Gaudeamus 2023 – lista de dorințe și evenimente


Cel mai citit târg de carte, Gaudeamus Radio România, a ajuns la ediția cu numărul 30! În perioada 22 – 26 noiembrie ne așteaptă o sărbătoare a cărții în Pavilionul Central Romexpo!

402287485_729404719214589_9188813122104969296_n

Cele mai prestigioase edituri din țară, zeci de mii de titluri, sute de evenimente, cei mai apreciați scriitori români și ultimele noutăți editoriale vă dau întâlnire la Gaudeamus 30!

Accesul publicului este liber, zilnic, între orele 10:00 și 20:00.

Evenimentul este organizat de Radio România și este un proiect finanțat de Ministerul Culturii.

Deși ne propunem să ajungem în formulă completă anul acesta la Gaudeamus, din cauza altor lucruri pe care le pregătim în paralel (inclusiv un eveniment fizic în București săptămâna viitoare!), de data aceasta doar Irina Trancă și-a pregătit lista de dorințe, a răsfoit catalogul expozanților și programul evenimentelor și vă prezintă în cele ce urmează rezultatul cercetării ei.


O să încep prin a spune că anul acesta am reușit să profit de niște oferte de Black Friday și o parte dintre noutățile pe care mi le doream am reușit să le cumpăr cu această ocazie. Le voi menționa totuși, pentru că cred că merită să știți de ele, mai ales că mai toate se lansează și la Gaudeamus.

Astfel, deși pe lista aceasta apar încă destule titluri, pe lista „reală” de cărți de cumpărat nu am atât de multe cărți ca în alți ani, din motivul enunțat mai sus, dar și din cauza faptului că unele edituri lipsesc de la această ediție.

În plus, am senzația că, deși ar fi trebuit să fie o ediție aniversară însoțită de mai mult entuziasm, ne întoarcem în timp cu vreo 5 ani, când a fost ultima ediție în Pavilionul Central, ceea ce mie mi se pare un fel de retrogradare, după spațiul aerisit din Pavilionul B2 cu mult mai multe facilități pentru vizitatori. Sper ca la fața locului să mi se risipească această senzație.

Am grupat din nou titlurile pe edituri, în ordine alfabetică, și am inclus și cărțile pentru copii pe care le voi căuta pentru băiatul meu, Mihai (8 ani).

Grupul Editorial ART

Această editură mă surprinde la fiecare târg cu noutăți pe care le descopăr abia la stand, așa că aici lista rămâne deschisă, deși am încercat mai mult decât în alți ani să identific noile titluri, cu siguranță voi mai fi surprinsă la fața locului.

O istorie cu gust de kiwi de Adina Rosetti – o noutate despre care am aflat de pe Instagram, dar care nu apare în programul de lansări de la târg, deci nu știu dacă va fi disponibilă încă, deși eu sper din toată inima, pentru că ar fi prima mea alegere de la această editură, întrucât Adina Rosetti este una dintre scriitoarele mele preferate.

Jocuri și jucării. Juniorii și Jocuri și jucării. Seniorii – antologii din colecția Cărțile mele, din care am aproape toate titlurile. Se lansează duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00 la standul Atelierul de creație (nivelul 3.20), în prezența autorilor Juniori și Seniori implicați în proiectul „Locuiește în poveste!”.

Crizantema și sabia. Tipare ale culturii japoneze de Ruth Benedict – o mare surpriză să avem în română această carte de nișă, dar de referință, pe care am încercat să o citesc în facultate în engleză, pentru că o aveam în bibliografia de la cultura japoneză.

Carte de citire, carte de iubire de Nichita Stănescu și Gheorghe Tomozei, cu ilustrații de Andrei Damian – una dintre noutățile-surpriză descoperite la stand la Bookfest 2023, dar pe care nu am apucat să o cumpăr de atunci.

Cărțile micului geniu: Spațiul cosmic de Ken Jennings – pentru Mihai, a cărui pasiune anul acesta sunt stelele, constelațiile și spațiul cosmic.

Max și Minicavalerii 2: Bătălia Corpohoților de Lincoln Peirce – volumul 2 dintr-o serie care lui Mihai i-a plăcut foarte mult și pe care a recitit-o de multe ori.

