„Rugăciuni periculoase” de Craig Groeschel


Te întrebi de ce Dumnezeu nu-ți răspunde la rugăciuni? Te-ai săturat de rugăciunile de rutină, făcute cu jumătate de gură, înainte de masă?

Atunci cartea de astăzi este pentru tine! Este vorba despre Rugăciuni periculoase. Pentru că umblarea cu Isus nu înseamnă o viață lipsită de riscuri de Craig Groeschel.

Cartea este adresată celor care își dau seama că rugăciunile comode, căldicele, prudente, nu ne apropie mai mult de Dumnezeu și nici nu ne ajută să arătăm dragostea Lui acestei lumi. Craig Groeschel ne invită să ieșim din zona noastră de confort și să renunțăm la dorințele noastre în care ne complacem zilnic, în schimbul celor ce au valoare eternă, prin intermediul a trei rugăciuni „periculoase”.

Prima rugăciune analizată în cartea lui Craig Groeschel, Rugăciuni periculoase, îi aparține lui David și este o rugăciune deosebită. David și-a predat inima lui Dumnezeu și a rostit una dintre cele mai vulnerabile, transparente și periculoase rugăciuni pe care le vei auzi vreodată. Dorind să-L cinstească pe Dumnezeu cu întreaga lui ființă, David s-a rugat: „Cercetează-mă, Dumnezeule, și cunoaște-mi inima, încearcă-mă și cunoaște-mi frământările! Vezi dacă sunt pe o cale rea, și condu-mă pe calea veșniciei!”

Această rugăciune nu este doar greu de rostit, dar este și mai greu de aplicat și de trăit, pentru că, dacă ai curajul să o rostești, atunci trebuie să ai și curajul să trăiești lucrurile pe care Dumnezeu ți le descoperă în consecință. Așadar, nu o rosti, dacă nu o iei în serios. Te avertizez că această rugăciune are puterea de a te condamna, de a te corecta, de a-ți redirecționa viața, de a-ți schimba părerea despre tine însuți și de a schimba părerea altora despre tine, scrie Craig Groeschel.

Poate că încă te gândești că nu-i mare lucru. Poate te întrebi de ce I-ai mai cere lui Dumnezeu să-ți cerceteze inima, când El știe deja tot ce se află în ea. Tu știi ce este în ea. El știe ce este în ea. Așadar, de ce să-i ceri un lucru atât de evident?

Acesta este punctul în care lucrurile se complică. La suprafață, s-ar părea că noi știm ce se află în inimile noastre, nu-i așa? Îmi cunosc motivele. Știu de ce fac lucrurile pe care le fac. În plus, s-ar putea să-ți spui: eu am o inimă bună. Nu caut să-i rănesc pe oameni. Vreau să fac ceea ce trebuie. Inima mea este bună. Mă rog, nu-i așa?

Cu toții ne justificăm. Nimănui nu-i place să se confrunte cu adevărul urât că bea prea mult, că se gândește la lucruri de care i-ar fi rușine dacă alții le-ar afla, că râde de greșelile altora și că îi clevetește pe la spate; și justificările pot continua. Îți spui ție însuți că nu ești materialist, doar că îți plac lucrurile frumoase. Nu clevetești; doar le dai oamenilor motive de rugăciune. Nu ai nici o problemă; îndeletnicirea ta este doar un refugiu.

Fără Cristos, inima ta este înșelătoare. Din această cauză, următoarea rugăciune a lui David este extrem de periculoasă. „Cercetează-mi inima, Doamne.”

Dacă rugăciunea lui David nu ți s-a părut deja suficient de periculoasă, atunci aș vrea să te previn cu delicatețe că urmează să devină și mai intensă, avertizează Craig Groeschel. Arată-mi dacă păcătuiesc în vreun fel împotriva Ta sau Îți rănesc inima prin faptele mele.

A afla răspunsul la această parte a rugăciunii poate constitui o provocare. Nu este lucru ușor, pentru că cei mai mulți dintre noi suntem maeștri în a ne justifica faptele rele. Dacă ești la fel ca mine, te pricepi să-i acuzi pe alții și la fel de bine să te scuzi pe tine. Poți să scoți ochii altora cu greșelile lor, iar tu să ai o explicație cât se poate de bună pentru faptele tale pe care alții le consideră nepotrivite.

Mai întâi, ia în considerare ce ți-au spus alții despre tine. Există vreun domeniu al vieții tale care trebuie schimbat, în opinia celorlalți? Există vreo latură a vieții tale care este criticată de alții? Și-au manifestat cei dragi ai tăi îngrijorarea cu privire la tine sau te-au îndemnat să cauți ajutor într-o anumită privință?

Pe lângă ce spun alții despre tine, ia în considerare și justificările pe care le aduci în sprijinul acțiunilor tale. Există vreun lucru rău în viața ta, însă tu continui să ignori semnalele de avertizare pe care ți le dă Dumnezeu în îndurarea Lui?

Din propria mea experiență, scrie Craig, am învățat că, atunci când devin defensiv, este un semn că trebuie să fiu atent și deschis la ceea ce Dumnezeu dorește să-mi arate. Dacă cineva îți sugerează o schimbare în viața ta, în loc să îl repezi, ai face mai bine să asculți. Dacă simți că Dumnezeu te osândește cu privire la ceva, iar tu sari imediat să-i spui de ce n-ai nevoie să te schimbi, acesta este un semn limpede că trebuie să te oprești și să dai ascultare avertismentului Său.

„Condu-ne pe calea veșniciei”. Când te oprești să rostești această rugăciune și să asculți, Dumnezeu îți va vorbi, dar să nu o tratezi cu ușurință. Nu o rosti fără tragere de inimă. Această rugăciune nu este un joc sau un exercițiu spiritual neînsemnat și steril destinat să-ți facă ziua mai bună. Este o rugăciune care purifică sufletul, îți îndreaptă inima și îți schimbă veșnicia, ne avertizează Craig Groeschel.

A doua rugăciune periculoasă este „Doamne, frânge-mă.” A.W. Tozer spunea „E îndoielnic că Dumnezeu poate binecuvânta nespus pe cineva până nu-l zdrobește adânc”. Însă, dacă am fi sinceri, probabil că rugăciunea noastră ar suna astfel: „Păstrează-ne în confortul nostru, Doamne. Ține-ne la căldură și la adăpost. Nu ne frânge – o să ne doară prea tare. Te rugăm, lasă lucrurile să meargă bine.”

Dar întrebarea mea, scrie Craig Groeschel, este valabilă pentru fiecare dintre noi: ce pierdem dacă ne agățăm de confortul nostru? Ce pierdem când suntem atât de hotărâți să ne ferim de durere și disconfort? Se poate ca dincolo de suferință să existe ceva pentru care să merite această suferință? Se poate ca frângerea să ne ofere mai multă libertate decât ne putem imagina?

În Evanghelii întâlnim de multe ori frângerea. Sticluța cu parfum scump s-a frânt pentru a revărsa închinarea, pâinea a fost frântă, Trupul Domnului Isus a fost frânt. S-ar putea ca lucrul acesta să nu ne încânte la prima vedere. Cine vrea să fie „frânt” și „vărsat”? Conceptul pare, în cel mai bun caz, dureros, și în cel mai rău caz, deprimant. Totuși, adevărata bucurie o găsim în dăruirea vieților noastre. În loc să urmărim voia noastră, ne predăm voinței Lui. În loc de a încerca să ne umplem viața cu tot ce ne dorim, ne golim viața pentru a realiza ceva în viețile altora, arată Craig Groeschel.

Ce s-ar întâmpla dacă am recunoaște că poverile pot deveni, cu ajutorul lui Dumnezeu, binecuvântări? Ce s-ar întâmpla dacă am îmbrățișa adevărul că problemele ne pot face mai puternici? Că încercările ne pot întări credința? Că durerea ne poate face mai milostivi față de calvarul altora? Că suferința ne poate apropia de Cristos? Ce s-ar întâmpla dacă am avea curajul, îndrăzneala și credința de a ne ruga: „Dumnezeule, frânge-mă?” Ce s-ar întâmpla dacă și noi am trăi o viață frântă și vărsată pentru Cristos?

Dă-mi voie să-ți amintesc că aici nu este vorba despre o formă avansată de creștinism, avertizează Craig Groeschel. Frângerea nu este doar pentru călugări și misionari. Frângerea este, de fapt, primul pas. E o formă elementară de creștinism. Evanghelia este o chemare la a muri; a muri față de păcatele tale, față de trecutul tău, față de firea ta, față de temerile tale. Frângerea nu este un angajament confortabil, lipsit de entuziasm sau cu jumătate de normă față de Cristos. Este o supunere îndrăzneață și radicală față de voia Lui pentru viața ta.

Ajungem, astfel, la a treia rugăciune periculoasă. Deși cererile variază, oamenii Îl roagă pe Dumnezeu să facă ceva pentru ei sau pentru o persoană apropiată. Doamne, ajută-mă! Doamne, ajută o persoană pe care o iubesc. Doamne, am nevoie. Tată, Te rog. Dumnezeule, fă ceva pentru mine.

Nici nu se pune problema să nu facem astfel de rugăciuni. În permanență ar trebui să-L rugăm pe Dumnezeu să intervină cu prezența, puterea și pacea Lui în viețile noastre. E bine să-I cerem lui Dumnezeu să facă minuni pentru noi. E bine să-i aducem pe cei dragi înaintea Lui și să nu uităm că Dumnezeu poate lucra în viețile lor. E bine să-L căutăm pe Domnul pentru toate nevoile noastre. dar nu ar trebui să ne oprim numai la atât.

În loc să-L rugăm pe Dumnezeu să ne slujească pe noi, ce s-ar întâmpla dacă I-am spune lui Dumnezeu că suntem gata să-L slujim noi pe El – o rugăciune periculoasă, o rugăciune prin care să renunțăm la noi înșine și să ne punem la dispoziția Tatălui nostru ceresc? Ce s-ar întâmpla dacă, în loc să-I cerem întotdeauna lui Dumnezeu să facă ceva pentru noi, am îndrăzni să-I cerem să ne folosească pentru El? Ce s-ar întâmpla dacă am avea credința curajoasă de a ne preda întregul nostru viitor – începând din acest moment – lui Dumnezeu? De a-I spune că suntem în întregime ai Lui? Disponibili. Pregătiți tot timpul. Gata să binecuvântăm pe cineva, să slujim cuiva și să dăruim cuiva tot ceea ce putem dărui.

Ce s-ar întâmpla dacă am rosti cea mai periculoasă dintre toate rugăciunile? „Trimite-mă, Doamne. Folosește-mă.”

Nu este ușor să răspundem unei astfel de chemări și s-ar putea să fim ispitiți să inventăm o mulțime de scuze. S-ar putea să credem, pe bună dreptate, că nu suntem calificați, că suntem inadecvați sau nepregătiți să facem ceea ce Dumnezeu ne cere să facem. Însă lucrul acesta nu constituie o problemă. Dumnezeu nu cheamă oameni desăvârșiți. El cheamă bărbați și femei cu imperfecțiuni, cu lipsuri și slăbiciuni, la fel ca mine și ca tine. Pur și simplu, El dorește oameni care vor să fie niște vase și îi cheamă să-și folosească viața pentru a face ceva pentru El, scrie Craig Groeschel.

Conținutul rugăciunilor noastre dezvăluie mai multe despre noi înșine și despre relația noastră cu Dumnezeu decât și-ar putea închipui majoritatea oamenilor. Lucrurile pentru care ne rugăm reflectă ceea ce credem despre Dumnezeu. Dacă majoritatea rugăciunilor noastre sunt despre „noi înșine” sau despre „ceea ce contează pentru noi”, atunci conținutul rugăciunilor noastre comunică faptul că, în adâncul nostru, credem că Dumnezeu există în primul rând pentru noi. Așadar, fă-ți timp să-ți analizezi rugăciunile, ne îndeamnă Craig Groeschel.

Dacă dorești cu adevărat să provoci o schimbare pe pământ, ai nevoie de putere din ceruri. Dacă vrei ca viața ta să conteze, e timpul să faci rugăciuni serioase și îndrăznețe. Caută-L pe Dumnezeu și țintește sus. Refuză să te temi de eșec. E timpul să te aventurezi afară. Să ai încredere. Să îndrăznești. Să crezi. Nu întotdeauna te vei simți în siguranță. Și vei avea nevoie de credință, dar fără credință este cu neputință să-I fim plăcuți lui Dumnezeu. Ce mai aștepți? Închide cartea. Deschide-ți inima. Strigă către Dumnezeu. Roagă-te. Așa se încheie cartea Rugăciuni periculoase de Craig Groeschel.

Mai multe pasaje din carte descoperiți ascultând episodul integral aici:

Mulțumim Editurii Scriptum pentru colaborare!

PS: Alte cărți de Craig Groeschel:

„Creștinul ateu”

„Speranță în întuneric”

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: