Noutăți editoriale pe timp de izolare


În ultima postare vă prezentam resurse (articole și/sau emisiuni CARTEA E O VIAȚĂ) pe care le puteți asculta în această perioadă dificilă, pentru a vă înviora spiritual și a vă alina singurătatea și izolarea. Însă, până vom reveni și noi cu emisiuni proaspete, am reușit să identificăm câteva noutăți editoriale și dorim să vi le prezentăm, pentru a ține pasul cu piața de carte creștină. Și după cum veți vedea, am găsit și câteva recomandări perfecte pentru situația în care ne aflăm și în care avem mai multă nevoie să ne reîmprospătăm încrederea în Dumnezeu, speranța, bucuria și pacea dincolo de circumstanțe.

Eric Metaxas – 7 femei și secretul măreției lor. Care este secretul unei femei puternice? Cartea răspunde la această întrebare prezentând șapte portrete captivante: Ioana d’Arc, Susanna Wesley, Hannah More, Maria Skobtova, Corrie ten Boom, Maica Tereza și Rosa Parks – figuri proeminente care au schimbat cursul istoriei – deși n-au făcut altceva decât să‑și urmeze chemarea vieții lor, pe care au dus-o la bun sfârșit cu o remarcabilă demnitate feminină.
biblia-pentru-femei2-1.jpg-3466-7783Și pentru că tocmai se încheie luna martie, care le-a avut pe femei și mame în atenție, vă prezentăm și un nou format de Biblie, Biblia pentru femei – un instrument de studiu complet al Scripturii, cu teme adaptate pentru femei și și câteva variante de coperte cu modele delicate.

„Creștin fiind, sunt profund preocupat de modul în care ne facem cunoscută propria credință celorlalți. Suntem chemați să împărtășim vestea iertării și speranței, însă mi se aduc în permanență dovezi cum că mesajul nostru li se pare multora ca neavând, de fapt, nimic în comun cu o veste bună.”, scrie Philip Yancey. Venind în întâmpinarea acestei probleme, a scris cartea „În criză de har. Ce se mai aude cu vestea bună?” și ne invită să răspundem la întrebarea „ce este harul și cum poate Biserica să răspândească în lume «nemărginita bogăție» a harului lui Dumnezeu”.

vesnicia-in-desfasurare.jpg-3440-3117Și de la John Ortberg avem o nouă apariție, Veșnicia în desfășurare. Majoritatea oamenilor cred în viața după moarte, căci Dumnezeu „a pus chiar și veșnicia în inimile lor“. Însă cei mai mulți consideră că veșnicia va începe abia după moarte. Isus Cristos, însă, vorbește despre veșicie în cu totul alți termeni. De fapt, El vorbește o singură dată despre „viața veșnică“, într-un fel care s-a pierdut din vedere la scară largă în zilele noastre: „Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, și pe Isus Cristos, pe care L-ai trimis Tu“. Viața veșnică înseamnă cunoașterea lui Dumnezeu. John Ortberg aduce în atenție tocmai acest aspect al veșniciei privit din perspectiva lui Cristos și ne îndeamnă:
– să ne redefinim concepția asupra vieții veșnice ca pe o viață de care vom avea parte doar după moarte.
– să nu ne mai privim ca pe niște creștini de profesie, ci să fim mai degrabă preocupați de a-L cunoaste pe Dumnezeu și de a deveni ucenicii Lui.
– să înțelegem că mântuirea nu înseamnă cum să intrăm în cer, ci cum să intre cerul în noi.

Este oare rezonabil pentru societatea noastră sceptică să creadă într-un Dumnezeu care face minuni? Oare nu contrazic minunile cunoștințele noastre științifice? Oare nu sunt relatările minunilor din Biblie doar legende? Și în zilele noastre – există oare dovezi convingătoare că Dumnezeu continuă să intervină în viețile oamenilor? La aceste întrebări și multe altele răspunde Lee Strobel în noua sa carte, Pledoare pentru minuni.

În această perioadă de neliniște și izolare, poate ne întrebăm și noi „De ce asta? De ce acum? De ce mie?”. În urma bătăliei sale cu cancerul, autorul cărții Neasteptata intorsatura a vietii!, David Jeremiah, inspirat de cartea psalmilor ne arată că Domnul izbavirii din pustie nu ne părăsește în astfel de perioade, ci este mereu gata să le iasă în întâmpinare celor care îl caută cu inima curată, mereu gata să-i asculte pe cei care strigă către El ‘din străfundurile deznădejdii’.

Și alte câteva cărți de asemenea potrivite pentru această perioadă:
res_a69f77fe99c29f42e743b34d10e16643_fullIn Bucurie care sfideaza circumstantele, Stasi Eldredge ne invită să alegem bucuria care izvorăște din inima lui Dumnezeu.  El nu privește cu groază spre viitor și nici nu este înfrânt de vreo greutate. Bucuria Lui nu este niciodată haotică. Ci bucuria Lui este de neclintit, așa cum este El, și noi putem avea parte de ea în ciuda oricăror circumstanțe.
Nu după mult timp de la terminarea celui de-al doilea război mondial, în 1951, Martin Lloyd-Jones a avut opt mesaje din Ioan 14:1-12 la Westminster Chapel în Londra. Aceste predici, care formează cartea „Să nu vi se tulbure inima”, au fost menite să mângâie, să întărească și să-i zidească pe creștini în „credința lor preasfântă” (Iuda 20) și să aducă necredincioșii la o cunoaștere a singurei modalități în care bărbații și femeile pot înfrunta chestiuni ce țin de viață și de moarte.

nu-te-ingrijora_1În stilul lui unic, inspirat de Filipeni 4:6-7, Max Lucado ne îndeamnă și el: Nu te îngrijora. Iar în Speranță de neclintit, ne readuce în atenție promisiunile lui Dumnezeu care să ne țină tari în vremuri tulburi.

Poate unii dintre noi au acum mai mult timp (și disponibilitate) să aprofundeze anumite concepte teologice, așa că o pot face și cu ajutorul unei cărți inedite, pline de reprezentări grafice și alte elemente vizuale: Teologie vizuală. Să vedem și să înțelegem adevărul despre Dumnezeu de Tim Challies, Josh Byers

Craig Groschel revine și el cu o carte tot pe tema suferinței – Speranță în întuneric. Ce ne-a atras atenția de data aceasta este că autorul nu se inspiră din texte clasice folosite de obicei pentru a aborda o astfel de temă, precum Iov și psalmii, ci din cartea unui profet mic, adesea trecut cu vederea: Habacuc.

Valea vedeniilor. Colecție de rugăciuni și devoțiuni puritane este o carte specială ce ne pune la dispoziție o mărturie despre bogăția gândirii și limbajului evanghelic dintr-o perioadă importantă a vieții religioase engleze.

Știm că acum copiii sunt acasă și mulți dintre voi aveți nevoie de idei pentru timpul petrecut cu ei, așa că vă propunem și noi câteva cărți potrivite pentru vârste și gusturi diferite.

De la autoarea britanică de cărți pentru copii Sally Lloyd-Jones, descoperim Gânduri ganduri-pentru-inima-ta_1pentru inima ta. Scrisă într-un limbaj jucăuș, ușor de înțeles și ilustrată într‑un mod foarte sugestiv, cartea prezintă teme ale Bibliei din domenii ale științei, culturii și istoriei, dar și gânduri ale unor mari scriitori și predicatori, cu scopul de a îndrepta ochii noștri, ai cititorilor, către Dumnezeul a cărui dragoste nu se sfârșeste niciodată.

Cu deosebită încântare am descoperit o nouă apariție de la L.M. Montgomery, autoarea seriei „Anne de la Green Gables” despre care am discutat în emisiunile noastre cu titlul Să citim!. Este vorba despre Emily de la New Moon. Cei unsprezece ani petrecuți într-o căsuță din pădure împreună cu tatăl ei văduv, o menajeră posacă, două pisici și nenumărați prieteni imaginari fac din micuța Emily un copil ieșit din comun, care observă lumea cu sensibilitate și putere de pătrundere. Noua ei viață de la New Moon îi scoate în cale prieteni înzestrați cu însușiri aparte, aventuri care îi dau aripi fanteziei și chiar un mister pe care numai ea îl poate desluși.

Și nu în ultimul rând, tot de la Max Lucado, care este deja binecunoscut pentru cărțile sale de succes pentru copii, vă prezentăm Seria Regelui: Pălărie pentru Ivan, Băiatul și marea, Cântecul regelui și Copiii Regelui.

Sperăm cu toții, mari și mici, să putem să folosim această perioadă spre binele nostru spiritual, să nu irosim timpul atât de prețios și bineînțeles să ne bucurăm de lecturi de calitate, captivante și edificatoare. 🙂

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: