„Căutându-l pe Allah, L-am găsit pe Isus” de Nabeel Qureshi


24081Astăzi vă aduc în atenţie mărturia convertirii la creştinism a unui musulman. Ea se numeşte Căutându-l pe Allah, L-am găsit pe Isus – Călătoria spre Cristos a unui musulman cucernic şi este scrisă de Nabeel Qureshi.

Iată ce scrie Lee Strobel, cunoscutul autor de cărţi apologetice, în prefaţa cărţii: Veţi cunoaşte ce înseamnă ca o persoană afundată în cultura musulmană să rişte totul pentru a descoperi adevărata identitate a lui Dumnezeu. Este o poveste foarte personală despre prieteni, familie şi credinţă, îmbinată cu incursiuni în islam care vă vor ajuta să înţelegeţi lumea musulmană într-un mod cu totul diferit.

Dacă sunteţi creştin, veţi căpăta, în urma lecturii, o percepţie actualizată despre cum aţi putea să-i iubiţi mai mult pe musulmani şi să le vorbiţi despre Domnul.

Dacă sunteţi musulmani, vă avertizez de la bun început: veţi descoperi că crezurile dumneavoastră de căpătâi sunt puse sub semnul întrebării, printr-un şir de raţionamente incisive, cu fundament istoric şi printr-o analiză fermă. Însă dacă citiţi cu mintea deschisă, sunt încredinţat că în scurt timp veţi ajunge să-l consideraţi pe Nabeel un prieten căruia îi pasă de dumneavoastră îndeajuns cât să vă împărtăşească ceea ce a învăţat el însuşi şi să vă convingă să faceţi un pas înainte în călătoria spirituală în care aţi pornit.

După această prefaţă, urmează o introducere în care Nabeel Qureshi prezintă scopurile pe care le-a avut în minte atunci când a scris cartea Căutându-l pe Allah, L-am găsit pe Isus. Primul scop, spune el, este să dărâm zidurile – să arate ce se petrece în inima şi în mintea unui musulman.

Al doilea scop este ca această carte să te echipeze cu anumite adevăruri şi cunoştinţe care dovedesc temeinicia argumentelor cuprinse în pledoaria pentru Evanghelie, prin contrast cu cea în favoarea islamului.

Iar cel de-al treilea şi ultim scop este să descrie imensele frământări lăuntrice prin care trec musulmanii care se încleştează în luptă cu Evanghelia, inclusiv sacrificiile şi îndoielile care îi încearcă.

Toate aceste scopuri sunt împletite în povestirea vieţii autorului, începând cu copilăria sa. În Partea I, Chemat la rugăciune, Nabeel Qureshi rememorează perioada din copilărie petrecută în Scoţia şi felul în care viaţa lor era infuzată în rugăciune.

Influenţa mamei, Ammi, va fi una marcantă în viaţa lui, după spusele acestuia – un element de echilibru mereu prezent şi o influenţă încurajatoare în vieţile noastre. Părea întotdeauna în stare să facă orice. Fie că era vorba de gătit, de pregătirea hainelor sau de a ne învăţa aqeedah (credinţe islamice puternic înrădăcinate), niciodată nu părea că oboseşte, nici nu se plângea.

El vorbeşte apoi despre importanţa comunităţii familiei, în cadrul căreia, alături de sora lui, a învăţat să citească Coranul până la vârsta de 6 ani, memora versete, hadithuri şi povestiri despre profetul Mahomed şi a învăţat cum să se roage acasă şi în public la moschee.

De asemenea, Nabeel Qureshi dedică nişte pagini descrierii diversităţii din cadrul islamului, explicării conceptului de sharia, legea islamică, şi importanţei pe care o au visele în cultura islamică.

Deşi erau o familie unită, Nabeel se simţea totuşi singur în afara ei, nu avea prieteni şi avea să rămână multă vreme prins între cultura islamică de acasă şi cea de la şcoală, mai ales după revenirea în America.

În Partea a II-a a cărţii Căutându-l pe Allah, L-am găsit pe Isus, intitulată Ambasador al islamului, el descrie ciocnirea dintre modul de gândire musulman pe care îl învăţase în familie şi gândirea critică pe care erau învăţaţi să o practice la şcoală. Mintea mea era modelată pas cu pas pentru a gândi critic, însă forma rezultată nu se potrivea culturii noastre, mărturiseşte el.

În perioada liceului devine un adevărat ambasador al islamului, susţinându-şi credinţa în discuţii cu colegii. Îşi aminteşte în mod deosebit de o discuţie cu o colegă creştină despre moartea lui Isus şi despre caracterul său divin, de Fiu al lui Dumnezeu – ambele idei fiind negate de islam.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 au fost un moment de cotitură pentru Qureshi, pentru că pentru prima dată în viaţă concepţia despre islam ca religie a păcii cu care fusese crescut a intrat în conflict cu realitatea.

În străfundul sufletului doream să aflu adevărul cu privire la islam, însă îmi era aproape imposibil să pun sub semnul întrebării crezurile desprinse din copilărie, supunându-le pur şi simplu unor cercetări atente. Continuam să găsesc tot felul de căi pentru a ocoli adevărurile dificile, mărturiseşte el.

Aveam nevoie de un prieten, de un prieten nemusulman inteligent şi intransigent care să fie dispus să mă provoace. Habar nu aveam că Dumnezeu ne făcuse deja cunoştinţă şi că pornisem deja pe o cale care avea să-mi schimbe viaţa pentru totdeauna.

Astfel că în următoarele părţi ale cărţii Căutându-l pe Allah, L-am găsit pe Isus, Nabeel Qureshi rememorează discuţiile avute cu prietenul său David, odată ajunşi la colegiu. Au început cu discuţii despre Biblie, despre modificările sale de-a lungul timpului, despre evoluţia textuală, el susţinând că Biblia nu are cum să fie Cuvântul lui Dumnezeu pentru că a suferit schimbări de-a lungul timpului, ci Coranul este adevăratul Cuvânt definitiv al lui Dumnezeu pentru că nu s-a modificat de-a lungul timpului de la revelaţia făcută lui Mahomed.

În partea a IV-a, Ajung la fondul problemei, el împărtăşeşte un principiu pe care l-a învăţat de la David, şi anume, acela de a fi consecvent şi de a trata cu acelaşi spirit critic ambele părţi ale disputei. De asemenea, ei ajung la concluzia că testul pentru a stabili veridicitatea creştinismului este stabilirea autenticităţii morţii lui Isus.

Astfel că David îl invită pe Nabeel la biserică pentru o prelegere susţinută de Gary Habermas exact pe această temă.

Odată lămurit acest aspect, rămâne însă stabilirea caracterului de Fiu al lui Dumnezeu al lui Isus, pe care musulmanii îl neagă. David îi dă să citească Mai mult decât un simplu tâmplar de Josh McDowell, care însă nu i se pare foarte convingătoare. Ce îl va convinge mai mult va fi începutul Evangheliei după Ioan – La început era Cuvântul… unde el recunoaşte acest concept de Dumnezeu-Cuvânt prezent şi în islam.

Drumul până la convertire avea să mai continue însă mai mult timp, dar deja convingerile cu privire la islam începuseră să i se clatine, motiv pentru care Nabeel Qureshi începe să cerceteze el însuşi dovezile cu privire la islam.

Rezultatul acestor cercetări este cuprins în următoarele trei părţi ale cărţii în care acesta descoperă adevărul despre Mohamed şi despre sfinţenia Coranului şi ajunge să-şi pună la îndoială credinţa, totul ducând la o adevărată luptă interioară.

Musulmanii riscă adesea totul pentru a îmbrăţişa crucea, spune el. O asemenea decizie mi-ar fi făcut de ruşine familia, pângărindu-i îngrozitor onoarea. Chiar dacă aveam dreptate cu privire la Isus, puteam eu oare să fac aşa ceva familiei mele? După tot ce făcuseră ei pentru mine? Ar merita să-mi iau crucea şi să fiu răstignit alături de Isus? Dacă El nu este Dumnezeu, atunci răspunsul ar fi nu. Să pierd tot ceea ce iubesc, pentru a mă închina unui zeu fals? De o mie de ori, nu! Însă dacă El este Dumnezeu, atunci da, merită. Să fiu legat pentru totdeauna de Domnul meu, suferind alături de El? De o mie de ori, da! Acum mai mult ca oricând, miza era clară şi trebuia neapărat să ştiu cine este El. Totul depindea de identitatea Sa. Am început să Îl rog fierbinte să mi Se descopere.

O să vă las vouă plăcerea să descoperiți finalul cărții și modul în care Dumnezeu i se revelează lui Qureshi. Sper că v-am convins că merită să-i citiţi mărturia, pentru că este într-adevăr captivantă, plină de învăţături, onestă şi emoţionantă. M-a impresionat cucernicia cu care îşi tratează musulmanii credinţa şi felul în care îşi învaţă copiii de când se nasc rugăciuni şi învăţături cu privire la islam, şi cred că mulţi creştini ar putea să-i ia drept model în această privinţă, pentru dedicarea lor şi pentru felul în care fiecare aspect al vieţii şi fiecare clipă sunt marcate de rugăciune sau referire la Dumnezeu. Vă recomand din inimă cartea Căutându-l pe Allah, L-am găsit pe Isus de Nabeel Qureshi.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: