Oameni ai cărții #6 – Biografii și cărți de memorii


Sarah Clarkson propune în continuare o listă de biografii sau memorii prin care „eroi din viața reală ne invită la eroism”.

Am selectat din lista ei volumele care există în limba română (deși am adăugat pe lista proprie mai multe care mi-au atras atenția), iar apoi vă propun și o listă personală de biografii/ cărți de memorii care m-au marcat.


Biografii: poveștile epice din viața reală care mi-au influențat propriile visuri – Sarah Clarkson

Jurnalul Annei Frank 

Fără compromis. Povestea vieții lui Keith Green de Melody Green

Muntele cu șapte trepte de Thomas Merton

Refugiul de Corrie ten Boom

Îndurare aspră de Sheldon Vanauken


Biografiile și cărțile de memorii care m-au marcat – Irina Trancă

Jurnalul Annei Frank – L-am citit prin liceu în franceză și, deși mi-am cumpărat ediția integrală în limba română, care cu siguranță conține pasaje pe care ediția în franceză nu le conținea, nu am recitit-o încă, dar cred că ar trebui să o fac la un moment dat. Te uiți altfel la viața ta după ce citești așa ceva, atât am de spus.

Surprins de bucurie de C.S. Lewis – Acest volum de referință despre viața și convertirea la creștinism a lui C.S. Lewis este o lectură obligatorie dacă vrei să înțelegi filosofia din spatele operei sale. Nu e, după părerea mea, la fel de captivantă ca alte cărți de memorii, dar merită tot efortul pentru a descoperi la prima mână pasajele atât de citate de atâția autori în cărțile lor. Vezi și biografia lui Alister McGrath, C.S. Lewis: o viață. Geniu excentric, profet fără voie.

Umbra Celui Atotputernic – viața și testamentul lui Jim Elliot de Elisabeth Elliot – A fost prima biografie creștină pe care am citit-o și m-a impresionat viața și caracterul lui Jim Elliot, dedicarea cu care a studiat Scriptura, pasiunea pentru Evanghelie și dragostea pentru băștinașii din Peru, pentru care și-a dat viața.

Îndurare aspră de Sheldon Vanauken – Este o minunăție de carte de memorii pe care am prezentat-o pe larg în emisiune (și pe blog) și pe care am redescoperit-o prin niște fragmente incluse în volumul A Love Letter Life de Audrey și Jeremy Roloff și pe care cred că ar merita să o recitesc. Despre viața de cuplu și descoperirea credinței creștine, despre dragoste și convertire, despre cum să păstrezi iubirea vie, despre suferință și boală.

Cu Dumnezeu în subterană de Richard Wurmbrand și Noblețea suferinței de Sabina Wurmbrand – nu cred că mai au nevoie de prezentare, găsiți articole pe larg și episoade dedicate lor aici și aici.

Refugiul de Corrie ten Boom – cred că v-ați plictisit deja de câte ori ați văzut recomandată această carte aici pe blog, dar cred că asta spune multe despre valoarea ei. Citiți-o și veți vedea!

Scânteia – povestea unei mame care a crescut un geniu de Kristine Barnett – am mai scris despre ea aici și aici

Viața în pantofii mei de Elisabeth Mittelstädt -Autoarea este creatoarea revistei creștine pentru femei Lydia, iar în acest volum își povestește viața și experiențele care au condus-o (până) la crearea acestei reviste. Pe mine m-a impresionat foarte mult.

Cu ultima suflare de Paul Kalanithi – și despre această carte am scris aici.

Joni de Joni Eareckson Tada – și despre această carte am vorbit în emisiune aici.


Pe voi ce biografii sau cărți de memorii v-au impresionat?


Oameni ai cărții este o serie de citate și liste de lectură din și inspirate de cartea Book Girl de Sarah Clarkson.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: