Întâmplare povestită de un bătrân despre un tânăr care voia să devină anahoret, dar era împiedicat de mama lui să o facă. Tânărul a insistând, zicând „Vreau să-mi mântuiesc sufletul!” Ea s-a străduit să-l oprească, dar nu a izbutit, așa că i-a dat drumul. După ce s-a dus să se călugărească, a fost nepăsător și și-a dus viața rău. Iar când a murit mama lui, după o vreme, s-a îmbolnăvit de o boală atât de grea, încât a intrat în extaz de parcă era dus la judecată. Și a găsit-o pe maica sa împreună cu cei care erau judecâți. Când l-a văzut, ea s-a minunat și i-a zis: „Ce-i fiule, de-ai ajuns și tu aici ca să fii judecat? Unde sunt vorbele pe care le spuneai: Vreau să-mi mântuiesc sufletul!” El s-a rușinat de cele auzite și a rămas trist, fără să spună nimic în apărarea sa. Prin iconomia lui Dumnezeu cel iubitor de oameni, s-a vindecat de boală după cele văzute și s-a pocăit în inima lui de când a avut această cercetare de la Dumnezeu. A stat să cugete la mântuirea sa; și a plâns pentru cele făcute cu nepăsare mai înainte. Și s-a canonic în asemenea măsură, încât mulți l-au îndemnat să se odihnească un pic ca să nu se vatăme din pricina lacrimilor multe. El însă nu voia să fie mângâiat, ci zicea „Dacă nu am putut îndura mustrarea mamei mele, cum voi putea îndura rușinea din ziua judecății în fața lui Hristos și a tuturor îngerilor?”
Un bătrân a spus: „ Dacă ar fi cu putință ca sufletele oamenilor să iasă de frică după înviere la venirea lui Dumnezeu, lumea ar muri de groază și cutremur. Ce priveliște să vezi cum cerurile se deschid și Dumnezeu se arată cu mânie și amenințare și cu mulțimi nenumărate de cete îngerești, ca atunci toată omenirea să vadă toate acestea laolaltă. De aceea, se cuvine ca așa să cugetăm ca și cum i-am da socoteală lui Dumnezeu în fiecare zi, fiind întrebați de faptele din timpul vieții.
Apoftegmele Părinților pustiei este o serie dedicată perioadei Postului Paștelui, în care ne propunem să descoperim spusele Părinților pustiei pe baza volumului Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, ediţie critică, studiu introductiv, note, revizie finală, concordanţă de Ștefan Colceriu.