Editura CARTEA COPIILOR

Lisabet și bobul de mazăre de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ilon Wikland

Vreau și eu să merg la școală de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ilon Wikland

Vulpoiul și tomtele de Astrid Lidgren, cu ilustrații de Eva Eriksson

Aventură în Antarctica de William Grill

Editura CORINT

Promisiunea dragonului de Elizabeth Lim – mult-așteptatul volum 2 al seriei Șase cocori stacojii mi l-am cumpărat de Black Friday, dar m-am gândit că merită să știți de el.

Ina și Ariciul Pit. Aventuri în aparatul de fotografiat al bunicului, vol. 2 de Radu Țuculescu, cu ilustrații de Ana Alfianu – Mihai a citit de curând primul volum și i-a plăcut.

Editura DPH (Didactica Publishing House)

Micul prinț de Antoine de Saint-Exupery, cu ilustrații de Claudia Bordin – când crezi că nu poate exista o ediție mai frumoasă decât ce ai deja, bum!, mai apare una!

Exploratorii secreți și misiunea spațială de SJ King – pentru Mihai, desigur.

Șoricelul Fursec și un prieten minunat de Simona Epure, cu ilustrații de Lavinia Trifan – să ne întregim seria. De altfel, autoarea are vreo două ateliere la Gaudeamus, iar unul dintre ele este un atelier de lectură și decorațiuni de Crăciun, pornind chiar de la cartea cu Șoricelul Fursec, ce va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie de la ora 11:30 la standul editurii.

Citește în fiecare zi – 20 de povești de citit cu voce tare de Lucy Browridge, cu ilustrații de Chloe Giordano – o noutate pe care doresc să o răsfoiesc, pentru că sună interesant.

Editura FRONTIERA

Inima curată a poveștilor de Vigen Guroian – această carte nu doar că o am deja, ci am și citit-o, pentru că pregătim un episod #ceov dedicat ei, dar am vrut neapărat să știți de ea ca să o puneți și pe lista voastră de cumpărături.

Mai isteț decât regele – citește și rezolvă de George Shannon, cu ilustrații de Eugen Berlo – o carte-ghicitoare, pe care îmi doresc să o răsfoiesc.

Grupul editorial HUMANITAS

Întoarcerea acasă de Kate Morton – cel mai recent roman al uneia dintre scriitoarele mele preferate se lansează vineri, 24 noiembrie, de la ora 16:30 la standul editurii. Participă Ana Barton, Cristina Stănciulescu, Denisa Comănescu. Eu încă stau în cumpănă dacă să mi-l cumpăr în română sau să mai aștept să mi-l iau în engleză, pentru că toate cărțile ei le-am citit în original.

Provocarea Ierusalimului de Eric-Emmanuel Schmitt – și pe aceasta mi-am cumpărat-o deja de Black Friday, dar este una dintre noutățile despre care trebuia neapărat să știți și care se lansează și la târg sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18:00. Participă Sabina Fati, Marina Constantinescu, Denisa Comănescu.

Elefantul care nu respecta nimic de Eric-Emmanuel Schmitt, cu ilustrații de Barbara Brun – a treia carte din seria „Poveștile bufniței“ se lansează vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, alături de alte noutăți Humanitas Junior, la standul editurii. Participă Gabriela Tabacu, Irina Dobrescu, Laura Grunberg și actorul Voicu Hetel.

Viețile secrete ale culorilor de Laura Imai Messina – o altă carte cumpărată de Black Friday, pentru că celălalt roman al acestei autoare pe care l-am citit, Ce încredințăm vântului, mi-a plăcut foarte mult. Se lansează vineri, 24 noiembrie, de la ora 16:00, împreună cu un alt titlu japonez. Participă Magda Ciubăncan, Alina Purcaru, Denisa Comănescu.

Marile legende medievale repovestite de Francesc Miralles, cu ilustrații de Adrià Fruitós – un volum frumos pe care îl avem deja la păstrare pentru Crăciun.

Trei zile nemaipomenite de Ioana Pârvulescu, cu ilustrații de Anca Smărăndache – cel mai recent volum al uneia dintre scriitoarele mele preferate se lansează sâmbătă, 25 noiembrie de la ora 12:00 la standul editurii, în prezența autoarei și a ilustratoarei, alături de Liana Alexandru și Cristina Cioabă.

Călătorie în lumea formelor de Andrei Pleșu – un alt volum pe tema artei care va fi lansat vineri, de la ora 18:30 în prezența autorului și a Lidiei Bodea.

Editura LITERA

Fotograful amintirilor pierdute de Sanaka Hiiragi – roman japonez cu o intrigă interesantă.

Cărți care au schimbat istoria – eu am primit acest volum în limba engleză de ziua mea anul trecut, dar m-am gândit că trebuie să știți că există acum și în limba română, pentru că este un volum cu adevărat deosebit, perfect de făcut cadou în perioada următoare.

Editura NICULESCU

HISTRONAUŢII. O aventură cu romanii: poveste, informaţii, activităţi de Frances Durkin – ca să ne completăm colecția

Editura NEMIRA

Minciuna ta din aprilie, vol. 2 de Naoshi Arakawa – abia m-am abținut să nu cumpăr acest volum până la târg, ca să nu plec de-acolo cu mâna goală! :)) Despre primul volum am scris aici, mi-a plăcut foarte mult! Și, apropo, Nezumi, imprintul dedicat seriilor manga, va avea stand propriu la această ediție.

Vine Crăciunul! de Monika Utnik, cu ilustrații de Ewa Poklewska-Koziełło – și pe aceasta am cumpărat-o de Black Friday și plănuiesc să i-o dau lui Mihai de Moș Nicolae. De-abia aștept să o citim, pentru că este foarte frumoasă și m-am bucurat să descopăr răsfoind-o că include până și obiceiul japonezilor de a mânca de la KFC de Crăciun!

Editura PARALELA 45

O altă editură care m-a surprins la Bookfest și care mă surprinde din nou prin noutățile sale, printre care se numără 4 volume noi din seria Portalul magic de Mary Pope Osborne: Un narval în pericol, Salvarea puiului de lamă, Ultimul urs Grizzly și Leopardul zăpezii.

Povești din Biblie. 17 povești captivante din cea mai grozavă carte din lume de Kathleen Long Bostrom, cu ilustrații de Dinara Mirtalipova – pare o ediție deosebită din ce am putut răsfoi pe internet, vreau neapărat să o văd la fața locului.

Ernest și Célestine (ediție cartonată) de Daniel Pennac – și când te gândești cât am căutat-o în Franța anul trecut până am găsit-o la un anticariat! Bravo, Editura Paralela 45!

Editura PORTOCALA ALBASTRĂ

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow – o reeditare a unei cărți pe care mi-am dorit să o cumpăr anii trecuți și nu se mai găsea.

Editura POLIROM

Chiajna din Casa Mușatinilor de Simona Antonescu – continuăm refrenul „cel mai recent volum al uneia dintre scriitoarele mele preferate” :)). Acesta este un mamut de carte, la a cărei lansare nu am reușit să ajung, dar care, din fericire, se lansează și la Gaudeamus, vineri, 24 noiembrie, de la ora 18:00. Participă Carmen Mușat, Simona Antonescu, Florina Pîrjol. Moderează: Nona Rapotan. Am citit de foarte bine despre ea, așa că se află pe lista mea scurtă, deși este cam scumpă.

Editura PREDANIA

Cinci Pepper mititei și cum au crescut ei de Margaret Sidney – un clasic al literaturii americane pentru copii.

Anne – Casa plopilor fremătători (vol. 8) de L.M. Montgomery – volumul cu cea mai reușită copertă de până acum dintre cele de la Predania.

Editura SPANDUGINO

Răsfoind programul evenimentelor, am dat de această dublă lansare de joi, 23 noiembrie, de la ora 12:00 a volumelor Aventura lecturii. Eseuri alese de Virginia Woolf și Colinde şi daruri de veghe de Monica Pillat. Vorbitori: Valeriu Stoica, Ioan Stanomir, Monica Pillat. Moderator: Cristian Pătrăşconiu.

Programul complet al evenimentelor îl găsiți aici.

Catalogul expozanților îl găsiți aici.


Voi (când) plănuiți să mergeți la Gaudeamus? Ce cărți aveți pe listă?

Scrie un comentariu