Un strop de viață în preajma Paștelui #34


Chiar înainte de a păși pe drumul suferinței, Isus a spălat picioarele ucenicilor Săi și le-a oferit trupul și sângele Lui ca mâncare și băutură. Aceste două acțiuni merg mână în mână. Ambele sunt expresii ale determinării lui Dumnezeu de a ne arăta plinătatea dragostei Sale. De aceea, Ioan introduce relatarea spălării picioarelor ucenicilor cu cuvintele „Isus, (…) fiindcă iubea pe ai Săi, care erau în lume, i-a iubit până la capăt.” (Ioan 13:1)

Ce este și mai uimitor este că Isus ne-a poruncit să facem la fel, în ambele cazuri. După ce le-a spălat picioarele, Isus le-a spus ucenicilor: „ Eu v-am dat o pildă, ca şi voi să faceţi cum am făcut Eu.” După ce le-a dat să mănânce și să bea, El a spus „Faceți aceasta spre pomenirea Mea”. Isus ne cheamă să continuăm misiunea Sa, de a revela lumii iubirea desăvârșită a lui Dumnezeu. El ne cheamă la o lepădare de sine deplină. Nu dorește ca noi să păstrăm ceva pentru noi înșine, ci ca dragostea noastră să fie la fel de radicală și deplină ca a Lui. El dorește ca noi să ne plecăm către semenii noștri și să atingem locurile care au nevoie să fie spălate. El dorește ca noi să ne hrănim unii pe ceilalți. Iar prin această purtare de grijă deplină, unii față de ceilalți, El dorește ca noi să devenim un singur trup și un singur duh, uniți de dragostea lui Dumnezeu.
De fiecare dată când celebrăm Euharistia și primim pâinea și vinul, trupul și sângele lui Isus, suferința și moartea Sa devin suferință și moarte pentru noi. Pătimirea devine compasiune. Devenim parte a trupului Său și suntem eliberați din cea mai adâncă singurătate. Prin Euharistie, ajungem să-I aparținem lui Isus în cel mai profund mod – Lui, Cel care a suferit pentru noi, a murit pentru noi și a înviat pentru ca și noi să suferim, să murim și să înviem împreună cu El.

Dumnezeule veșnic și atotputernic,
în seara de dinaintea patimilor Sale,
Fiul Tău preaiubit a încredințat bisericii
sacrificiul noului și veșnicului legământ
și ospățul dragostei Sale.
Ajută-ne ca, prin această taină,
să primim deplinătatea vieții și dragostei Tale.
În Numele lui Isus Hristos,
Amin!


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: