Apoftegmele Părinților pustiei #24


Într-o vreme, apa Longin* l-a întrebat pe apa Lucius* despre trei gânduri și i-a zis: „Vreau să mă înstrăinez.” Apa Lucius i-a răspuns: „Oriunde vei merge, dacă nu-ți stăpânești limba, nu te vei înstrăina.” Și i-a mai zis: „Vreau să postesc din două în două zile” Apa Lucius i-a răspuns: „Isaia profetul a spus: „Chiar dacă îți pleci capul precum un cârlig, acesta nu se poate chema post bine primit.” Mai degrabă înfrânează-ți gândurile rele.” Și i-a mai zis în al treilea rând: „Vreau să fug dintre oameni.” Apa Lucius i-a răspuns: „Dacă ești de unul singur, n-o să viețuiești bine.”

Apa Macarios* a zis: „Dacă ținem minte relele care ne-au venit de la oameni, o să ne pierdem și o să ne risipim puterea de a ne aminti de Dumnezeu. Dar dacă ținem minte relele făcute de demoni, o să fim fără pată,iar ei n-o să ne poată străpunge.”

*„Apa” = transliterare din coptă a cuvântului „avva”, „părinte, tată”.


Apoftegmele Părinților pustiei este o serie dedicată perioadei Postului Paștelui, în care ne propunem să descoperim spusele Părinților pustiei pe baza volumului Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, ediţie critică, studiu introductiv, note, revizie finală, concordanţă de Ștefan Colceriu.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: