Aniversări literare #19 – N.T. Wright


N.T Wright s-a născut pe 1 decembrie 1948, a studiat teologia la Oxford și a devenit preot anglican și profesor de Noul Testament la Montreal și Oxford, a slujit la Westminster Abbey și apoi a devenit Episcop de Durham, cel de-al patrulea scaun din Biserica Angliei. În 2010 s-a retras din pastorație și a redevenit profesor de Noul Testament și creștinism timpuriu la Universitatea St. Andrews din Scoția, dedicându-se în principal finalizării operei teologice demarate în 1989: o vastă investigație în șase volume monumentale despre originile creștinismului și problema lui Dumnezeu. Al treilea volum, The Resurrection of the Son of God, este considerat de mulți clerici și teologi a fi o lucrare creștină fundamentală despre învierea lui Isus, în timp ce al patrulea volum, cel mai recent, Paul and the Faithfulness of God, este considerat capodopera lui Wright. În ultimele patru decenii, preotul, profesorul și episcopul N.T. Wright a realizat o operă științifică, dar și pastorală, de o uimitoare vastitate care promovează gândirea înnoitoare și profetică, dar și mărturia creștină neobosită și exemplară a unuia dintre cei mai importanți teologi și oameni ai Bisericii timpului nostru.

Într-o manieră și mai accesibilă, înregistrează un podcast, Ask N.T. Wright Anything, care difuzează, săptămânal, episoade cu răspunsurile lui N.T Wright la cele mai variate probleme, de la întrebări despre Scriptură, la probleme sociale arzătoare.


Site-ul său: https://www.ntwrightonline.org/ (aici puteți găsi și câteva cărți în format electronic pe care le puteți descărca gratis: https://www.ntwrightonline.org/ebooks/)

Pe blogul nostru:

„Iisus – pur și simplu”
„Creştin pur şi simplu. De ce are sens creştinismul”
„Cum a devenit Dumnezeu Împărat”
„Surprins de speranță”
„Tot ce merită Dumnezeu”
„Răul și dreptatea lui Dumnezeu”
„Dumnezeu și pandemia”
„Ziua în care a început Revoluția”

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu