Un strop de viață în preajma Paștelui 2023 #5


Când Fiul Omului va veni în slava Sa, împreună cu toţi îngerii, atunci El Se va aşeza pe tronul slavei Sale şi toate neamurile vor fi adunate înaintea Lui. El îi va despărţi pe unii de alţii aşa cu desparte păstorul oile de capre şi va pune oile să stea la dreapta Lui, iar caprele, la stânga. Apoi Împăratul le va zice celor din dreapta Lui:
– Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu; moşteniţi Împărăţia care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii! Căci Mi-a fost foame şi Mi-aţi dat să mănânc, Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat să beau, am fost străin şi M-aţi primit între voi, am fost gol şi M-aţi îmbrăcat, am fost bolnav şi M-aţi vizitat, am fost în închisoare şi aţi venit pe la Mine.
Atunci cei drepţi Îl vor întreba:
– Doamne, când Te-am văzut noi flămând şi Ţi-am dat să mănânci, sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit între noi, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Şi când Te-am văzut noi bolnav sau în închisoare şi am venit pe la Tine?!
Iar Împăratul le va răspunde:
– Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aşa unora dintre cei mai neînsemnaţi dintre aceşti fraţi ai Mei, Mie Mi-aţi făcut!
Apoi le va zice celor din stânga:
– Plecaţi de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care a fost pregătit pentru diavolul şi pentru îngerii lui! Căci Mi-a fost foame şi nu Mi-aţi dat să mănânc, Mi-a fost sete şi nu Mi-aţi dat să beau, am fost străin şi nu M-aţi primit între voi, am fost gol şi nu M-aţi îmbrăcat, am fost bolnav şi în închisoare şi nu m-aţi vizitat!
Atunci şi ei Îl vor întreba:
– Doamne, când Te-am văzut noi flămând sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în închisoare şi nu Ţi-am slujit?!
Atunci El le va răspunde:
– Adevărat vă spun că, ori de câte ori n-aţi făcut aşa unora dintre cei mai neînsemnaţi dintre aceştia, Mie nu Mi-aţi făcut!
Şi aceştia vor merge în pedeapsa veşnică, iar cei drepţi vor merge în viaţa veşnică.
Matei 25:31-46


Am intrat în Postul Paștelui ca perioadă de pregătire pentru întoarcerea Mântuitorului nostru, așteptându-L pe Cel ce Se va întoarce pe neașteptate, în mijlocul nopții, ca să ne ia așa cum ne găsește.

Judecata pe care o aducem asupra noastră este o judecată la care lucrăm încă de pe acum – în toate modurile de a ne raporta la ceilalți, aici și acum, în fiecare zi și în fiecare clipă. Observați că nu ni e cere să facem nimic extraordinar (și că nu se spune nimic despre postire): ne sunt înfățișați săracii care cer mâncare, puțină pâine – nu vor să le organizăm un ospăț festiv; alții cer un acoperiș, o haină, apă, o vizită – nimic deosebit și cu siguranță nu ceva ce nu stă în puterea noastră să facem.

Dacă ne împietrim inima față de ceilalți, dacă eșuăm să răspundem la prilejurile ce se ivesc înaintea noastră, atunci deja pronunțăm o sentință împotriva noastră. Dacă nu-L putem primi pe El în persoana fraților Săi, atunci nu vom ști cum să-L primim pe Hristos. Când Hristos Se va întoarce întru slavă, ni se va spune să mergem în focul cel veșnic – foc ce nu este pregătit pentru noi, ci pentru diavolul însuși.

Dacă nu putem să răspundem aproapelui nostru aflat în nevoie, atunci și slava și strălucirea lui Hristos – atunci când Se va întoarce – vor fi prea mult pentru noi; fiindcă în fiecare situație este același Hristos, chiar dacă nu-L recunoaștem.

Este frapant faptul că cei care și-au deschis inima și au dat din bunurile și timpul lor altora au fost și ei surprinși de cuvintele lui Hristos: „Când Ți-am făcut noi toate acestea?” Ei nu i-au slujit pe săraci dintr-un simți al datoriei sau din nădejdea unei răsplate, ci au făcut toate acestea doar din iubire și astfel au dobândit o inimă nouă de milî și iubire, o inimă care Îi deschide pentru a primi slava și strălucrea lui Hristos.

Aceasta este moștenirea care a fost pregătită pentru noi de la întemeierea lumii. A-L vedea pe Dumnezeu în aproapele nostru și a răspunde celuilalt la fel precum Hristos – aceasta înseamnă a fi după chipul lui Dumnezeu, a trăi în Împărăția sau Raiul lui Dumnezeu.

Să ne rugăm să putem considera fiecare clipă din viața noastră ca aflându-se sub judecata lui Hristos Cel ce Se va întoarce.

Crucea lucrează în lume. Omilii pentru perioadele liturgice de peste an, Pr. Prof. John Behr

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: