CARTEA E O VIAȚĂ, sezon aniversar, ep.5 – Patristică și cărți de rugăciuni


V-ați întrebat vreodată ce s-a întâmplat în Biserica Primară după evenimentele relatate în cartea Faptele Apostolilor? Această carte a Noului Testament ne prezintă cele mai importante evenimente din primii 35 de ani ai istoriei Bisericii – până pe la anul 65. Dar ce s-a întâmplat după aceea? Cine au fost întâistătătorii Bisericii după Apostoli? Ce scrieri ne-au lăsat? Și ce ne descoperă aceste scrieri despre învățăturile, viața, spiritualitatea și structura Bisericii din deceniile imediat următoare erei celor doisprezece Apostoli?

Părinții Bisericii au fost cei dintâi interpreți ai Evangheliilor, fiind primii care au stabilit însemnătatea a ceea ce spune Scriptura despre Trinitate și despre Hristos. Datorită apropierii lor de evenimentele descrise în Evanghelii, scrierile lor sunt pline de vigoare și prospețime. Părinții Bisericii au ocupat un loc important în gândirea creștină de-a lungul secolelor, chiar și după Reformă, fiind citați de Martin Luther, Jean Calvin sau de scriitorii puritani. Cu timpul, însă, din păcate, gândirea creștină protestantă sau evanghelică s-a îndepărtat de aceste izvoare de învățătură, privindu-le cu indiferență sau chiar dispreț.

De aceea, ne propunem ca în acest episod să readucem în atenție câțiva dintre Părinții Bisericii și să aflăm despre scrierile și contribuțiile lor la gândirea creștină, ce îi fac relevanți și pentru noi astăzi.

PS: Întreaga serie de pe blog dedicată Părinților Bisericii, aici.

Alte cărți menționate în acest episod:

Valea vedeniilor. Colecție de rugăciuni și devoțiuni puritane (editate de Arthur Bennett)

Praying the Scriptures for Your Children de Jodie Berndt

Puterea rugăciunii unui părinte de Stormie Omartian

Every Moment Holy de Douglas McKelvey

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: