Cu ocazia aniversării a 9 ani de emisiuni CARTEA E O VIAȚĂ, ne-am gândit că ar fi frumos pentru noi și interesant pentru voi să rememorăm prima înregistrare, momentele-cheie din acești ani, cărțile care ne-au marcat, autorii dragi pe care i-am descoperit datorită acestei emisiuni și să aflați astfel câteva detalii de culise pe care nu am avut ocazia să le povestim.
Pe 3 octombrie 2011 s-a difuzat primul episod al acestei emisiuni la numirea căreia de fapt am colaborat amândouă, deși la momentul respectiv Irina E. avea să fie „doar” primul invitat al Irinei T. într-o emisiune despre cărți creștine cu invitați. Era un semn că ceea ce am început împreună, vom și continua împreună, începând cu sezonul 2, cu Irina E. ca invitat permanent, dar nimeni nu s-ar fi gândit că vom continua să colaborăm încă 10 sezoane, până în anul 2020!
Ce a însemnat pentru tine, Irina E., acel prim episod și cum a fost prima experiență la radio?
IE: Acel prim episod a fost cel mai frumos cadou de ziua mea primit atunci, pentru că ziua mea de naștere este în preajma acestei date. Sunt mulțumitoare că a existat acest prim episod, pentru că a deschis calea către ceva ce a devenit o parte semnificativă din viața mea. Nu a fost aceasta prima experiență la radio – noi două ne-am întâlnit, de altfel, pentru prima dată la radio, la o emisiune pentru copii! Însă într-adevăr a fost prima experiență de radio ca tânăr adult, și am privit-o cu mare entuziasm – nu neapărat cu emoții, pentru că în preajma prietenei tale te simți confortabil chiar și la microfon :). Și mă bucur că am pășit atunci pe acest nou drum alături de un autor de suflet pentru mine, și anume C.S. Lewis.
IT: Pentru mine, primul episod al emisiunii a însemnat ocazia de a-l descoperit pe C.S. Lewis-apologetul și de a citi cartea sa emblematică, Creștinism, pur și simplu. Rușinea mea e că nici până astăzi nu am citit încă Cele patru iubiri, cealaltă carte despre care vorbeam în primul episod.
Ce a însemnat pentru tine colaborarea la realizarea acestei emisiuni de-a lungul anilor?
IE: După cum spuneam, realizarea acestor emisiuni a fost și este o parte importantă din viața mea, care a contribuit și la întărirea credinței mele, pentru că mi-am umplut timpul și mintea cu cărți creștine valoroase, dar și a caracterului meu, pentru că a trebuit să dedic timp și efort realizării emisiunilor, chiar și atunci când nu îmi era așa ușor sau confortabil. În plus, a fost modul în care am transformat o pasiune în ceva care, sper eu, să-i ajute și să-i zidească și pe alții. Pentru tine, Irina, ce a reprezentat toată această perioadă în care ai realizat emisiunile?
IT: Emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ a însemnat pentru mine momentul în care mi-am găsit nișa la radio (după mai multe tatonări cu diverse formate) și momentul în care, îmbinând pasiunea mea pentru lectură cu aspectele ce țin de viața spirituală, am început să realizez ceva care sper că le-a fost de folos și altora cel puțin pe cât de folos mi-a fost mie. Pentru mine a fost o modalitate de mare creștere și maturizare, pentru că până atunci nu citisem prea multe cărți despre viața creștină oricum, iar emisiunea a fost o ocazie de a face lucrul acesta într-un mod disciplinat, dictat de orarul difuzărilor. În plus, mi-a lărgit foarte mult orizontul cu privire la credință; am ajuns să cunosc perspective inedite sau lămuritoare pentru unele aspecte, ceea ce mi-a dezvoltat foarte mult gândirea critică, dar mi-a întărit și credința. M-a ajutat să descopăr creștini de diverse confesiuni din mai multe epoci, ceea ce m-a făcut să am o minte mai deschisă și să nu rămân închisă în bula mea evanghelică.
Care este amintirea ta preferată legată de emisiune?
IE: Aș putea spune că tot ce este legat de emisiuni și de blog constituie amintiri frumoase, însă, ca să numesc câteva: îmi amintesc că m-am pregătit cu deosebită plăcere pentru sezonul în care am marcat 500 de ani de la Reformă și am studiat toate acele cărți interesante despre istoria Bisericii. De asemenea, seria recentă SĂ CITIM!, care a fost foarte interactivă și a fost ca o trecere în revistă, ca între prietene, a cărților, autorilor și subiectelor literare care ne-au influențat parcursul ca cititoare. Plus bucuria de a putea, din nou, să înregistrăm acum un nou sezon 😊.
IT: Da, sezonul despre Reformă a fost ceva deosebit! Iar seria SĂ CITIM îmi pare rău că nu am făcut-o mai demult, ca o introducere în tot ce facem, dar pe de altă parte, îmi dau seama că mai demult nici n-am fi avut experiența necesară să putem să abordăm subiectul lecturii așa cum am făcut în acea serie specială. Pentru mine un moment marcant a fost acela în care am reconfigurat puțin structura unui sezon și am pregătit cele două cărți de Philip Yancey și Dr. Paul Brand, O făptură atât de minunată și Creați după chipul Său, două cărți care au rămas fără egal până acum. Și dacă cumva citește cineva de la Editura Peregrinul acest articol, vă rugăm să reeditați aceste cărți pentru că merită citite de cât mai mulți, iar la vremea lor au trecut cam neobservate pe piața de carte creștină.
Și, o amintire mai …tehnică este legată de perioada în care ne mixam singure în pod la radio.
Care sunt cărțile tale de suflet dintre cele prezentate?
IE: Este greu să mă opresc doar la câteva, însă mi-au rămas în suflet cărțile lui Philip Yancey cu dr. Paul Brand, O făptură atât de minunată şi Creaţi după chipul Său (și în general cam toate cărțile lui Yancey), Îndurare aspră de Sheldon Vanauken, Jurnalul fericirii de N. Steinhardt, Instrumente în mâinile Răscumpărătorului de Paul David Tripp sau Cartea Filocaliilor – și enumerându-le pe acestea, îmi dau seama câte altele îmi scapă, așa că mă voi opri aici, altfel lista va fi mult prea lungă.
IT: Pe lângă cărțile deja menționate de Philip Yancey și Dr. Paul Brand, aproape de sufletul meu sunt și cărțile lui Michael Card, Urme pe nisip și O piatră fragilă, Pledoariile lui Lee Strobel, din care am învățat foarte mult și care mi-au clarificat multe aspecte, Jurnalul fericirii și mărturiile lui Richard și Sabina Wurmbrand despre persecuția din comunism.
Ce autori ai descoperit cu această ocazie și au devenit printre autorii tăi preferați?
IE: Pe lângă unii ca Ravi Zacharias sau John Ortberg pe care îi știam deja, e clar că Philip Yancey este unul dintre autorii mei preferați, pentru că deja l-am menționat, – însă cred că printre autorii pe care nu i-aș fi descoperit altfel, însă i-am citit pentru emisiune și chiar mi-au plăcut se numără N.T. Wright, Dietrich Bonhoeffer sau pr. Mihai Frățilă.
IT: Philip Yancey, în mod clar, pentru că datorită lui, de fapt, am descoperit autorii „clasici” ai literaturii creștine, ca Sfântul Augustin, Thomas à Kempis, Fratele Laurențiu al Învierii sau Dietrich Bonhoeffer. Nu pot să spun că aceștia din urmă sunt autorii mei preferați, dar cărțile lor au constituit o parte importantă din formarea mea. Alți autori, din domeniul apologeticii, ar fi Alister McGrath și John Lennox, dar și Henri Nouwen (din care din păcate nu mai avem tradus mare lucru) și Brant Pitre.
Pentru a sărbători 9 ani de emisiuni CARTEA E O VIAȚĂ vă oferim șansa de a câștiga o carte deosebită, pe care o prezentăm în noul sezon din această toamnă, Liniște. Odihnă. Seninătate. Calm de David W. Henderson.
Tot ce trebuie să faceți pentru a intra în tragerea la sorți pentru acest premiu este să răspundeți în secțiunea de comentarii mai jos (NU pe Facebook) la întrebarea: CE ÎȚI ADUCE O STARE DE LINIȘTE, ODIHNĂ, SENINĂTATE SAU CALM ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ? până vineri, 9 octombrie, ora 23:59 (ora României). Câștigătorul, ales prin tragere la sorți, va fi anunțat public aici și pe pagina de Facebook, sâmbătă, 10 octombrie.
UPDATE:
Câștigătorul cărții Liniște. Odihnă. Seninătate. Calm de David W. Henderson este:
Vă vom contacta în privat pentru a afla cum puteți intra în posesia cărții.
Vă mulțumim tuturor pentru participare și susținere! 🙂
PS: Ascultă primul episod aici:
Cititul, o baie fierbinte cu multă spumă, ascultatul pieselor preferate.
Cel mai mare dar de la Dumnezeu : Familia
Sa iau lucrurile pe rand si fara prea multe-mari asteptari.
Sa ma bucur de lucrurile mici si sa rezist ispitei comparatiei.
Sa simplific, sa simplific, sa simplific.
Sa nu mai incerc sa controlez ceea ce nu poate fi controlat.
Sa-mi aduc aminte cine este Dumnezeu.
(Cunoasterea Celui PreaSfant-A.W.Tozer).
Sa traiesc eliberat de vinovatie experimentand constant tulburatoarele descoperiri ale harului.
(Yancey, Manning)
Cand adorm copiii:) ;
Câteva pagini dintr-o carte bună citite în tihnă;
Faptul că suntem ascunşi în Dumnezeu şi că El aude rugăciunile noastre.
Rugaciunea. Constientizarea deplina a faptului ca absolut toate lucrurile sunt in controlul Cui trebuie. 🙂 O cafea buna. Rendez-vous cu oameni f dragi (familie si prieteni).
Lectura și o cafea bună.
Familia este acel colț de rai al meu.Am învățat că familia poate fi cel mai frumos dar lăsat de la Dumnezeu si ca nu oricine se poate bucura de acest dar.Clipele petrecute alături de familie imi aduc liniste in suflet, împlinire.
O carte citită recent,care mi-a plăcut si m-a învățat multe este,,Cateva motive sa iubesti viata” de Matt Haig.Nu trebuie sa fii neapărat în depresia pentru a o citi, ci si pur si simplu sa iti doresti sa înveți mai multe din experienta altora,sa iubesti mai mult viata,familia si tot ce te înconjoară.
Aceasta carte m-a învățat să spun atunci când imi e mai greu ,,Ei bine,e nasol,dar am trait zile si mai proaste”,sa facem o ,,banca a zilelor proaste” deoarece nu toate zilele proaste au grade egale.