Ce ne dorim de la Gaudeamus 2020


Așa cum scriam în raportul meu pe luna octombrie și cum vă anunțam săptămâna trecută, între 16-22 noiembrie se desfășoară ediția online a Târgului de Carte Gaudeamus 2020, ale cărui evenimente le puteți urmări aici, iar astăzi vă prezentăm listele noastre cu cărțile pe care ni le dorim dintre noile apariții ale toamnei, dar nu numai.

O să începem cu lista Irinei Enache.


Deși, într-un fel, mă așteptam să fie așa, îmi pare tare rău că pierd această ocazie și plăcerea de a fi preț de câteva ore înconjurată de cărți și de oameni care iubesc cărțile, și mai ales de a descoperi noutăți care nici măcar nu se aflau pe lista mea. Târgul de Carte Gaudeamus este un eveniment care, pentru mine, este reprezentativ pentru toamna ultimilor, poate, chiar zece ani. Însă tristețea nu m-a împiedicat să îmi alcătuiesc, totuși, o listă cu ce mi-aș fi dorit cu ocazia târgului, mai ales că toamna aceasta a venit cu o mulțime de noi apariții interesante.

După cum veți vedea, lista mea reflectă una dintre prioritățile mele de lectură, non-ficțiunea. Primele două cărți de pe listă sunt absolut remarcabile:

Cristian Presură, Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe. Titlul și autorul ar fi fost suficiente să îmi stârnească interesul, însă, între timp, am urmărit și un interviu cu autorul despre noua sa carte, și pot spune că abia aștept să o citesc. Cartea abordează întrebările omului contemporan („Poate fi invalidată religia de către descoperirile științifice?”, „Care sunt limitele științei?”) și teme precum raportul dintre știință și religie și marile întrebări ale științei.

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Despre destin. Un dialog (teoretic și confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor. Din nou, autorii nu mai au nevoie de nicio prezentare, iar cele câteva rânduri de pe site-ul editurii ne dau de înțeles că lectura cărții va fi o încântare:

Zece scrisori schimbate cu eleganța și firescul unei prietenii intelectuale vechi de peste patruzeci de ani, pline de reflecții, umor, experiențe personale și culturale, un turnir modern al ideilor în care se confruntă două concepții despre destinul omului. Un epistolar despre soartă și sorți care se citește pe nerăsuflate.

Nu putea lipsi nici o carte de psihologie/psihiatrie, iar din această categorie am pe listă: În abis. Însemnările unui neuropsihiatru despre tulburările minții, de Anthony David.

Urmează două cărți de care sunt interesată pentru că am mai citit altele de aceiași autori și care au meritat din plin lectura.

Oliver Sacks, Fluviul conștiinței. Este una dintre ultimele lucrări scrise de Oliver Sacks – autorul marcantei cărți Omul care își confunda soția cu o pălărie – o colecție de eseuri despre temele abordate în general de acesta, precum memoria, conștiința și creativitatea, și o concluzie la întreaga sa activitate.

– Și tot despre creativitate: Specia rebelă. Despre creativitatea oamenilor și despre modul în care ea schimbă lumea de Anthony Brandt și David Eagleman – pentru că de David Eagleman mai citisem Creierul, povestea noastră.

Alte mențiuni pe lista mea:

Cele șase secrete ale inteligenței. De ce educația modernă nu ne învață să gândim cu propria minte de Craig Adams

Noi suntem vremea de Jonathan Safran Foer, o carte care abordează ecologia din perspectiva alimentației noastre.

Cartea pe care v-ați fi dorit să o citească părinții voștri de Philippa Perry, despre aspectele care contează cu adevărat în relația părinte-copil, dar și comportamentele parentale ce merită evitate.


Iată că, deși scriam în articolul despre Bookfest că sperăm ca la toamnă să nu mai fim în pandemie, ne aflăm într-o situație mai gravă decât atunci și avem parte de un an fără târguri de carte fizice. Probabil că asta este ultima grijă în mintea multora, dar mie mi-a provocat o tristețe în plus, pentru că era unul dintre evenimentele anului pentru mine. Cu toate acestea, mă bucur că editurile au continuat să publice, deși în număr mai mic decât în mod normal, multe titluri interesante și iată ce mi-a atras mie atenția în ultimele luni.

Le-am organizat, din nou, pe edituri, în ordine alfabetică.

Editura Art

Elogiu umbrei de Jun’ichirō Tanizaki – un volum de estetică japoneză, scris de unul dintre maeștrii literaturii japoneze.

Editura Arthur

Ronia, fată de tâlhar de Astrid Lindgren – un roman clasic al autoarei cărților cu Pippi Șosețica, o poveste de tip Robin Hood/Romeo și Julieta pe care am citit-o mai demult în engleză de la bibliotecă și mă bucur că a apărut în sfârșit și în limba română (ediție pe care am citit-o deja, luată de Black Friday).

Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor de Florin Bican

Editura Curtea Veche

Ale și sufletul cărților de Alex Donovici

Editura Humanitas

Amintirile unei prințese rebele din familia Romanov de Olga Romanoff și Coryne Hall – o foarte interesantă carte de memorii al cărei titlu este destul de explicit, despre vremuri trecute și despre ce înseamnă să crești ca prințesă rusă în Marea Britanie.

Tot din zona „regalității” mi-a atras atenția volumul „Cu iubire tandră, Elisabeta.” „Mereu al tău credincios, Carol” – Corespondența perechii regale, volumul I, 1869–1888 – ediție critică și comentată, note și traducere din germană de Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu, cu transcrierea după manuscrisul în limba germană, stabilirea textului, studiu introductiv şi indice de Silvia Irina Zimmermann.

Remarc, de asemenea, o nouă apariție în seria de autor C.S. Lewis, De ce, Doamne? O radiografie a suferinței. Deși nu este prima ediție în limba română a acestei cărți, dacă nu v-ați luat-o până acum și aveți restul colecției, merită să o luați pe aceasta.

Mai aproape de interesele mele, am pândit încă de când dădeau câteva imagini pe Facebook, volumul Arcașul fără arc de Ștefan Liiceanu, ce cuprinde poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea. În pregătire se află, de altfel, și o variantă pentru copii, Tigrul nerecunoscător (disponibilă la precomandă aici cu calendar cadou).

Dintre aparițiile Editurii Humanitas Junior mi-au atras atenția Noile aventuri ale lui Habarnam de I.P. Nosov, acum câteva luni, dar mai ales, mult mai recent apăruta Tue, uriașul de gheață de Ana Alfianu, pentru că mi-a plăcut foarte mult Val și Cetatea Sufletelor de aceeași autoare.

Iar din colecția de ficțiune Raftul Denisei mi s-a părut interesant romanul Aroma timpului de Núria Pradas, despre parfumierul care a creat legendarul Chanel N° 5.

Editura Litera

Lumina din întuneric de Sharon Cameronun roman ce descrie „povestea extraordinară a Stefaniei Podgórska, o adolescentă poloneză care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a ascuns în podul casei treisprezece evrei”.

Editura Nepsis a publicat anul acesta, pe lângă al cincilea volum al seriei cărților cu Anne, Anne în casa visurilor sale de L.M. Montgomery, alte două romane scrise de aceeași autoare, Povestitoarea și Vacanța lui Jane (care de altfel a fost publicată și de Editura Sophia ca Jane și casa fermecată din Lantern Hill). Încă nu am citit nimic tradus de ei, sunt curioasă să văd cum sună, dar și să descopăr și alte cărți scrise de L.M. Montgomery, iar în funcție de asta voi alege ce ediție a Jane of Lantern Hill îmi voi lua, mai ales că am luat și Emily de la New Moon, publicată tot de Editura Sophia și aș vrea să compar calitatea traducerii.

Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei) a publicat în noua colecție Anansi World Fiction Jurnalul unui librar de Shaun Bythell, pe care eu l-am citit deja și am scris despre el aici, dar am zis că merită să fie inclus și în această listă.

Editura Polirom

O viață amânată. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus – am pe listă (și pe raft) să citesc romanul inspirat de experiența ei și cu atât mai mult m-au atras memoriile ei.

Blasfemie. Condamnată la moarte pentru un pahar de apă de Asia Bibi împreună cu Anne-Isabelle Tollet – experiența unei creștine din Pakistan, care a fost închisă timp de 8 ani, acuzată fiind de blasfemie de către musulmani.

Ghid de supraviețuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenţi pentru adolescenţi şi părinţi de Mihai Copăceanu

Și, în curs de apariție, Efectul de lupă. Cîteva priviri asupra culturii contemporane de Teodor Baconschi.

Editura Signatura (o editură de cărți pentru copii pe care o recomand din toată inima și despre care am scris aici)

Somn ușor, Miyuki! de Roxane Marie Galiez și Seng Soun Ratanavanh

Ce faci când nu faci nimic de Beatrice Alemagna

Editura Univers

O rețetă de curaj de Victoria Pătrașcu

De asemenea, voiam să menționez standul virtual Nautilus, un distribuitor de carte în limba engleză, care oferă în această perioadă 20% reducere. La standul lor am petrecut anul trecut o bună parte din timp, descoperind tot felul de minunății și mi-am luat două cărți pe care le-am citit anul acesta (Bookworm și Before the Coffee Gets Cold despre care am scris aici). Acum la o primă vizualizare am văzut deja o continuare a uneia dintre ele, Before the Coffee Gets Cold. Tales from the Café și Confessions of a Bookseller de Shaun Bythell, continuarea cărții Jurnalul unui librar.

Așa cum am remarcat și anul trecut, au o selecție mare de non-ficțiune, din diverse domenii, dintre care m-au atras, bineînțeles, cele din categoria cărților despre cărți, cum ar fi Brief Notes on the Art and Manner of Arranging One’s Books (Penguin Great Ideas) sau cele de cultură, cum ar fi Omoiyari: The Japanese Art of Compassion de Erin Niimi Longhurst (despre a cărei carte, Japonisme, tradusă în română, am scris aici), asta pentru a menționa doar domeniile care mă interesează pe mine, dar găsiți și multe cărți de istorie, filosofie, știință și artă.

Anul acesta chiar îmi propusesem să ofer prioritate în buget și timp acestui stand, pentru că anul trecut mi-a părut rău că l-am descoperit târziu și deja cheltuisem mare parte din banii alocați, dar cu siguranță nu are același farmec să comand online, fără toată emoția și surpriza descoperirii și fără a putea pune mâna pe cărți, mai ales pe cele pe care nu mi le-aș fi permis, dar măcar le-aș fi răsfoit.


Sperăm că v-au inspirat listele noastre în alegerea unor cărți pentru acest sfârșit de an sau, de ce nu, pe care să le faceți cadou de Crăciun.

Pe site-ul evenimentului găsiți aici lista cu toate editurile participante (inclusiv Editura Casa Cărții, care publică cărți creștine și oferă până la 50% reducere) și linkuri către standurile lor virtuale de pe propriile site-uri sau de pe site-ul elefant.ro, unde oferă diverse reduceri, precum și lista cu evenimentele acestor zile, aici.

De asemenea, fiți pe fază vineri pentru o listă de cărți de Advent!


Spuneți-ne, voi v-ați comandat cărți de Black Friday? Ce aveți pe listă pentru Gaudeamus 2020? Ce v-a atras dintre propunerile noastre?

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: