Un strop de viață în preajma Paștelui #1


Astăzi, pentru o parte din creștinătate, începe Postul Paștelui.

Conform profesorului și teologului Paul Evdokimov, modalitățile ascezei reflectă epoca. Pentru noi, asceza ar fi mai degrabă repaos impus, disciplina calmului și a tăcerii, periodic și regulat, unde omul regăsește facultatea de a se opri pentru rugăciune și contemplare, chiar în inima tuturor zgomotelor lumii și, mai ales, să înțeleagă prezența celorlalți. Postul, ca opus al macerației pe care omul modern și-o impune, ar însemna renunțarea la prisos, împărțirea lui cu cei săraci, un echilibru surâzător.

Așadar, oricare ar fi modalitatea în care am posti, fie că este vorba de mâncare, sau de agitație și zgomot, sau de rețelele de socializare, sau altele pe care le considerăm înrobitoare, ne dorim să medităm împreună la Cuvântul lui Dumnezeu și la relația noastră cu El, cu ajutorul cărții lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”. Să ne alăturăm, așadar, lui Henri Nouwen (pe care l-am mai întâlnit deja cu cartea „Întoarcerea Fiului Risipitor”) într-un pelerinaj prin zilele postului, printr-o serie de meditații care să ne îndemne să punem, în această perioadă, mai mult timp deoparte pentru rugăciune și reflecție – de luni până vineri, pe blogul nostru.


De aceea vă voi judeca, pe fiecare după căile lui, casă a lui Israel”, zice Domnul Dumnezeu. „Întoarceţi-vă şi abateţi-vă de la toate fărădelegile voastre, pentru ca să nu vă ducă nelegiuirea la pieire! Lepădaţi de la voi toate fărădelegile prin care aţi păcătuit, faceţi-vă rost de o inimă nouă şi un duh nou! Pentru ce vreţi să muriţi, casă a lui Israel? Căci Eu nu doresc moartea celui ce moare”, zice Domnul Dumnezeu. „Întoarceţi-vă dar la Dumnezeu şi veţi trăi!” (Ezechiel 18:30-32)

Astăzi începe perioada Postului. Este un timp pe care să-L petrec cu Tine, Doamne, într-un mod special, un timp pentru rugăciune și post, pentru a Te urma pe drumul spre Ierusalim, spre Golgota, și spre biruința finală asupra morții.

Sunt, încă, atât de împărțit. Doresc cu adevărat să Te urmez, însă doresc să urmez, de asemenea, propriile-mi dorințe și să plec urechea la glasuri ce vorbesc despre prestigiu, succes, respect, plăcere, putere și influență. Ajută-mă să fiu surd față de acele glasuri și mai atent la glasul Tău, care mă cheamă să aleg calea cea îngustă.

Știu că perioada Postului va fi grea pentru mine. În fiecare moment al vieții mele trebuie să aleg calea Ta. Trebuie să aleg gânduri care să fie gândurile Tale, cuvinte care să fie cuvintele Tale, fapte care să fie faptele Tale. Nu există moment sau loc fără alegeri. Și știu cât de mult opun rezistență să Te aleg pe Tine.

Domnul meu, Te rog, fii cu mine în fiecare moment și în fiecare loc. Dăruiește-mi puterea și curajul de a trăi această perioadă de Post cu credincioșie, astfel încât, la sosirea Paștelui, să fiu în stare să gust cu bucurie din viața cea nouă pe care ai pregătit-o pentru mine. Amin!

Rugăciune:

Încrezându-ne în Tine, Dumnezeul cel credincios, începem cele patruzeci de zile de transformare și pocăință. Dă-ne puterea de fi creștini disciplinați, de a lepăda răul și de a înfăptui cu hotărâre binele. Cerem acest lucru în Numele Domnului Isus Hristos.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: