Noutăți editoriale – ianuarie 2022


Ne bucurăm să începem anul cu o scurtă listă de noutăți din domenii diverse: consiliere creștină, biografii, cărți pentru copii sau chiar cărți despre lectură.

Iată ce ne-a atras atenția la început de 2022:

„Leac pentru suflete vătămate” – David A. Seamands. Când am văzut că această carte a fost reeditată, am sărit în sus de bucurie, și am marea plăcere să o împărtășesc și cu voi. Leac pentru suflete vătămate este o carte de căpătâi pentru consilierea creștină.

David Seamands (1922-2006) a publicat cartea în 1981 și a abordat pentru prima dată subiecte sensibile precum trauma, abuzul în relații sau depresia, recunoscând împletirea dintre cauzele materiale, biologice, și cele psihologice ale rănilor sufletului și combătând ideea că „credința” sau „rugăciunea” duc automat la vindecare. Autorul ne ajută să înțelegem de ce unele răni se repară mai greu decât altele, și care este calea spre vindecare pentru fiecare dintre acestea. Sunt subiecte care au fost dezvoltate mai apoi de alți consilieri creștini precum Gary Collins sau Larry Crabb, însă David Seamands este considerat pionier în acest domeniu. Leac pentru suflete vătămate este una dintre cărțile care a stat la baza seriei începute anul trecut aici pe blog, Devenind o prezență vindecătoare. La noi a mai fost  tradusă în 2006, însă nu a mai fost disponibilă de atunci încoace. Așa că, acum că a reapărut, v-o recomand cu căldură.

Ralu Callimaki – O Prințesă cutezătoare, de Cornel Miu.

Pentru că anul trecut am celebrat centenarul primei traduceri a Bibliei publicată de Dumitru Cornilescu în 1921, prezentând și noi într-un episod special, aniversar,  Viața și lucrarea lui Dumitru Cornilescu de Alexandru Măianu; o reeditare a unui volum-document publicat în 2014 de Emanuel Conțac, Cornilescu. Din culisele publicării celei mai citite traduceri a Sfintei Scripturi și un volum inedit, publicat pentru prima dată cu ocazia acestui centenar, Ce-mi mai lipsește?, o colecție de predici ale lui Dumitru Cornilescu însuși, adăugăm la toată această listă și un volum special dedicat prințesei Ralu Callimaki, cea care a inițiat și finanțat traducerea Bibliei, având o contribuție unică și crucială la acest proiect.

La începutul lui 2020, am pregătit o serie specială, Să citim!, inspirate fiind de volumul Lit! A Christian Guide to Reading Books – un ghid creștin pentru lectura cărților, de Tony Reinke.

Ne bucurăm să vă anunțăm că acest volum a fost și tradus și poate fi descărcat gratuit (!) de pe site-ul organizației Magna Gratia, care se ocupă printre altele cu traducerea, editarea și publicarea de resurse creștine gratuite: LIT! Principii creștine pentru lectura cărților. Concepția biblică despre lume și înfluența ei asupra cărților pe care alegem să le citim sau nu, motivele pentru care putem citi cărți „ne-creștine” și de ce ar fi ele de folos, despre importanța imaginației în formarea credinței, cum să ne organizăm prioritățile de lectură, cum să ne facem timp să citim, cum ne influențează tehnologia în practica cititului, toate acestea și multe altele sunt dezbătute în volumul LIT! Principii creștine pentru lectura cărților. Este o carte ce surprinde aspectele esențiale ale discernământului în privința lecturii, și ale rolului acesteia în viața creștinului, așa că nu ezitați să o descărcați gratuit și să o citiți!

Menționăm și Când a creat Dumnezeu lumea de Matthew Paul Turner cu ilustrații de Gillian Gamble, o poveste în versuri pentru copiii preșcolari, din care aceștia vor afla povestea lumii. Copiii își vor putea folosi imaginația pentru a învăța despre modul în care Dumnezeu a creat lumea și diversitatea de plante și animale, ajungând în final la momentul în care Dumnezeu ne-a creat pe noi oamenii, după chipul și asemănarea Lui. Cartea este completată excelent de Când te-a creat Dumnezeu, de același autor, care le vorbește copiilor despre faptul că nu s-au născut dintr-o pură întâmplare, ci că Dumnezeu i-a creat cu un scop precis și unic.

Opțiunea Benedict: o strategie pentru creștini într-o lume post-creștină de Rod Dreher încearcă să răspundă la întrebarea „cum poate trăi un creștin, care vrea să-și ducă viața pe mai departe conform credinței sale, într-o lume post-creștină, care îi calcă în picioare valorile și îl împinge în situații imposibile, de compromis”?

Despre care Benedict este vorba?

Ei bine, este vorba despre Benedict de Nursia (480-548), un tânăr credincios dornic să studieze în inima creștinismului de atunci, la Roma, dar care descoperea un oraș decăzut și depravat, mult asemănător lumii noastre contemporane.

Pentru a se păstra „neîntinat de lume”, el a fondat o comunitate creștină renumită până în ziua de azi pentru setul său de reguli. Rod Dreher se inspiră tocmai din această „Regulă a Sfântului Benedict” pentru a îndemna creștinii să creeze noi comunități în care să-și păstreze valorile și credința și să le perpetueze, chiar și în mijlocul crizei și ostilității ideologiilor de astăzi, fără a se compromite și fără a fi asimilați.


Sperăm ca listele noastre să vă inspire și în anul acesta să alegeți cărți interesante și de folos, dintre cele care vor apărea în 2022.

Dacă v-a atras și altceva atenția iar noi nu am menționat în lista noastră de noi apariții editoriale, ne-am bucura să ne lăsați sugestiile voastre chiar aici, în comentarii!

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: