În luna august luăm vacanță de la articole consistente pe blog, dar asta nu înseamnă că vă lăsăm fără materiale de lectură, pentru momentele în care aveți nevoie de inspirație. Așadar, pentru următoarele săptămâni v-am pus laolaltă recomandările din seria Cărți cu dor de ducă din ultimii trei ani, grupate pe categorii.
Cărți cu dor de ducă #16 – Destinația: Laniakea
Altădată, exploratori curajoși făceau înconjurul lumii pentru a trasa harta continentelor sau oceanelor de pe planeta noastră. Cosmografii, cei care alcătuiesc hărțile cosmosului, sunt exploratorii zilelor noastre. Ei studiază structura universului, nașterea și evoluția galaxiilor, iar pe această cale a fost obținută, în 2014, prima hartă dinamică a universului, cu zone vide și cu imense „continente” extragalactice.
Hélène Courtois, un astfel de explorator contemporan, a scris cartea Călătorie pe valuri de galaxii. Laniakea – noua noastră adresă în Univers pentru a stârni interesul publicului larg cu privire la cercetarea științifică, în special în domeniile astronomiei și astrofizicii.
Cărți cu dor de ducă #19 – Un an în spațiu, o viață de descoperiri
Dacă imaginea despre cosmos și despre astronauți v-a fost formată de filme precum Interstellar, 2001: A Space Odyssey sau Gravity, e timpul să aflați cum e în realitate zborul într-o capsulă spațială, cum se face o andocare, cum cultivi plante pe Stația Spațială și, în general, cum arată viața de astronaut, din cartea Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri.
Orbitând în jurul pământului cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră și înfruntând izolarea sau diversele pericole, Scott Kelly a petrecut un an în spațiu, participând la un proiect științific care urmărea să studieze efectele zborului de lungă durată în spațiu asupra sănătății. În cartea sa, ne povestește drumul lung și aventuros parcurs pentru a deveni astronaut, participarea sa la alte misiuni NASA, dar și diverse peripeții din viața sa personală și de familie.
Cărți cu dor de ducă #28 – Carte de relaxare astronomică
Cartea O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică nu este o carte normală de astronomie. Autorul scrie: „Eu am plănuit să fie un fel de astronomie comparată, în care să aleg o proprietate a unei planete și să prezint ce se întâmplă în acel domeniu și pe celelalte.”
Adrian Șonka, autorul cărții, este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, etc. În prezent observă asteroizi și planete prin telescoapele Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” și cele ale Institutului Astronomic al Academiei Române. Scrie constant despre astronomie și observații astronomice pe site-ul său, http://www.sonkab.com și este de asemenea autorul Ghidului micului astronom prin Univers.
Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.