Un strop de viață în preajma Paștelui 2023 #6


Prin credinţă a refuzat Moise, când a crescut, să fie numit „fiul fiicei lui Faraon“, alegând mai degrabă să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu, decât să se bucure de păcat pentru puţin timp. El a considerat abuzul suferit pentru Cristos ca fiind o bogăţie mai mare decât bogăţiile Egiptului, pentru că el îşi aţintise privirea la răsplata viitoare.
Şi ce-aş mai putea spune? N-am suficient timp să vorbesc despre Ghedeon, Barak, Samson, Iefta, David, Samuel şi despre profeţi.
Să ne fixăm atenţia asupra lui Isus, Cel Care iniţiază şi desăvârşeşte credinţa, Cel Care, pentru bucuria ce-I stătea înainte, a îndurat crucea, dispreţuindu-i ruşinea, şi S-a aşezat la dreapta tronului lui Dumnezeu! Evrei 11:24-26, 32-12:2

Pentru bucuria care-I stătea înainte a răbdat Pătimirea și doar dacă avem bucuria Lui putem să ne înălțăm inimile mai presus de lucrurile acestei lumi, concentrați asupra chemării lui Dumnezeu în Isus Hristos, pentru ca astfel să ne poată conforma chipului Său.

Acum, nu trebuie să vă spun cât de greu este aceasta, de aceea tonul pasajului este unul categoric. De aceea, primim darul Postului Mare. Postul este un dar, nu un test de rezistență, un set de sarcini anevoioase pe care trebuie să le îndeplinim pentru ca să ajungem pe partea cealaltă mulțumiți de noi înșine. Nu! Postul Mare este un dar oferit nouă pentru ca să învățăm unde este viața noastră adevărată și să ajungem să cunoaștem bucuria dăruită de Hristos, singura bucurie care poate ajuta această lume.

Cred că ceea ce ne împiedică cel mai adesea de la a trăi această bucurie nu este faptul că trăim într-o mare păcătoșenie – crimă, desfrânare, erezie – ci fiindcă am devenit inerți la darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra noastră. Am devenit atât de familiarizați cu moștenirea noastră, încât am devenit mult prea ușor insensibili la provocarea pe care o conține și la calea pe care ne-o deschide. De asemenea, suntem atât de bombardați în societatea noastră consumistă de fiorul neîncetat de a avea tot mai mult – epuizați de consum, adorând făptura în locul Făcătorului – încât suntem orbi la ceea ce ne arată realitatea creată.

Suntem remodelați pentru a fi precum Hristos, înveșmântați în El, chemați să purtăm chipul Lui (Rom 8:30). Dacă aceasta e ceea ce a plănuit Dumnezeu pentru noi, atunci nu există timp mai prielnic decât acum pentru a începe să ne luăm în serios destinul, în această perioadă a Postului Mare, acest dar de patruzeci de zile pe care Dumnezeu l-a așezat pentru noi.

Crucea lucrează în lume. Omilii pentru perioadele liturgice de peste an, Pr. Prof. John Behr

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: