Cărți cu dor de ducă #16 – Destinația: Laniakea


Altădată, exploratori curajoși făceau înconjurul lumii pentru a trasa harta continentelor sau oceanelor de pe planeta noastră. Cosmografii, cei care alcătuiesc hărțile cosmosului, sunt exploratorii zilelor noastre. Ei studiază structura universului, nașterea și evoluția galaxiilor, iar pe această cale a fost obținută, în 2014, prima hartă dinamică a universului, cu zone vide și cu imense „continente” extragalactice.

7dc83a18-02fd-419d-9ab4-0a252704c689Hélène Courtois, un astfel de explorator contemporan, a scris cartea „Călătorie pe valuri de galaxii. Laniakea – noua noastră adresă în Univers” pentru a stârni interesul publicului larg cu privire la cercetarea științifică, în special în domeniile astronomiei și astrofizicii. Ea ne prezintă drumul lung, anevoios, presărat cu nopți întregi de observații și calcule, rânduri interminabile de ecuații sau linii de cod, ani de muncă și cooperare internațională, plus multă recunoștință față de efortul și dedicarea oamenilor de știință din istoria mai mult sau mai puțin recentă, pe baza cărora au putut clădi noi modele și hărți – drum care a dus, în 2014, la publicarea articolului care ne-a completat adresa noastră în Univers – planeta Pământ, din Galaxia Calea Lactee, din super-roiul de galaxii Laniakea.

Așadar, dacă visați o călătorie printre stele și galaxii, la mii și milioane de ani-lumină, Hélène Courtois vă va fi ghid, și vă va întrepta telescopul imaginației voastre către tainele Universului – mai ales ale acestei mici porțiuni din Univers din care facem și noi parte.

Bonus: veți afla și semnificația acestui cuvânt interesant și muzical de origine hawaiiană, Laniakea.


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: