Reforma 500


Astăzi, 31 octombrie, de la ora 18:00, în Aula Magna a Facultății de Drept din București a avut loc evenimentul REFORMA 500, dedicat sărbătoririi a 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther, organizat de Universitatea din București și Facultatea de Teologie Baptistă. Concertul coral, susținut de formația corală LOGOS, a fost însoțit de expoziția „Reforma – un singur Cuvânt, mai multe traduceri”.  Corul a interpretat cântări precum „Psalmul 139” sau „Laudă astăzi pe Domnul”, și lucrări precum „Stai liniștit” din Poemul simfonic „Finlandia” Op. 26 de Jean Sibelius, „Jesus bleibet meine Freude” din Cantata BWV 146 de J.S. Bach, și bineînțeles „Ein feste Burg ist unser Gott”, compusă de Martin Luther.

 

DSC_0718

În deschiderea serii, au vorbit Prof. univ. dr. Otniel Ioan Bunaciu, decanul Facultății de Teologie Baptistă, și Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.

Conf. univ. dr. Daniel Mariș, rectorul Institutului Teologic Baptist, a citat pasajul din Romani 1:16-17 „Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelie, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede – întâi a iudeului, apoi a grecului deoarece în ea este descoperită o dreptate oferită de Dumnezeu, care vine din credinţă şi care duce la credinţă, aşa cum este scris: „Cel drept va trăi prin credinţă.“, epistola către Romani având o influență semnificativă asupra gândirii lui Luther.

Prof. univ. dr. Wilhelm Dancă decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, a vorbit despre istoria Reformei și despre implicațiile harului în gândirea protestantă și catolică, de la reformă până la Consiliul Vatican II.

Conf. univ. dr. Ben Oni Ardelean, vicepreședintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, a subliniat importanța, necesitatea și responsabilitatea reformei în vremurile noastre.

Conf. univ. dr. Sorin Sabou, președintele Asociației Bisericilor Baptiste Române din SUA, a explicat semnificația sigiliului lui Martin Luther – o cruce neagră, așezată pe o inimă, pentru că mântuirea este posibilă doar prin credința din toată inima, și un trandafir alb, simbolizând pacea și mângâierea lui Dumnezeu.

La intrarea în facultate au fost expuse diferite traduceri ale Bibliei, precum Noul Testament de la Bălgrad, Biblia în limba engleză, arabă, ebraică, în diferite dialecte din Ghana, India, și multe altele.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s