Cărți cu dor de ducă #32 – O Românie pe care nu o cunoaștem


Cartea de astăzi nu era pe nicio listă „de citit”, însă, din momentul în care a ajuns pe rafturile mele, a fost prea impresionantă ca să o ignor. Nici nu este o carte de vacanță în sine, ci este un volum datorită căruia, prin intermediul călătoriilor și pasiunii unor jurnaliști dedicați, avem ocazia de a descoperi mai multe despre lucrurile care se petrec în jurul nostru, despre realitățile care ne înconjoară de cele mai multe ori fără să știm sau chiar fără să ne pese. Așadar, revenim de pe cărări de munte, din Antarctica sau India, din țara zânelor sau alte lumi imaginare și chiar din spațiu, pentru a ne îndrepta atenția spre țara noastră, cu bogățiile și dramele sale, cu ajutorul călătoriilor și reportajelor lui Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și ale Paulei Herlo, strânse în volumul „România, te iubesc”.

De fapt, la origine, România, te iubesc! a fost o binecunoscută serie de reportaje, anchete și investigații de televiziune. Însă, după cum explică Cristian Leonte în Cuvântul înainte al cărții, în 2018, doamna Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, le-a scris jurnaliștilor un mesaj surpriză: „Mesajul pe care vi-l scriu acum e provocat tocmai de această admirație pentru ceea ce faceți împreună cu colegii dumneavoastră, și mai ales de „obsesia” mea că lucrurile cu adevărat importante trebuie să existe și în formă de carte.

Aveam cu toții în minte imagini superbe sau dezolante, fragmente de interviuri în care participanții puteau fi premiați pentru jocul artistic, scene dense și rapide în care totul era în mișcare. Cum să le descrii, ca să rămână la fel de valoroase ca la televizor? Forma fizică, firească, în care se așază faptele și imaginile înainte de a deveni un reportaj finit este totuși scrisul. Suntem acum pe un teritoriu nou, curioși dacă universul creat de personalitățile corespondenților prinde viață încă o dată, în mintea cititorului.”, continuă Cristian Leonte.

Astfel, volumul „România, te iubesc!”, apărut la editura Humanitas, ne poartă din Sighetu Marmației până la Giurgiu, din munți și până la Dunăre, în păduri, în sate sau orașe și chiar dincolo de granițele țării, acolo unde trăiește cealaltă parte a României, pentru a ne prezenta și a ne atrage atenția, nu de puține ori în moduri dramatice, asupra a ce se întâmplă cu oamenii și locurile, cu natura, cu resursele României, fără ca noi să bănuim măcar – vom descoperi atât comorile României, cât și modurile în care le pierdem sau le ignorăm.

Și, pe lângă călătoria prin diverse colțuri are țării și ale lumii, este și o călătorie de la imagine la scris, fiind un experiment extrem de reușit de a transpune imaginea în cuvânt și reușind să aibă același impact.

Așadar acum, când ne întoarcem din concedii, vacanțe sau perioade de relaxare, putem pune pe lista „de citit” și volumul plin de detalii și emoții „România, te iubesc!”, în speranța că va stârni nu un dor de ducă din România, ci dorința de a face ceva, măcar în mica noastră sferă de influență, pentru ca lucrurile să stea puțin mai bine și în țara noastră.


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: