„Fii mâini și picioare pentru Dumnezeu” de Nick Vujicic


Dacă Dumnezeu poate să folosească un bărbat fără mâini și fără picioare pentru a fi mâinile și picioarele Lui, atunci El cu siguranță va folosi orice inimă dornică să se pună în slujba Lui.

Acesta este motto-ul lui Nick Vujicic, cunoscutul evanghelist și vorbitor motivațional, autor al mai multor cărți, dintre care am ales pentru astăzi Fii mâini și picioare pentru Dumnezeu.

Nick Vujicic s-a născut în Melbourne, Australia, cu o tulburare foarte rară, caracterizată prin absența membrelor. Pentru a-și depăși dizabilitățile fizice, a dus o luptă mentală și fizică incredibil de dură. Dar perseverența lui nu a fost zadarnică. Nick se numără astăzi printre primii 10 cei mai influenți vorbitori motivaționali ai lumii și este director al organizației Life Without Limbs (Viața fără membre), o organizație nonprofit care vine în sprijinul celor cu dizabilități în întreaga lume. Cărțile sale, devenite bestselleruri, au fost traduse în peste treizeci de limbi. Nick locuiește acum în California de Sud împreună cu soția lui, Kanae și copiii lor, Kiyoshi, Dejan, Olivia și Ellie.

Pe pământ, Cristos nu are alt trup decât al tău, nici alte mâini și nici picioare decât ale tale. Ai tăi sunt ochii prin care privește cu milă peste omenire; ale tale sunt picioarele cu care umblă să facă bine; ale tale sunt mâinile cu care binecuvântează întreaga lume, spunea Sfânta Tereza de Avila.

Probabil că primul gând care ți-a venit în minte când ai luat această carte în mână a fost: Cum poate o persoană care s-a născut fără membre să se considere a fi mâinile și picioarele lui Isus Cristos pe pământ?

Nu mă îndoiesc că este o întrebare foarte bună, scrie Nick Vujicic în introducerea cărții. Și eu mi-am pus aceeași întrebare de multe ori, de-a lungul vieții. Ce scop poate avea Dumnezeu pentru un bărbat fără membre? Citatul Sfintei Tereza de Avila m-a marcat profund și îți poți da seama de ce. Cuvintele ei au constituit unul dintre nenumărații pași pe care i-am făcut pentru a-mi găsi scopul, acela de a motiva și de a fi un exemplu de urmat pentru alții prin împărtășirea credinței mele. Nu pot să fac orice, dar fac tot ce pot ca să-i silesc pe oameni să umple casa lui Dumnezeu. Acesta ar trebui să fie scopul nostru al creștinilor, al tuturor.

Povestea vieții mele a fost relatată în amănunt în cărțile pe care le-am scris anterior, spune Nick tot în introducere. Într-adevăr, au apărut și în limba română cărțile De neoprit. Puterea incredibilă a credinței în acțiune și Viața fără limite, apărute la Editura Scriptum, plus Creșterea unui copil perfect de imperfect. Cum să faci față provocărilor cu tărie, curaj și speranță scrisă de tatăl lui Nick, Boris Vujicic și Dragoste fără limite, povestea de dragoste dintre Nick și Kanae. Cartea de față, Fii mâini și picioare pentru Dumnezeu, tratează câteva evenimente majore – și câteva temeri – din ultima perioadă din viața mea, scrie Nick Vujicic, dar abordează în mod deosebit viața mea de slujire, cum mi-am descoperit chemarea de a fi mâinile și picioarele lui Isus în lumea aceasta și cum mi-a fost confirmată și întărită această chemare de câteva dintre provocările recente din viața mea.

Cartea oferă de asemenea o perspectivă asupra modului în care putem să ne extindem influența și să aducem mai mulți oameni la Dumnezeu, trăind prin credință, inspirând, iubind și slujindu-i pe alții. Speranța mea este că această carte te va inspira să găsești o cale de a fii „pescar de oameni” care să te definească cel mai bine și să fie vrednică de Tatăl nostru ceresc.

În primele capitole, Nick povestește pe scurt cum a ajuns să facă ceea ce face acum: despre inspirația primită de la misionarii de care auzise sau pe care îi cunoscuse, mentorii din viața sa, în special despre tatăl său – modelul lui pentru viață, care l-a crescut alături de mama lui Nick doar mergând prin credință și făcând față tuturor problemelor aduse de nașterea unui copil fără membre; despre discretele intervenții ale lui Dumnezeu care l-au direcționat către cariera de vorbitor: de la a fi voluntar la fostul lui liceu, pentru a preda educație creștină, la a primi zeci de invitații pe săptămână pentru a vorbi la întruniri de tineret, studii biblice sau întâlnirile bisericilor din regiune. Înregistrându-și povestea vieții și în format video, filmările sale au ajuns în mai multe țări, fapt care a dus în mod natural la și mai multe invitații. L-au ajutat entuziasmul său, umorul și faptul că i se pare ușor să se deschidă, să vorbească cu oricine și oriunde și să povestească experiența sa cu Cristos.

Motivul pentru care nu mă limitez să predic doar la amvoane este dorința mea de a ajunge la oamenii de pretutindeni. Nu poți salva pe cei pierduți dacă îi cauți în biserică. Pe aceștia îi găsești în lume, scrie Nick Vujicic, povestind apoi pe scurt răspunsurile pe care le oferă de obicei celor care îi pun întrebări dificile despre credință.

După experiența sa în slujire, Nick Vujicic povestește despre modul în care aduce Evanghelia în căminul său. Știe că a primit o mare binecuvântare la care nici nu îndrăznea să spere, prin soția sa iubitoare, iar experiența sa ca părinte este cu atât mai dificilă cu cât știe că nu poate să se ducă să își liniștească copilul care plânge, și suferă când prea multe responsabilități cad pe umerii soției, fără ca el să poată ajuta. Însă viața de familie i-a dezvăluit și mai mult din slăbiciunile sale, făcându-l să se vadă și mai dependent de Dumnezeu, în efortul de a clădi o căsnicie care să-L glorifice pe Dumnezeu și în străduința de a-și crește copiii în ascultare de Domnul.

Un capitol special al cărții Fii mâini și picioare pentru Dumnezeu este dedicat oamenilor pe care Nick Vujicic îi cunoaște și îi sprijină, exemple deosebite de oameni care întruchipează motto-ul său de a fi mâinile și picioarele lui Cristos. Oameni salvați din situații nefericite, care îl slujesc pe Domnul în locul vieții păcătoase de dinainte, cupluri care devin părinți sociali, plantând semințele Evangheliei în inimioarele a zeci și sute de copii, organizatori de tabere, misiuni pentru tineri salvați de sub incidența traficului sexual sau pentru reabilitarea dependenților de droguri, persoane care înființează biserici puternice și vii.

Mi s-a cerut de multe ori să plantez biserici, dar cel puțin în această perioadă a vieții mele, prefer să mă concentrez pe misiune, scrie Nick Vujicic. Un cort încăpător pentru mii de oameni (unul dintre proiectele lui Nick) este o încercare de a găsi noi modalități de a ajunge la cei care poate se simt mai confortabil în el decât într-o biserică. Acest imens loc de întâlnire slujește ca simbol al scopului meu pe termen lung de a aduce credincioși de toate confesiunile sub același acoperământ, indiferent de doctrina și tradițiile pe care le au. Acesta este marele meu vis: să îi aduc laolaltă pe toți cei care Îl iubesc pe Dumnezeu, să lăsăm deoparte scepticismul, mândria, îndoiala și încăpățânarea și să ne concentrăm asupra a ceea ce ar trebui să fie prioritatea noastră – misiunea pe care a dat-o Isus fiecărui credincios care așteaptă venirea Lui și judecata finală: „Prin urmare, duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt și învățându-i să păzească tot ce v-am poruncit!”

Mai multe despre principiile lui Nick Vujicic despre creșterea spirituală a credincioșilor și despre evanghelizare și misiune aflați ascultând episodul integral aici:

Mulțumim Editurii Scriptum pentru colaborare!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu