Un strop de viață în preajma Paștelui #12


Compasiunea ne cere să mergem acolo unde există răni, să intrăm în locuri ale durerii, să împărtășim frângerea, teama, confuzia și neliniștea. Compasiunea ne cere să plângem cu cei îndurerați și cu cei înlăcrimați, să jelim cu cei singuri. Compasiunea ne cere să fim slabi alături de cei slabi, vulnerabili cu cei vulnerabili. Compasiunea înseamnă să ne cufundăm în adâncurile condiției umane. Nu este de mirare că compasiunea, „a suferi împreună cu”, întâmpină atâta rezistență din partea noastră. Suntem înclinați să protestăm: „Aceasta este autoflagerare, este un interes morbid față de durere și o dorință bolnavă”. Trebuie să conștientizăm că noi suntem ființe care fug de durere, iar compasiunea nu este răspunsul nostru firesc.

Isus ne poruncește „Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv”. Este o poruncă de a participa la Dragostea lui Dumnezeu Însuși. Este misterul vieții creștine: a demasca iluzia personalității noastre competitive și de a primi o nouă identitate care nu depinde de ceea ce putem obține. Acest sine nou reprezintă participarea noastră în viața divină în și prin Hristos. Isus vrea ca noi să-I aparținem lui Dumnezeu; El vrea ca noi să fim copii ai lui Dumnezeu așa cum El este Fiul lui Dumnezeu. El vrea ca noi să renunțăm la viața noastră veche.

Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine. (Galateni 2:20)

Acest nou sine, al lui Isus Hristos, face posibil ca noi să avem compasiune așa cum Tatăl nostru are compasiune. Prin uniunea cu El, suntem scoși din competitivitatea noastră unul cu celălalt și aduși într-o plinătate divină. Împărtășind această plinătate, putem intra într-o nouă relație, plină de compasiune, unul cu celălalt. Acceptând noua noastră identitate, primită de la Dătătorul Vieții, putem fi unul cu celălalt fără distanță sau frică. Această nouă identitate, eliberată de invidie sau dorință de putere, ne permite să pășim, pe deplin și necondiționat, în suferințele altora, să îi vindecăm pe cei bolnavi, să chemăm la viață pe cei morți. Această compasiune divină nu este una contrafăcută. omenească, ci este expresia unui nou mod de viață în care comparația, competiția și rivalitatea sunt lăsate în urmă.

O Doamne Isuse,

Cel ce ai venit la noi

pentru a arăta milostivirea dragostei Tatălui Tău,

fă-ți poporul să cunoască această dragoste

cu inima, mintea și sufletul lui.

Iar față de mine, păcătosul ce se poticnește,

arată-Ți mila.


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: