Un strop de viață în preajma Paștelui


În perioada aceasta, citesc Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini , pentru că mi s-a părut foarte potrivită pentru Postul Paștelui. Înspirată de această culegere de învățături duhovnicești, am descoperit scrierile unui părinte al Bisericii, Ioan Climacus sau Sfântul Ioan Scărarul, egumenul Muntelui Sinai din secolul al 6-lea. Povețele Sfântului Ioan Scărarul se găsesc în culegerea denumită Scara, sau Scara dumnezeiescului urcuș (inspirată de scara din vedenia lui Iacov din Geneza 28), dar și în volumul IX al Filocaliei. Lectura Scării este cea mai importantă și specifică Postului Paștelui în bisericile tradiționale. Este împărțită în 30 de capitole, fiecare cu câte o temă distinctă. De aceea, pentru fiecare zi a lunii aprilie, am ales îndemnuri reprezentative din fiecare capitol care, dincolo de limbajul pe alocuri greoi sau arhaic, sper să ne inspire la o mai mare apropiere de Domnul, în zilele rămase din Postul Paștelui dar și după celebrarea Învierii Domnului.
După cum spune și Sfântul Ambrozie de la Optina, „Străduindu-te să trăiești cu evlavie, trebuie să-ți amintești și să nu uiți niciodată că tot ce citești și înțelegi trebuie să aplici la tine însuți, nu la alții, față de tine însuți să fii aspru cu bună înțelegere iar față de ceilalți să fii îngăduitor”.

Puteți, de asemenea, asculta cele două emisiuni CARTEA E O VIAȚĂ despre Cartea Filocaliilor pentru a descoperi învățăturile altor părinți ai Bisericii, aici:

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: