Apoftegmele Părinților pustiei #28


Amma* Synkletike spune că marea e și plină de fiare, și liniștită. Călugării par să navigheze pe o mare liniștită,, pe când mirenii, pe una plină de primejdii. Cei dintâi navighează ziua, conduși de soarele dreptății, pe când ceilalți noaptea, mânați de neștiință. Se întâmplă totuși adesea ca, cerând ajutor și veghind în furtună și primejdie, mireanul să-și salveze copaia, iar călugării să naufragieze din neglujență chiar și pe o mare liniștită, abandonând cârma dreptății. „cee ace stă în picioare, să luăm seama să nu cadă. Se întâmplă ca mirenii să strige la Domnul ca să-I scape din furtuna cea primejdioasă pentru că veghează, pe când noi, pe calm, din nepurtare de grijă, să ne scufundăm. ”

* Amma = maică duhovnicească; Corespondentul feminin al lui „Apa” = transliterare din coptă a cuvântului „avva”, „părinte, tată”


Apoftegmele Părinților pustiei este o serie dedicată perioadei Postului Paștelui, în care ne propunem să descoperim spusele Părinților pustiei pe baza volumului Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, ediţie critică, studiu introductiv, note, revizie finală, concordanţă de Ștefan Colceriu.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: