Cărți cu dor de ducă #19 – Un an în spațiu, o viață de descoperiri


Dacă imaginea despre cosmos și despre astronauți v-a fost formată de filme precum Interstellar, 2001: A Space Odyssey sau Gravity, e timpul să aflați cum e în realitate zborul într-o capsulă spațială, cum se face o andocare, cum cultivi plante pe o Stație Spațială și în general, cum arată viața de astronaut, din cartea „Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri”. Orbitând în jurul pământului cu o viteză de 28 000 de kilometri pe oră și înfruntând izolarea sau diversele pericole, Scott Kelly a petrecut un an în spațiu, participând la un proiect științific care urmărea să studieze efectele zborului de lungă durată în spațiu asupra sănătății. În cartea sa, ne povestește drumul lung și aventuros parcurs pentru a deveni astronaut, participarea sa la alte misiuni NASA, dar și diverse peripeții din viața sa personală și de familie.

Deloc de neglijat, Scott Kelly menționează importanța crucială pe care lectura unor cărți a avut-o în formarea visului său de a deveni astronaut. În adolescență a descoperit, accidental, cartea „The Right Suff”, a scriitorului și jurnalistului american Thomas Kennerly Wolfe Jr. (1930-2018), despre piloții implicați după cel de-al Doilea Război Mondial în cercetarea și dezvoltarea aeronavelor propulsate asemenea rachetelor, și despre astronauții implicați în Proiectul Mercury, selectați în programul spațial NASA. A citit-o cu pasiune și de atunci, dintr-un adolescent slab la învățătură și căruia nimeni nu-i dădea vreo șansă, a devenit un om cu un vis măreț și o țintă clară, pentru care a muncit ani și zeci de ani – o muncă asiduă, studiu, autocunoaștere și depășire a propriilor limite, perseverență, abnegație, în pofida dificultăților și uneori chiar a problemelor medicale, care l-ar fi descalificat.

Așa că, nu știți niciodată ce influență va avea următoarea carte pe care o deschideți. Poate chiar și aceasta!

Acum că vacanța se apropie de sfârșit și ne întoarcem la ale noastre, să nu lăsăm mărunțișurile să ne stea în calea autoperfecționării. Inspirați de exemplul lui Scott Kelly – chiar dacă, probabil, nu vom ajunge în spațiu (încă!) – să ne propunem ținte noi și idealuri nobile pentru care să muncim și să luptăm.


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: