Oameni ai cărții #3 – Cărțile îți pot lărgi orizontul


Și o carte poate fi o stea, … un foc viu care să lumineze întunericul, care conduce spre universul în expansiune.

Madeleine L’Engle

O femeie [o persoană] care citește este o femeie [o persoană] care explorează realitatea fundamentală a faptului că ea a fost creată să învețe, făcută să pună întrebări, pregătită să crească prin interacțiunea sa cu cărțile. O iubitoare de cărți [un om al cărții] este cineva care a înțeles adevărul extraordinar că are o minte proprie, un dar de la Creatorul său, menită să fie umplută și lărgită, pusă la încercare și satisfăcută prin învățare în toate zilele vieții sale. […]

Trebuie să citesc și să învăț și să încerc aici în micul meu colț de lume. […]

Identitatea de cititor este ceva ce trebuie ales, distins și asumat dintre multele alte opțiuni ca mod de viață definitoriu. […]

Ce încep să înțeleg este faptul că viața de lectură este un dar pe care îl alegem, unul pe care trebuie să ni-l facem nouă înșine și copiilor noștri și culturii noastre din nou și din nou. Putem fi întăriți în acea alegere când înțelegem ce obținem prin lectură: creșterea reală, măsurabilă care are loc la nivelul minții, educația și dezvoltarea din timpul copilăriei. […]

Este șocant faptul că, atunci când compari activitatea creierului în timpul lecturii cu privitul la TV timp de jumătate de oră, acesta din urmă duce la întreruperea activității emisferei stângi a creierului, responsabilă cu rațiunea și discernământul, care te ajută să accepți ceva ca fiind adevărat sau fals. (Vezi Wes Moore, „Television: Opiate of the Masses”, Journal of Cognitive Liberties 2, no. 2 (2001)aici) […]

Cuvintele dau naștere lumilor, și cu cât întâlnim mai multe cuvinte, cu cât se îmbogățește mai mult concepția noastră despre lume, cu atât suntem mai capabili să vedem ce este posibil.


Cărțile care m-au influențat cel mai mult – Irina Enache

Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien – nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare, pentru că deja am vorbit despre ea aici, însă cu siguranță m-a marcat în toate privințele.

Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr de C.S. Lewis. Consider că poveștile au o mare putere de a da la o parte hățișurile realității imediate și a ne deschide ochii către realitățile adevărate, cele spirituale, și aceasta este una dintre cele mai bune cărți care face acest lucru.

Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry – nici aceasta nu mai are nevoie de nicio prezentare și este o carte la care mă întorc de multe ori pentru citatele de suflet.

Creștinism pur și simplu de C.S. Lewis este o carte care mi-a marcat modul de gândire și dorința de a citi mai apoi cărți de apologetică și viață creștină.

Chiar dacă ar fi, prin absurd, ca biblioteca mea să conțină doar aceste cărți, m-aș putea opri aici, pentru că ele conțin esențialul.

– Ar mai fi de menționat 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne – Înainte de a fi detronat pentru totdeauna de Tolkien, Jules Verne a fost autorul meu preferat și ani de zile i-am citit cărțile. Iar 20 000 de leghe sub mări ocupă un loc cu totul special pentru că am citit-o și recitit-o cu pasiune și mi-a inspirat în copilărie dorința de aventură și de a studia natura și științele în general.

– Tot la mențiuni intră și Saga lui Ender de Orson Scott Card. A fost ceva din personajul principal al seriei care m-a influențat și m-a inspirat într-un moment cheie: modul în care acesta ajunge să-și răscumpere o greșeală imensă, devenind dintr-un om care distruge, unul care reface și repară, un om care învață să înțeleagă oamenii (și nu numai) cu adevărat, să vadă frumusețea dincolo de urâțenia aparentă, să le vadă adevăratele dorințe și motive și să îi iubească – și nu doar atât, ci să le spună povestea adevărată astfel încât și ceilalți să o cunoască și să o înțeleagă. Un personaj care a înțeles că cei mai fericiți oameni nu sunt cei ambițioși și puternici, ci cei care lasă o poveste frumoasă în urmă, în inimile celor din jur.


Oameni ai cărții este o serie de citate și liste de lectură din și inspirate de cartea Book Girl de Sarah Clarkson.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

2 gânduri despre „Oameni ai cărții #3 – Cărțile îți pot lărgi orizontul”

  1. Sunt superbe citatele…. Si cu cat le-am citit mai mult, cu atat m-au incantat si totodata m-au … atentionat (ca inca nu citesc nici pe departe cat ar trebui)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: