Mariana Dinu recomandă… (Inspirație pentru Ziua Copilului 2023)


Mă bucur întotdeauna când Mariana Dinu acceptă să scrie o listă de recomandări pentru noi, pentru că de fiecare dată ne oferă o selecție valoroasă de cărți inedite!

Mariana s-a mutat între timp înapoi în România împreună cu familia ei și cei trei copii: Elisa (11 ani), Ema (9 ani) și Matei (6 ani), dar, după cum veți vedea, și-a păstrat dragostea pentru multiculturalism, ilustrată cum nu se poate mai bine prin cele patru cărți pe care a ales să ni le prezinte în cele ce urmează, cărți inspirate din arta unor pictori sau spații culturale foarte diverse.


Iubesc cărțile care îi invită pe copii să descopere artiști plastici sau muzicieni și, dacă în trecut am devorat seria Povești din Pădurea muzicală scrisă de Cristina Andone, de când ne-am mutat în România și am înscris-o pe Elisa la secția de Arte Plastice căutăm cărți care să o inspire.

Am descoperit cu bucurie și recomandăm din toată inima cele 4 titluri din  Colecția de Artă pentru copii de la Editura Katartis. Sunt ediții cartonate, apărute în 2022 și traduse din limba franceză de către Patricia Rădulescu. Sunt cărți cu greutate și la propriu, și la figurat!

Ideea care stă la baza acestei colecții este aducerea copiilor într-o lume concepută din culori, forme și motive artistice specifice unui tip de artă (arta egipteană, de exemplu) sau unui artist (Klimt,  Chagall,  Hundertwasser). Pornind de la un motiv artistic, fiecare carte țese o poveste inedită care ne-a surprins și ne-a încântat, părinți și copii deopotrivă. Ultimele pagini ale fiecărei cărți oferă copiilor informații despre lucrările care au reprezentat inspirația povestirii.

În Protectorul Copacului de Myriam Ouyessad și Anja Klauss, contrastul dintre negru și auriu de pe copertă te atrage instant în lumea lui Gustav Klimt. 

Motive inspirate din „Așteptarea”, „Copacul Vieții” și „Împlinirea”  se regăsesc între paginile cărții și spun povestea misterioasă a lui Djalil, un băiat care a fost ales să păstreze o cutie de mare preț al cărei destin și secret îi va schimba viața pentru totdeauna. Ilustrațiile sunt unitare și însoțesc atât de natural firul narativ, încât ai senzația că pășesti dintr-o sală în alta a unui muzeu! Un regal!

Micul Nun- micul hipopotam de pe malul Nilului, scrisă de Géraldine Elschner și ilustrată de aceeași Anja Klauss, pornește de la o figurină albastră, realizată din faianță, descoperită într-un mormânt dintr-o necropolă egipteană.

Această istorioară înduioșătoare care transcende timpul îl are în centru pe micul hipopotam albastru care trece dintr-o lume în alta pentru a-i regăsi pe cei dragi.

Hundertwasser – Casa fanteziei, scrisă și ilustrată de aceleași autoare, este inspirată de conceptele și ideile lui Friedensreich Hundertwasser, un pioner ar arhitecturii ecologice.

Clădirile-concept ale lui Hundertwasser au un stil jucăuș pe care copiii îl pot reproduce în lucrări de artă vibrante. De altfel, Elisa s-a întâlnit prima oară cu acest stil la orele de arte plastice din Germania, unde a realizat o lucrare la care a muncit cu multă migală și dăruire.

Sunt sigură că această carte ar fi grozavă ca punct de pornire pentru un proiect în care copiii își pot lăsa imaginația liberă pentru a crea un oraș plin de culoare și spații verzi care se impletesc natural cu spațiile publice urbane.

Călătorie pe un nor este o poveste inspirată de arta lui Marc Chagall.

Scrisă de Veronique Massenot și ilustrată de Elise Mansot, povestea poștașului Zephyr îi ia pe copii într-o călătorie prin spațiul fantastic al culorilor și motivelor regăsite în operele lui Chagall. Pline de viață și culoare, ilustrațiile captează atenția și interesul până la ultima pagină!

Aștept cu sufletul la gură să aflu dacă această colecție va fi continuată, ideea traducerii ei în limba română este foarte bine-venită și utilă multor copii, nu numai celor pasionați de arte sau care studiază artele plastice, precum Elisa, dar tuturor copiilor cărora le plac poveștile inedite și să meargă, asemeni detectivilor, pe urmele indiciilor până la sursa de inspirație a fiecărei povestioare!

Sperăm că v-am stârnit curiozitatea și că veți căuta și voi această colecție minunată!


Mulțumim, Mariana!

PS: Celelalte articole ale sale din anii trecuți le găsiți aici: 2022202012 cărți pentru copiiuna pentru părinți și 6 cărți recomandate de copiii ei.

PPS: Celelalte recomandări de anul acesta: Mihai recomandă… (cărți amuzante, benzi desenate și Biblii pentru copii) și Andreea Ștefănică recomandă… (cărți clasice de aventuri, povestioare și meditații biblice și non-ficțiune în benzi desenate).

PPPS: Toate recomandările din anii trecuți

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: