Un strop de viață în preajma Paștelui #15


Eu, Domnul, cercetez inima şi cerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui. (Ieremia 17:10)

Ne putem da seama cu ușurință că, în lumea noastră, avem o dorință puternică de a încerca să realizăm ceva, indiferent că este vorba de a face ceva semnificativ pentru altcineva, sau pentru societate, sau să construim o casă, sau să scriem o carte, sau să câștigăm un premiu. Când începem să fim prea impresionați de rezultatele noastre, ajungem la concluzia greșită că viața este o imensă tabelă unde ne ținem scorul și adunăm puncte pentru a ne măsura valoarea. Înainte să ne dăm seama, ne-am vândut sufletul altora care ne țin scorul. Nu doar că suntem din lume, ci suntem și ai lumii. Devenim ceea ce face lumea din noi. Suntem inteligenți pentru că cineva ne dă note mari. Suntem de folos pentru că cineva ne spune „mulțumesc”. Suntem plăcuți pentru că cineva ne place. Suntem importanți pentru că cineva ne consideră indispensabili. Pe scurt, suntem valoroși pentru că avem succes.

A trăi o viață creștină înseamnă a trăi în lume, dar a nu fi ai lumii. Doar în această solitudine putem deveni liberi. O viață fără un loc al liniștii și al solitudinii devine cu ușurință distructivă. Când ne agățăm de rezultatele acțiunilor noastre ca singurul mod în care ne obținem identitatea, devenim posesivi și defensivi, privindu-ne semenii mai mult ca inamici care trebuie ținuți la distanță decât ca prieteni cu care împărtășim darul vieții.

În solitudine, putem demasca, încetul cu încetul, iluzia posesivității noastre și putem înțelege că nu suntem ceea ce cucerim, ci ceea ce ni s-a dat în dar. În această solitudine descoperim că „a fi” este mai important decât „a avea”, că suntem mai valoroși decât rezultatul eforturilor noastre. În solitudine descoperim că viața nu este o posesiune care trebuie apărată, ci un dar care trebuie împărtășit. Acolo aflăm că dragostea pe care o exprimăm este parte a unei iubiri mult mai mari, că viața pe care o primim nu este o proprietate de care să ne agățăm, ci un dar pe care să-l primim.

În solitudine devenim conștienți că valoarea noastră este diferită de utilitatea noastră.

Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti,

ştii când stau jos şi când mă scol şi de departe îmi pătrunzi gândul.

Ştii când umblu şi când mă culc şi cunoşti toate căile mele.

Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Încearcă-mă şi cunoaşte-mi gândurile!

Vezi dacă sunt pe o cale rea şi du-mă pe calea veşniciei!

Psalmul 139


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Un gând despre „Un strop de viață în preajma Paștelui #15”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: