Un strop de viață în preajma Paștelui #16


Şi-a venit în fire şi a zis: ‘Câţi argaţi ai tatălui meu au belşug de pâine, iar eu mor de foame aici! Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi zice: «Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta şi nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău; fă-mă ca pe unul din argaţii tăi.»’ Şi s-a sculat şi a plecat la tatăl său. Când era încă departe, tatăl său l-a văzut şi i s-a făcut milă de el, a alergat de a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat mult. (Luca 15)

Parabola fiului risipitor este o poveste despre întoarcere. Am înțeles importanța întoarcerii, din nou și din nou. Viața mea se îndepărtează de Dumnezeu, iar eu trebuie să mă întorc. Întoarcerea este o luptă de-o viață.

Sunt surprins de motivațiile egoiste ale fiului risipitor. El și-a spus „Slujitorii tatălui meu au mai multă mâncare decât au nevoie, iar eu stau aici și mor de foame! Voi pleca de aici și mă voi întoarce la tata.” El nu s-a întors dintr-o iubire proaspăt regăsită pentru tatăl lui. Nu, el s-a întors pentru a supraviețui. A descoperit că drumul pe care-l alesese ducea la moarte, însă întoarcerea la tatăl lui era o necesitate pentru a rămâne în viață. A înțeles că a păcătuit, însă asta doar pentru că păcatul l-a adus în pragul morții. Sunt impresionat de faptul că tatăl lui nu a cerut o motivație mai înaltă. Dragostea lui era necondiționată, așa că și-a primit fiul acasă pur și simplu.

Iată un gând încurajator. Chiar dacă ne întoarcem din simplul motiv că urmărirea dorințelor noastre nu ne-a adus fericirea scontată, Dumnezeu tot ne va primi. Chiar dacă ne întoarcem pentru că a fi creștin ne aduce mai multă pace decât a fi păgân, Dumnezeu tot ne primește. Chiar dacă ne întoarcem din simplul motiv că nu ne-am descurcat singuri, Dumnezeu tot ne primește. Dragostea lui Dumnezeu nu necesită explicații cu privire la motivul pentru care ne întoarcem. Dumnezeu este bucuros să ne vadă acasă.

Cu ochii minții, văd pictura lui Rembrandt, „Întoarcerea Fiului Risipitor”. Tatăl cu ochii slăbiți își ține la piept fiul cu o dragoste necondiționată. Pare să gândească un singur lucru: „El este înapoi acasă și sunt așa fericit să îl am din nou lângă mine.”

Vocea disperării spune: „Am păcătuit din nou și din nou. După nenumărate promisiuni față de mine însumi și față de alții că data viitoare voi face ceea ce trebuie, ajung din nou în întuneric. Las-o baltă cu schimbarea. Am încercat ani de zile și nu a mers și nu va merge vreodată. Mai bine să mă dau la o parte din calea oamenilor și să fiu lăsat în pace și uitat.”

Însă Isus îmi deschide urechea către altă voce care spune: „Eu sunt Dumnezeu, Eu te-am modelat cu mâinile Mele, iar eu iubesc ceea ce am creat. Nu fugi de mine. Vino înapoi, nu odată, nu de două ori, ci de fiecare dată. Tu ești copilul meu. Cum te poți îndoi că te voi îmbrățișa din nou și te voi ține din nou strâns la piept? Nu spune că am renunțat la tine, că nu te mai suport, că nu mai este cale de întoarcere. Lasă dragostea mea să te atingă în cele mai ascunse colțuri ale inimii și să îți arate că ești făcut după chipul meu, de o frumusețe care nu poate deveni vizibilă din nou decât în lumina milei Mele. Vino, lasă-Mă să îți șterg lacrimile și să Îți spun „Te iubesc”. Aceasta este vocea care ne cheamă înapoi la Cel ce ne-a creat în dragoste și vrea să ne re-creeze în milă.

O, Doamne, Dumnezeul meu,

Ajută-mă să aud glasul Tău,

și să aleg mila Ta.


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: