Enciclopedia Crăciunului – Scena Nașterii (Nativity Scene)


Acum patru ani am împrumutat de la bibliotecă Enciclopedia Crăciunului de Gerry Bowler, din dorința de a învăța despre istoria obiceiurilor acestei Sărbători, atât din propria curiozitate, cât și pentru a-i explica copilului meu ce semnificație au acestea. În săptămânile care urmează, vă voi împărtăși și vouă ce am aflat, de la motivul pentru care sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie până la istoria pomului de Crăciun și a câtorva dintre ornamentele cu care îl împodobim.


Cea mai veche reprezentare cunoscută a Scenei Nașterii datează din circa 380 și a fost descoperită în camera mortuară a unei familii de creștini, în Catacombele Sfântului Sebastian din Roma, deși există indicii din secolul al IV-lea care sugerează că o iesle miniaturală fusese așezată în biserică, în fața locului de unde își rostea preotul predica.

Sfântul Francisc din Assisi a fost cel care a popularizat utilizarea ieslei miniaturale atunci când, în seara de Ajun a anului 1223, a refăcut la Greccio scena originară de la Betleem, cu o familie de țărani, un bebeluș așezat în fânul ieslei, plus un bou, un asin și păstori în carne și oase. Sfântul Francisc voia să sublinieze latura umană a Nașterii și să confere, pentru publicul său analfabet, un caracter real miracolului sfânt. Și a reușit cu brio. În scurt timp, ieslea miniaturală a devenit o venerabilă instituție în aproape toată Europa, iar începând cu sfârșitul Evului Mediu, în toate bisericile catolice din lume au fost așezate astfel de Scene ale Nașterii.

Deși în spațiul românesc predominant ortodox nu este răspândit acest obicei, este o idee frumoasă de pus în practică acasă în aceste zile de pregătire înaintea Sărbătorii. Au început să apară și la noi seturi din lemn pentru copii (cum e cel de la Lidl) sau scena poate fi confecționată din resturi de materiale și din lucruri pe care le avem pe acasă și cu siguranță se găsesc o mulțime de idei pe Internet.


Voi ați instala așa ceva sau aveți deja?

Noi am căutat să avem așa ceva abia după ce s-a născut Mihai, pentru că cred că este în special utilă pentru copii. Avem de când a împlinit un an niște păpuși moi (din care n-au mai rămas întregi toate, de-a lungul anilor), în alt an am adăugat un set miniatural de lemn cu cărticică, bun de luat la biserică, iar anul trecut am adăugat la colecție un set de lemn mai mare de la Lidl. Dacă aveți copii, mai ales preșcolari, cred că sunt o investiție bună.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: