Enciclopedia Crăciunului – Măcăleandrul


Acum patru ani am împrumutat de la bibliotecă Enciclopedia Crăciunului de Gerry Bowler, din dorința de a învăța despre istoria obiceiurilor acestei Sărbători, atât din propria curiozitate, cât și pentru a-i explica copilului meu ce semnificație au acestea. În săptămânile care urmează, vă voi împărtăși și vouă ce am aflat, de la motivul pentru care sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie până la istoria pomului de Crăciun și a câtorva dintre ornamentele cu care îl împodobim.


Magazinele sunt de mult pline de decorațiuni pentru această ocazie și, dacă ați văzut și voi, poate v-ați întrebat, ca mine, ce caută măcăleandrii printre decorațiunile de brad? Măcăleandrii sunt niște păsări mici cu pieptul roșu, foarte drăguțe, dar m-am întrebat care o fi legătura lor cu Crăciunul, închipuindu-mi că nu există, de fapt, niciuna.

Ei bine, răsfoind aceeași Enciclopedie a Crăciunului, am aflat răspunsul la această întrebare.

Măcăleandrul este un simbol al Crăciunului în Anglia, prezent pe nenumărate cărți poștale de sezon în Marea Britanie, începând cu anul 1862. Fiindcă se împerechează în decembrie, penajul măcăleandrului are nuanțe aprinse în perioada Crăciunului. Legendele susțin că penele de pe pieptul său sunt roșii fiindcă au fost arse de foc atunci când pasărea a încercat să-L încălzească pe pruncul Isus sau fiindcă a încercat să scoată un spin înfipt în fruntea Mântuitorului la răstignire, fiind împroșcat cu sânge.

Sursă foto: Ikea

Cred că este important, dar și interesant să încercăm să aflăm originea elementelor de decor sau a obiceiurilor practicate cu ocazia Crăciunului pentru a putea să păstrăm poate doar ce are o semnificație care să aibă legătură clară cu motivul Sărbătorii – Nașterea Domnului Isus Hristos – întruparea lui Dumnezeu.

Sunt frumoase și simbolurile ce au legătură cu iarna, dar pe acelea le putem folosi în toatele celelalte luni ale sale. Să căutăm să ne împodobim anul acesta casele cu lucruri care să ne aducă mai degrabă aminte de evenimentele din Betleem de acum 2000 și ceva de ani și de bucuria îngerilor, decât de Moș Crăciun și renii săi.

Voi ce părere aveți?

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: