Recomandările prietenilor – Ieșit din furtună, de Christopher Ash


Pe blogul nostru, am publicat până acum recenzii ale cărților prezentate în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ, pe care le puteți găsi la secțiunea CĂRȚI. Mi-am încurajat prietenii să propună și ei cărți care i-au impresionat, i-au influențat sau i-au încurajat pe calea credinței, și să le facă o scurtă prezentare. Astăzi, Mirel-Andrei ne recomandă cartea Ieșit din furtună, de Christopher Ash.

Așteptăm cu drag și recomandările voastre!

Această carte a fost scrisă după o serie de mesaje din cartea Iov ținută de autor în biserica All Saints. Rolul acestei cărți este să ne introducă în cartea Iov și să ne stârnească dorința de a studia cartea Iov toată viața.

În introducere, autorul cărții (Christopher Ash), ne provoacă să ne trezim la realitate, să nu mai aderăm la pseudocredința promovată de lume, care spune că lucrurile bune se întâmplă oamenilor buni. Este falsă. În general, oamenii cărora nu le pasă de Dumnezeu duc vieți fericite și lungi, au parte de mai puțină suferință decât credincioșii. Întrebarea este de ce? Oare ce fel de Dumnezeu este Ce
l care conduce lumea așa? Dumnezeu ne oferă răspunsul în cartea Iov, pe parcursul a 42 de capitole. Motivul? Pentru că nu există un răspuns imediat în vreme de durere și nu există o rezolvare rapidă a durerii.

_B9A9844-77__66793__28350.1452703572.1280.1280

Iov pare modelul impecabil de credincios, care nu se confruntă cu probleme în viață. Dar urmează patru scene îngrozitoare care ne duc la următoarele concluzii:

  • Iov este cu adevărat fără prihană
  • Diavolul deține o influență reală
  • Dumnezeu este suprem
  • Dumnezeu oferă permisiuni teribile

  În acest punct ne putem întreba: Va dovedi Iov că este un credincios autentic?

 “Este ademenitor acum, spune autorul, să credem că putem sări la Iov 42 și să mergem acasă simțindu-ne bine în profida necazului teribil din viața eroului nostru. Dar ar fi o abordare mult prea superficială. Drama lui Iov nu este nici simplă, nici superficială. Între Iov 4 si Iov 42 este o vreme de agonie, perplexitate și suferință. Dacă vrem să înțelegem acea agonie, nu putem trece acele capitole de la mijloc.”

  Apoi în Iov 3 putem să observăm patru lucruri:

  1. Sursa descurajării nu este întotdeauna un idol din viața noastră sau abaterea de la închinarea înaintea adevăratului Dumnezeu; creștinul poate să treacă printr-un întuneric dens, să fie într-o depresie totală și totuși la sfârșit credința sa să fie autentică.
  2. Chiar dacă prietenii lui sunt lângă el, să-l mângâie, Iov trece prin singurătatea suferinței. Chiar și cea mai mică suferință în viața credinciosului îl determină să fie izolat de ceilalți.
  3. Speranța privește înainte; disperarea nu poate decât să retrăiască trecutul și să încerce să-l rescrie sau chiar să-l șteargă. Iov ajunge să-și blesteme originile. El este obsedat de moarte, considerând-o singura sa scăpare din necaz. În fața lui nu existp nici un viitor.
  4. În adâncul nenorocirii sale, Iov știe că trebuie să stea de vorbă cu Dumnezeu. Aceasta este, după cum vom vedea, o temă majoră în călătoria lui Iov.

În capitolele 4 – 27 apar prietenii lui Iov, care prin discursurile lor, arată o lipsă de sensibilitate pastorală și omisiuni în învățătura lor. Ei îl omit pe Diavol, omit așteptarea (ei cred că promisiunile judecății sunt pentru acum, nu pentru mai târziu) și omit posibilitatea că cel nevinovat poate să sufere.

  Totodată în aceste capitole obsevăm două trăsături ale credinciosului adevărat:

  1. O durere unică. Cel credincios nu suferă mai mult sau mai intens decât ceilalți oameni. El crede că Dumnezeu este suveran și de aici rezultă convingerea că Dumnezeu este Cel care provoacă durerea. El vede că toată această suferință este nedreaptă și îl strigă pe Dumnezeu să facă ceva.
  2. O dorință arzătoare. O altă trăsătură a credinciosului este că, deși Îl acuză pe Dumnezeu că este nedrept, el își dorește să-și aducă plângerea înaintea lui Dumnezeu. Dorința lui este să fie într-o relație corectă cu Dumnezeu. El tânjește după dreptate și va bate la ușă ca văduva din pilda Domnului Isus, pentru a i se face dreptate.

După discursurile prietenilor, Dumnezeu apare în scenă chemându-l pe Iov la judecată. Acum Dumnezeu este Cel ce pune întrebările. În primul Său discurs, Dumnezeu se prezintă ca Cel care este Creatorul și Susținătorul universului.Vedem din discursul Său că această lume este o lume minunată. Dar cum rămâne cu problema răului? Autorul cărții ne îndreaptă atenția către versetele de la 8 la 11 din capitolul 38. În aceste versete se vorbește despre mare, care este simbolul amenințării, al haosului și al ostilității față de poporul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne oferă în aceste versete un indiciu că răul este limitat.

În al doilea discurs al lui Dumnezeu este prezentat Leviatanul, un monstru care stăpânește peste celelalte creaturi. Deși Leviatanul este puternic, Dumnezeu ne arată că El este mai puternic decât Leviatanul. În acest discurs se vorbește despre problema răului. Vedem că răul este limitat și că Diavolul este sub controlul lui Dumnezeu. El nu poate trece nici un milimetru peste ceea ce Dumnezeu îi spune. Aceste adevăruri ne îndeamnă ca, atunci când suferim, să ne plecăm înaintea acestui Dumnezeu suveran, știind că răul este limitat și că într-o bună zi răul va fi înfrânt. Să ne aducem aminte că Dumnezeu la cruce a dezbrăcat stăpânirile de putere.

Vedem în final, după cum Iacov ne spune în epistola sa, răbdarea lui Iov. Cartea Iov vorbește despre suferința credinciosului, nu despre suferință în general. Trebuie să conștientizăm că fiecare zi este o bătălie. Diavolul ne atacă pentru a ne dărâma credința. Dar vedem în Noul Testament că Domnul Isus S-a rugat pentru ca ucenicii Săi să nu fie cernuți de către Diavol. Apoi am văzut că o altă trăsătură a credinciosului în mijlocul furtunii este așteptarea și tânjirea după Dumnezeu. El Îl caută pe Dumnezeu în rugăciune. Dar mai vedem în această carte îndurarea și mila lui Dumnezeu. Cum?

În primul rând, Dumnezeu Și-a arătat dragostea față de Iov, smerindu-l. Opusul smereniei este mândria și independența față de Dumnezeu.

În al doilea rând, vedem că Dumnezeu îl îndreptățește pe Iov, aratând că el este neprihănit și că n-a spus nimic greșit față de Dumnezeu.

Și în ultimul rând prin binecuvântarea finala, Dumnezeu i-a dat o nouă familie și bogății, arătând prin aceste lucruri nu meritul lui Iov, ci harul Său.

Prin urmare despre ce este vorba în cartea Iov?

Este vorba în primul rând despre Dumnezeu, care este Creatorul și Susținătorul universului. În al doilea rând este vorba despre Iov, care este prefigurarea Domnului Isus Hristos, Care a suferit fiind nevinovat. Și în ultimul rând este vorba despre noi, cei ce suntem in Hristos.

 

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s