Un strop de viață în preajma Paștelui #24


Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă. (1 Samuel 16:7)

Secularismul este un mod de a fi dependent de răspunsul mediului în care trăiești. Acest sine secular, fals, este sinele fabricat, după cum spune Thomas Merton, de către compulsiile sociale. Într-adevăr, „compulsiv” este cel mai bun adjectiv pentru acest sine fals. El arată către nevoia continuă și crescândă de afirmare. Cine sunt? Sunt cel ce este plăcut, lăudat, admirat, antipatic, urât sau disprețuit… Compulsia se manifestă în teama de a eșua și impulsul de a preveni acest lucru prin a aduna „mai mult” – mai multă muncă, mai mulți bani, mai mulți prieteni.

Aceste compulsii stau la baza celor doi vrăjmași principali ai vieții spirituale: mânia și lăcomia. Acestea sunt partea nevăzută a vieții secularizate, fructele amare ale dependențelor noastre lumești.

Nu este de mirare că Sf. Antonie și călugării săi considerau acceptarea pasivă a principiilor și valorilor societății drept un dezastru social. Au ajuns să înțeleagă cât de greu este, nu doar pentru creștinul individual, ci și pentru Biserică însăși, să scape de seducția compulsiilor lumii. Care a fost răspunsul lor? Ei au scăpat de pe corabia ce se scufunda, și au înotat ca să-și salveze viața. Iar locul unde au găsit salvarea a fost deșertul, locul solitudinii.

Solitudinea este cuptorul transformării. Fără solitudine, rămânem victime ale societății noastre, încâlciți în iluzia unui sine fals. Isus Însuși a intrat în acest cuptor. Acolo, El a fost ispitit cu cele trei compulsii ale lumii: a fi relevant („preschimbă pietrele în pâini”), a fi spectaculos („aruncă-Te”) și a avea putere („Îți voi da toate aceste împărății”). Aici, El a afirmat că Dumnezeu este singura sursă a identității („Să Te închini Domnului Dumnezeului tău și doar Lui să-I slujești”). Solitudinea este locul marilor lupte și marilor întâlniri – lupta împotriva compulsiilor sinelui fals și întâlnirea cu Dumnezeul iubitor care Se oferă pe Sine ca substanță a noului sine.

De multe ori, suntem alienați de noi înșine. Cunoaștem puține lucruri despre inima noastră și păstrăm distanța, ca și cum ne-ar fi frică. Misterul vieții spirituale este că Isus dorește să Se întâlnească cu noi în solitudinea propriei inimi, să Își facă dragostea cunoscută în inima noastră, să ne elibereze de temeri și să ne aducă la cunoștința propriului sine. În intimitatea inimii noastre, așadar, putem învăța nu doar să-L cunoaștem pe Isus, ci și, prin Isus, să ne cunoaștem și pe noi înșine.

Rugăciune:

Dumnezeule Atotputernic,

Cuvântul Tău veșnic este adevărata lumină

care luminează pe orice om.

Vindecă orbirea inimilor noastre

pentru ca noi să discernem ce este drept

și să Te iubim cu sinceritate.


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: