#SCRIPTUM20 – „Tot ce merită Dumnezeu” de N.T. Wright


În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că și noi am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum! Iar pentru această ocazie specială, vă readucem în atenție cărțile editurii pe care le-am prezentat de-a lungul timpului. Sperăm ca ideile din aceste cărți să vă fie și vouă de folos așa cum ne-au fost și nouă. Dacă nu le-ați citit încă, acum este momentul! Dacă le-ați citit deja și vă reamintiți cu drag de ele, puteți să le faceți cadou cuiva care să experimenteze mai departe bucuria unei cărți bune.

Le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna iunie și regulamentul aici.


Creștinismul este ori cea mai devastatoare dezvăluire a celei mai profunde realități a lumii, ori o prefăcătorie, un nonsens, o parte a unei mari înscenări. Mulți dintre noi nu suntem capabili să susținem niciunul dintre aceste lucruri, așa că ne condamnăm să trăim într-o lume superficială. S-ar putea să nu fim mulțumiți acolo, dar nu știm cum să scăpăm, observă profesorul și fostul episcop N.T. Wright cartea Tot ce merită DumnezeuAdevărata închinare și chemare a Bisericii.

Această carte este o încercare de a susține că drumul de urmat se află într-o închinare curată înaintea Dumnezeului celui viu și adevărat și în urmarea acestui Dumnezeu, oriunde ne-ar conduce, indiferent dacă aceasta coincide sau nu cu tradițiile noastre. Închinarea nu este ceva opțional pentru creștini, o activitate religioasă orientată spre propria plăcere. Ea este starea fundamentală a creștinului și este de fapt starea autentică a omului. Cuvântul „închinare” înseamnă a-I da lui Dumnezeu tot ceea ce merită, tot ceea ce este valoros. De aici și titlul cărții.

Dacă Îl luăm pe Dumnezeu în serios, constatăm că trebuie să ne luăm în serios și pe noi înșine. Desigur, nu devenind posomorâți sau depresivi, ci mai degrabă în sensul că trebuie să ne privim în oglindă și să ne punem câteva întrebări directe cu privire la cine suntem și la ce vrem să facem. Dacă Dumnezeu este Dumnezeu, atunci aceste întrebări merită să fie puse. Dacă Isus este Cuvântul lui Dumnezeu, aceste răspunsuri s-ar putea să-ți taie suflarea – și să-ți ofere suflarea lui Dumnezeu în loc. Când se întâmplă așa ceva, prima consecință este închinarea, să I te închini lui Dumnezeu pentru tot ceea ce este; iar rezultatul următor va fi misiunea. Despre aceasta mișcare și acest ritm vorbește cartea de față, încheie N.T. Wright introducerea.

Cea mai mare parte a cărții s-a dezvoltat din acest ritm, așa cum este el exprimat prin viața și misiunea Catedralei din Lichfield care, la fel ca toate catedralele, este proiectată pentru a găzdui o comunitate în vederea închinării și a misiunii. Veți vedea că multe dintre ideile lui N.T. Wright sunt exprimate prin lentila unui slujitor în această Catedrală, folosind ilustrații din viața acestei adunări de credincioși, a corului catedralei sau pur și simplu slujindu-se de frumusețea și măreția acestei construcții. Eu, cel puțin, am citit cartea păstrând în fața mea imaginea acestei catedrale, și vizitând înainte site-ul lor, lichfield-cathedral.org. Am observat că sunt o biserică activă, cu multe întâlniri, mese împreună și oportunități de slujire, și având acest lucru în minte, precum și imaginea catedralei, am citit cu alți ochi cartea.

În primul capitol, N.T. Wright ne oferă o frumoasă definiție a închinării, pe baza binecunoscutului capitol 13 din 1 Corinteni. Închinarea este umilă și plină de bucurie; atunci când Îl amintește pe Dumnezeu, închinarea uită de sine; închinarea sărbătorește adevărul ca pe adevărul lui Dumnezeu, nu al ei. Adevărata închinare nu face spectacol, nu stârnește agitație, nu este forțată, nu este lipsită de entuziasm, nu se uită necontenit la ceas, nu este preocupată de activitatea persoanei de alături. Adevărata închinare este deschisă față de Dumnezeu, Îl adoră pe Dumnezeu, Îl așteaptă pe Dumnezeu, se încrede în Dumnezeu chiar și în întuneric.

Închinarea nu se va sfârși niciodată, chiar dacă vor fi clădiri care se vor dărâma, chiar dacă adunările vor adormi, chiar dacă resursele financiare se vor epuiza. Acum, noi vedem gloria lui Dumnezeu ca printr-un geam, confuz, dar atunci Îl vom vedea față în față; acum apreciem o mică parte, dar atunci vom putea să-L recunoaștem și să-L apreciem pe Dumnezeu, așa cum Dumnezeu ne-a recunoscut și ne-a apreciat pe noi. Așa că sarcina noastră este închinarea, misiunea și administrarea, acestea trei; dar cea mai importantă este închinarea, consideră N.T. Wright.

Noi, în lumea occidentală modernă, am uitat cum să celebrăm, probabil pentru că am uitat de ce. Când realizăm că Dumnezeul nostru este Cel care ne iubește și ne dă o viață nouă, atunci vom ști cu adevărat cum să sărbătorim. Pe măsură ce surprindem frânturi din Dumnezeul cel viu, suntem transformați după chipul Lui.

Nu este surprinzător faptul că cei care au fost prinși de această Evanghelie au construit catedrale. Oamenii care au uitat cine este Dumnezeu produc jungle de asfalt și orașe de mucava. Oamenii care își amintesc sau redescoperă cine este Dumnezeu construiesc catedrale spre gloria Sa și case în care li se poartă de grijă celor săraci; le avem pe amândouă în Lichfield și sunt împreună, în celebrare și vindecare, mărturisește Wright în cartea Tot ce merită Dumnezeu.

Oamenii din societatea noastră contemporană sunt înghesuiți și sufocați, hrăniți pe baza unui regim de urâțenie și zgomot. Sunt flămânzi după frumusețe, lumină, muzică. Noi le vorbim unor oameni reali despre Dumnezeul real; spunem că există un mod diferit de a fi uman, o cale pe care închinarea și taina, tăcerea și lumina și spațiul joacă toate rolul potrivit.

Astfel, într-o generație a cărei dietă este reprezentată de banalitatea muzicii de fundal din restaurant și cacofonia zgomotelor industriale, noi avem ocazia să celebrăm dragostea lui Dumnezeu cu fragmente din cea mai bună muzică compusă vreodată.

Acesta este motivul pentru care celebrăm; și orice dar pe care Dumnezeu ni l-a dat, fie că este vorba de artă, arhitectură, muzică, aranjarea florilor, fie de teologie, absolut orice altceva este inclus în sacrificiul deplin al laudei. Pentru aceasta există o catedrală. Totul este lucrarea lui Dumnezeu.

Biserica există pentru a fi o Voce pentru lume; Vocea care nu pretinde lucruri mari pentru sine, ci pur și simplu îndeamnă lumea să se pregătească pentru Dumnezeul care vine în puterea și judecata dragostei. Noi trebuie să trăim și să vorbim în așa fel încât să facem pentru generația noastră, mai mult sau mai puțin, ceea ce a făcut Ioan Botezătorul pentru a lui: să anunțăm și să demonstrăm că există o cale diferită de a trăi, calea dragostei, calea lui Dumnezeu și astfel să aducem lumii vestea că Cel care este Creatorul lumii, este și Mângâietorul ei.

Credința creștină, credința în Isus cel răstignit, este mai mult decât convingerea mea individuală că El a murit pentru mine, oricât de vitală ar fi ea. Este credința că pe cruce, Isus a obținut victoria asupra păcatului, violenței, mândriei, aroganței și asupra morții și că victoria aceea poate să fie acum pusă în aplicare. Trebuie să întindem mâna spre Dumnezeu și lume și să le ținem împreună în noi înșine, în acțiunile, în cuvintele, în viețile noastre. Aceasta înseamnă, în esență, să te rogi pentru lume. Înseamnă să-i vizitezi pe cei bolnavi și pe cei muribunzi. Aceasta înseamnă consilierea cuplurilor căsătorite. Înseamnă să fii creștin în miile de profesiuni și domenii de activitate la care suntem chemați.

De aceea, partea a doua a cărții Tot ce merită Dumnezeu de N.T. Wright se ocupă de reflectarea Chipului lui Dumnezeu în lume. Iată-ne: în anumite părți, lumea este sfâșiată de conflicte sectare sau etnice violente; iată-ne cu ororile de nespus ale războaielor civile prezentate pe ecranele televizoarelor noastre; iată-ne cu războaie și vești de războaie de pe tot globul, menținute în viață cu bucurie de cei care le furnizează arme din țările noastre civilizate. Cum le răspundem vocilor care ne cântă în urechi, insistând că creștinismul este o nebunie, o evadare din realitate?

Nu evadăm din realitate când venim să ne închinăm înaintea Dumnezeului adevărat și să ne rugăm pentru această lume rănită și sângerândă, răspunde N.T. Wright. Dimpotrivă, venim pentru ca, oricare ar fi misiunile la care ne cheamă Dumnezeu, mici sau mari, să putem fi agenții Lui pentru salvarea lumii care este încă în temniță și plânge după libertate. În fond, noi stăm înaintea unui lemn mult mai glorios: lemnul crucii de pe Golgota, care vorbește, mai elocvent decât toate cuvintele, despre focul dragostei care încă arde în inima Dumnezeului viu. Trebuie să le transmitem mesajul că Dumnezeu îi iubește.

Într-o lume marcată de violențe și ostilități, Evanghelizarea nu înseamnă doar a-i aduce pe oameni la o credință personală, deși acesta este punctul central al întregului demers, scrie acesta. Înseamnă și a confrunta lumea cu vestea bună, dar profund tulburătoare, că există un mod de viață diferit, calea dragostei. Isus îi mângâie pe cei tulburați și îi tulbură pe cei comozi. El vrea să fim agenții prin care El face acest lucru. Avem nevoie de creștini care să lucreze ca vindecători: judecători și gardieni vindecători; învățători și administratori vindecători; funcționari bancari și vânzători vindecători, muzicieni și artiști vindecători, scriitori și oameni de știință vindecători, diplomați și politicieni vindecători.

Avem nevoie de oameni care să-și folosească toate abilitățile date de Dumnezeu, așa cum a procedat și Pavel, pentru a analiza unde s-a greșit, a sosi la locul durerii și a ține deasupra rănii singurul medicament care vindecă într-adevăr: dragostea lui Dumnezeu întrupată încă o dată, dragostea neobișnuită a lui Dumnezeu turnată în trupul tău și al meu, în zâmbetul tău și al meu, în lacrimile tale și ale mele, în analiza ta răbdătoare și a mea, în frustrarea ta și a mea, în bucuria ta și a mea.

Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ridice o generație nouă de oameni puternici în slăbiciunea lor; de nebuni înțelepți, de vindecători răniți, astfel încât dragostea vindecătorare a lui Cristos să se poată revărsa în lume, pentru a confrunta violența și nedreptatea cu mustrarea crucii și pentru a-i mângâia pe cei răniți și nedreptățiți prin mângâierea crucii.

Viața cerului trebuie să devină viața pământului. Aceasta este ideea principală a cărții Tot ce merită Dumnezeu, o idee pe care o regăsim și în alte cărți de-ale lui N. T. Wright pe care le-am citit și le-am prezentat în alte ediții ale emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ, Creștin pur și simplu, Iisus pur şi simplu – o nouă viziune despre cine a fost, ce a făcut şi de ce contează și Cum a devenit Dumnezeu Împărat. Povestea uitată a Evangheliilor, o idee care sperăm să ne înflăcăreze viețile și să ne ajute să fim lucrători activi, plini de compasiune și evlavie, pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Dacă n-ați citit încă nicio carte scrisă de acest profesor și fost preot și episcop anglican, vă recomand să începeți cu Tot ce merită Dumnezeu, pentru că merită cu adevărat investiția.

Iată și episoadele în care am prezentat celelalte cărți ale lui N.T. Wright deja menționate:

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: