Oameni ai cărții #9 – Cărți clasice pentru copii


Nimeni să nu disprețuiască cărțile pentru copii. Sunt total de acord cu C.S. Lewis când vine vorba de clasicii copilăriei: „Nicio carte nu merită citită la vârsta de zece ani dacă nu merită la fel de mult – și deseori mai mult – să fie citită la vârsta de cincizeci de ani și mai mult.” 

Aproape că am scris și eu însămi aceste fraze, mai ales că am citat același pasaj în teza mea de disertație. Sarah Clarkson prezintă în continuare o listă cu cărțile copilăriei sale care au făcut-o să se îndrăgostească de citit, cărți cu eroine feminine (dar care, cred eu, pot fi gustate la fel de bine și de băieți), dintre care, din nou, le-am selectat doar pe cele traduse în limba română, iar la final vă propun și lista cărților din copilăria mea (nu neapărat cu/pentru fete).

Cărți clasice pentru fete – Sarah Clarkson

Micuțele doamne de L.M. Alcott

Mica prințesă de F.H. Burnett (dar și Grădina secretă și Micul lord de aceeași autoare)

Căluțul alb de Elizabeth Goudge

Secretul mulțumirii (Pollyanna) de Eleanor Porter

Heidi de Johanna Spyri

Pânza Charlottei de E.B. White


Cărțile copilăriei mele – Irina Trancă

Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum – Aceasta a fost prima carte pe care îmi amintesc să o fi citit după ce am învățat să citesc și îmi amintesc că ne citea învățătoarea fragmente din ea la școală. Povestea clasică despre Dorothy din Kansas, a cărei casă a fost luată pe sus de un ciclon și tovarășii ei de drum, Sperietoarea cea fără creier, Omul-de-Tinichea cel fără inimă și Leul cel fără curaj, în peripețiile lor spre Oz, unde speră să obțină de la faimosul vrăjitor ceea ce le lipsește, nu mai are nevoie, cred, de vreo prezentare. Niciun loc nu-i ca acasă.

Heidi de Johanna Spyri – Am ținut să dau link la ediția aceasta – o versiune ilustrată, repovestită – pentru că este singura pe care am avut-o și de altfel încă nu am reușit să identific o ediție integrală, majoritatea sunt repovestiri (de ce oare?). Cu toate acestea, am adorat această carte și am recitit-o cu pasiune în copilărie, suferind și bucurându-mă odată cu Heidi pe pajiștile alpine, dar și în oraș, în prietenia ei cu Clara, fetița în scaun cu rotile. Deja mi se face dor de ea, doar amintindu-mi!

Cronicile din Narnia de C.S. Lewis – O serie pe care deja am mai pomenit-o de multe ori, și pe care o asociez cu perioada în care am început-o și eram bolnavă de oreion în clasa a III-a, iar apoi cu Librăria „Noi” de la Sala Dalles unde mergeam cu mama mea să mai cumpărăm câte un volum, pe măsură ce le citeam.

Anne de la Green Gables de L.M. Montgomery – și despre această carte (serie) am scris deja aici.

Mary Poppins de P.L. Travers (toată seria) – În amintesc că și în cazul acestei serii mergeam cu mama mea la Librăria „Noi” de la Sala Dalles (pe atunci cea mai mare librărie din București) și cumpăram fiecare volum pe măsură ce era publicat în colecția Editurii Rao pentru copii. În fiecare volum, Mary Poppins, bona copiilor familiei Banks, îi poartă pe aceștia în aventuri extraordinare, despre care te întrebi, ca și ei, dacă au fost reale sau vis.

– Secretul celor două fetițe de Erich Kästner – O altă carte pe care am recitit-o cu pasiune, care mă mir foarte mult că nu s-a reeditat până acum, deși alte cărți ale acestui scriitor german au fost publicate și reeditate în mai multe colecții. Aceasta este povestea care stă la baza filmului The Parent Trap, în diversele sale variante, în care două fetițe descoperă într-o tabără că sunt surori gemene despărțite la naștere, una trăind cu mama, cealaltă cu tatăl și care decid să fac schimb de locuri în speranța că-și vor reîntregi familia. Un deliciu literar pe care l-aș reciti și acum, doar că am împrumutat ediția mea, iar în condițiile de față nu mi-o pot recupera (dar va trebui s-o fac, din moment ce dețin o raritate ;)) ).

Mica prințesă de Frances Hodgson Burnett – O carte clasică a copilăriei, despre aparență și esență și ce se întâmplă cu tine când ești deposedat de toate mijloacele materiale și despre cum să rămâi o prințesă „în interior”, prin bunătate și sacrificiu față de ceilalți.

The Royal Diaries: Anastasia, ultima mare Ducesă de Carolyn Meyer și The Royal Diaries: Elisabeth, Prințesa-Mireasă de Barry Denenberg – Sunt două cărți, pe care, dacă îmi amintesc corect, mi le-au cumpărat părinții în vacanță la Sinaia din mica librărie Flower Power. Așa cum indică și titlurile, ele reprezintă jurnalele fictive elaborate pentru un public minor ale celor două personalități istorice feminine, Anastasia, prințesa pierdută a familiei țariste și Elisabeth, mai cunoscută ca Sisi, împărăteasa Imperiului Habsburgic și Regina Ungariei, care se concentrează desigur asupra copilăriei lor, mai ales că pentru ambele aceea a fost perioada care ori le-a fost încheiată brutal în mod misterios, ca în cazul Anastasiei, ori care li s-a încheiat destul de precoce odată cu căsătoria în familia regală, ca în cazul lui Sisi.

Anastasia mi-era familiară din desenul animat omonim pe care îl știam deja pe de rost, iar Sisi mă fascinează și astăzi.

Deși, din păcate, nu s-au reeditat și nu par să se mai găsească aceste cărți, am ținut să le menționez pentru că cred că de aici mi se trage interesul de mai târziu și de astăzi pentru ficțiunea istorică, în special inspirată de perioada Celor Două Războaie Mondiale sau de viața anumitor personalități istorice.

Povești cu zâne de Contesa de Ségur (ediția mea, altă ediție) – Din categoria basmelor m-au atras întotdeauna mai degrabă basmele europene, mai ales cele culte, pentru că mi s-au părut mai originale și mai complexe. În cazul poveștilor Contesei de Ségur, deși personajele au parte de ajutor din partea unor zâne sau alte vietăți, nu primesc totul de-a gata, ci trebuie să treacă prin multe probe și să depășească multe ispite și obstacole pentru a-și atinge scopul/îndeplini misiunea, nu fără a gusta durerea și suferința. Șoricuțul cenușiu și Povestea prințesei Rozeta erau preferatele mele.

Prințul fericit de Oscar Wilde – Mi-am adus aminte de acest volum căutând în bibliotecă volumul Contesei de Ségur și m-am bucurat, pentru că cuprinde niște povești care mi-au plăcut mult și care cred că ar trebui să fie mai bine cunoscute. Ediția mea conține doar 5 povești, dintre care cel mai mult îmi plăceau Prințul fericit și Privighetoarea și trandafirul. Deși sunt povești care nu au un final complet fericit, în tradiția basmelor, ele prezintă o viziune cumva mai realistă asupra lumii, arătând că acea fericire („până la adânci bătrâneți”) este uneori obținută cu prețul sacrificiului altuia. Te pun pe gânduri.

Singur pe lume de Hector Malot – Mâna sus cine a avut această carte pe lista de lecturi de vacanță de la școală! Povestea orfanului Rémi, luat de pe străzi de generosul Vitalis și gașca lui de animale, care au de înfruntat toate vicisitudinile vieții de artiști de stradă nomazi și săraci, cred că merită redescoperită de generațiile de copii și adolescenți de astăzi, pentru că eu țin minte că am îndrăgit-o foarte mult.

Seria Harry Potter de J.K. Rowling – Îmi amintesc și azi cum, atunci când au început să apară și la noi primele volume ale seriei, eram prin clasa a V-a și ai mei nu au vrut să mi le ia. Dar apoi, diriginta noastră (de matematică!) le-a recomandat la o ședință cu părinții și așa mi le-au luat și mie și am citit primul volum într-o singură zi! Au urmat și celelalte, și le-a citit și mama mea. Țin minte cum așteptam cu sufletul la gură eu și prietena și colega mea de bancă ultimele volume (din ce în ce mai groase) și speram să le primim cadou de Crăciun și ne promiteam să ni le împrumutăm (și da, mama mea a continuat să le citească și ea). Ah, ce vremuri! Am mai vorbit despre această serie aici, iar într-o ediție viitoare a acestei rubrici veți descoperi și experiența Sarei Clarkson (prima autoare creștină pe care o citesc care recomandă această serie și explică și într-un mod frumos și convingător de ce).

Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien – Cumva în paralel cu Harry Potter (pentru că ultimele volume apăreau la distanță de câte un an între ele) am citit și această trilogie, iar, pentru mine, cu asta s-a cam încheiat cu literatura fantasy. Cu excepția unei singure serii (Eragon de Christopher Paolini), nici aia terminată, nu am mai simțit dorința de a mai explora alte universuri, pentru că mi s-a părut că cel creat de J.K. Rowling și cel creat de Tolkien sunt tot ce putea fi creat mai inspirat și mai coerent, așa că nu m-a mai interesat altceva.

Revenind la prima lectură a seriei lui Tolkien, îmi amintesc că am terminat primul volum cam pe când trebuia să apară al doilea film și m-am ambiționat să termin și celelalte volume astfel încât să fi citit cărțile până să văd filmele. Cred că doar pe ultimul l-am văzut la cinema, dar acum am colecția de DVD-uri și este unul dintre rarele cazuri în care îmi plac și cărțile, și adaptările pentru film, chiar dacă – evident – tot cărțile sunt mai bune. Nu poți surprinde toată complexitatea lumii lui Tolkien și poezia limbajului în câteva ore de film. Mi-am dat seama mai mult de asta atunci când am recitit trilogia, acum vreo 6 ani, de data aceasta în original. Literatura lui Tolkien nu are egal, cel puțin în ce am citit eu până acum.


Care sunt cărțile dragi din copilăria voastră?


Oameni ai cărții este o serie de citate și liste de lectură din și inspirate de cartea Book Girl de Sarah Clarkson.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

2 gânduri despre „Oameni ai cărții #9 – Cărți clasice pentru copii”

    1. Mulțumesc pentru apreciere! Chiar mi-a fost foarte drag să o scriu, cred că este preferata mea din această serie de până acum!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: