Apoftegmele Părinților pustiei #9


Un frate i-a spus lui apa* Poimen: „vreau să părăsesc locul acesta dar sunt tulburat.” Bătrânul l-a întrebat: „Din ce pricină?” Iar fratele i-a răspuns: „Iată, am auzit niște vorbe despre un frate care nu-mi sunt de folos.” Bătrânul i-a zis: „Nu e adevărat ce ai auzit.” Fratele i-a zis: „Ba da, părinte, căci fratele care mi-a povestit este credincios.” Iar bătrânul a răspuns: „Nu e credincios, căci dacă ar fi fost credincios, nu ți-ar fi zis asta. Dumnezeu a auzit glasul celor din Sodoma, dar El nu a crezut până nu a văzut cu ochii Săi.” Fratele i-a spus: ”Dar eu am văzut cu ochii mei.” Când a auzit asta, bătrânul a privit spre pământ, a luat un mic pai și a spus: „Ce este acesta?” Fratele a răspuns: „Un pai.” Iar bătrânul a privit spre tavanul chiliei și a spus: „Ce este aceasta?” Fratele a răspuns iar: „O bârnă”. Și bătrânul a zis: „Imaginează-ți că păcatele tale sunt bârna accea. Iar cele ale fratelui tău sunt paiul acesta mic.” Când a auzit aceasta, apa a spus: Cum să te binecuvântez, apa, piatră prețioasă? Cuvintele tale sunt pline de bucurie și de slavă.”

*„Apa” = transliterare din coptă a cuvântului „avva”, „părinte, tată”.


Apoftegmele Părinților pustiei este o serie dedicată perioadei Postului Paștelui, în care ne propunem să descoperim spusele Părinților pustiei pe baza volumului Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, ediţie critică, studiu introductiv, note, revizie finală, concordanţă de Ștefan Colceriu.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: