O carte pe lună în 2017 #2


2016 a fost pentru mine un an plin de cărți bune. Așa că iată care este lista mea de recomandări pentru 2017. Fiecare este specială în felul ei, și de la toate am avut câte ceva de învățat.

Instrumente în mâinile Răscumpărătorului de Paul David Tripp. Odată ce ai fost răscumpărat, nu poți ține vestea bună pentru tine și vrei ca ceilalți să împărtășească această bucurie. Autorul ne ajută să înțelegem calea biblică de a-i ajuta și consilia pe alții. Cartea este o încurajare că nu doar anumite persoane foarte pregătite îi pot ajuta pe alții, ci fiecare dintre noi, oamenii care avem nevoie de schimbare, putem fi de folos, în dragoste și adevăr, altor oameni care au nevoie de schimbare, transformând astfel viața bisericii și propriile vieți. Este cu siguranță cartea mea preferată din tot ce am citit în 2016.

Tot de Paul David Tripp vă recomand Războiul vorbelor. Deși poartă subtitlul „Abordarea problemelor de comunicare”, nu este o carte de psihologie, ci una plină de principii biblice cu privire la problemele inimii. Prima parte analizează rădăcinile problemelor de comunicare, iar în partea practică, autorul oferă exemple practice în care a aplicat principiile biblice expuse.

Depresia spirituală de Martin Lloyd Jones – Creștinii nefericiți sunt o recomandare slabă a credinței, și nu e nicio îndoială că bucuria debordantă a primilor creștini a fost unul dintre cei mai puternici factori în răspândirea creștinismului. Care sunt cauzele depresiei spirituale? Cum putem avea bucurie în viața de credință? Martin Lloyd Jones răspunde pe îndelete în această mini-enciclopedie despre cum să-L cunoști pe Dumnezeu și să umbli cu El.

Legea lui Hristos de Charles Leiter  – cartea este o călătorie de la chiar începutul lucrării răscumpărătoare a lui Dumnezeu până la împlinirea perfectă a acesteia în Persoana lui Hristos. Odată ce a subliniat supremaţia lui Hristos în planul de răscumpărare alcătuit de Dumnezeu, Leiter continuă să analizeze esenţa a ceea ce înseamnă cu adevărat să fii şi să acţionezi ca un creştin. O carte care te face să redescoperi măreția lucrării lui Dumnezeu și să îți dorești să te sfințești, nu din datorie, ci din dragoste pentru un Dumnezeu așa minunat.

Pentru că anul trecut am citit multe cărți de apologetică, trec acum de la teologie și viață creștină, la știință. Ghidul astronautului pentru viața pe pământ este scrisă de Col. Chris Hadfield, pilot militar și astronaut, primul canadian care a pășit în spațiu. Drumul său spre spațiul interstelar l-a învățat să trăiască mai bine și mai fericit aici pe Pământ, să anticipeze problemele pentru a le preveni și a reacționa în situații critice. Un astronaut nu este doar cel care ajunge în spațiu. Un astronaut este capabil să ia rapid decizii bune, având informații incomplete, atunci când consecințele sunt de o importanță vitală. Și poate cu toții suntem „astronauți” în momentele decisive pentru viața noastră. „Ghidul” este o carte care ne va pune pe gânduri în legătură cu cât prețuim fiecare clipă.

Longitudinea. Povestea unui geniu de Dava Sobel. Nu ne-am putea imagina acum navigația sau granițele statelor fără calculul longitudinii. Veți descoperi cât de grave erau consecințele necunoașterii longitudinii și toată strădania care a dus la descoperirea unui instrument care să o calculeze, într-o poveste presărată cu istorie, geografie, astronomie, dar și cu intrigi, pentru pasionații de știință și nu numai.

Știință, religie și naturalism. Unde rezidă de fapt conflictul? – Este uimitor că atât de mulți oameni de știință, filosofi și teologi cred că există un conflict serios între știință și religia teistă. În această carte, Alvin Plantinga lămurește de ce nici unul dintre motivele principale pentru convingerea că există un astfel de conflict nu are nici pe departe succes, și argumentează de ce conflictul este de fapt între religia teistă și naturalism, o concepție despre lume și viață care încearcă să joace unele din rolurile ce revin religiilor.

Omul etern, de G.K. Chesterton– Este un răspuns complex și rafinat la principalele obiecții puse în calea creștinismului și un inventar savuros al tuturor bizareriilor generate de acestea. Veți fi uimiți de cât de bine se potrivesc descrierile acelor vremuri cu zilele pe care le trăim acum.

Pe lângă cărțile de apologetică propuse de Irina în lista de ieri, vă recomand și Apologetica in jurul mesei, scrisă de 10 autori români, printre care Emil Bartoș, Radu Gheorghiță, Vlad Crîznic sau Octavian Baban. În completarea abordărilor autorilor străini, această carte tratează problema discuțiilor despre credință în familiile românești.

De la știință, ne îndreptăm puțin spre lumea poveștilor. Zahera, fetița care a înghițit un nor mare cât Turnul Eiffel, de Romain Puertolas – o poveste tristă despre o fetiță cu o boală reală, mucoviscidoza, și despre sacrificiul pe care mama ei adoptivă îl face pentru ea; o poveste cu o întorsătură neașteptată, care, în cuvintele unui povestitor talentat, capătă dimensiuni magice.

Grădina de la miezul nopții de Philippa Pearce. Așa cum micul Tom din poveste evadează și descoperă o grădină în care timpul trece altfel, o poartă în timp, tot astfel cartea poate fi o evadare din rutina unei zile cenușii, în care timpul a trecut pe neașteptate.

Pentru că a început un nou an, vă propun și o carte de meditații zilnice, Dimineața și seara de C.H. Spurgeon. Meditațiile ne pot încuraja sau întări, pot reprezenta un cuvânt de mustrare la finalul unei zile sau o doză în plus de energie la începutul ei.

Nu ezitați să aduceți completări la listele noastre! Suntem curioși ce alte cărți ați propune pentru 2017.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: