voce tare benzile desenate). În această serie au mai apărut 24 de ore în epoca de piatră și 24 de ore în junglă (pe care le-am cumpărat, iar copiii urmează să le primească de 1 iunie/zilele lor de naștere). Urmăriți site-ul celor de la UE Junior, au mereu oferte și cărți atractive 😊!
„Cartea e o viață”, mulțumesc pentru oportunitatea de a scrie aici și abia aștept să citesc și să mă inspir și din alte liste de recomandări!
Mulțumim și noi, Andreea, pentru recomandări! Pe Andreea o găsiți pe blogul ei, dar și ca gazdă a emisiunii Bibliofan, difuzată la Crossone Radio, marțea de la ora 18:30 și, în reluare, joia, de la ora 14:30.
PS: Vezi și primul articol al seriei de anul acesta
PPS: Vezi și recomandările din anii trecuți
A republicat asta pe Andreea Ștefănică.