5 altfel de cărţi despre dragoste


Aşa cum v-am promis, vă propun astăzi o listă cu cărţi care vorbesc despre dragoste altfel sau despre un alt fel de dragoste, pentru că cred că avem cu toţii nevoie să mai respirăm după ce am fost sufocaţi o săptămână întreagă de „dragostea de Valentine’s Day“.

1. O dragoste mai presus de raţiune de John Ortberg – vorbeşte despre dragostea fără de care nici noi nu am putea iubi: dragostea lui Dumnezeu, pe care nu o putem înţelege şi de care nu ne va despărţi nimic, dragostea care oferă nu doar a doua şansă, ci nenumărate şanse de a deveni tot mai asemănători acestui Dumnezeu al dragostei, învăţând să iubim şi noi ca El. De ce este altfel? Pentru că ne reaminteşte că există Cineva care ne va iubi întotdeauna, dar şi cât de mult mai avem de învăţat de la El.

2. De ce este greu să-L iubeşti pe Isus de Joseph M. Stowell – tratează problema ipocriziei şi a unei relaţii cu Dumnezeu bazate pe datorie sau ritualuri fără conţinut, arătându-ne care sunt obstacolele în calea unei iubiri autentice şi arzătoare faţă de Dumnezeu şi cum le putem depăşi, meditând asupra pasajului din Evanghelii în care o femeie păcătoasă vine şi şterge picioarele lui Isus cu mir şi lacrimi în casa lui Simon, fariseul. De ce este altfel? Pentru că îndreaptă reflectorul asupra noastră şi ne provoacă să ne analizăm serios motivaţile şi dragostea faţă de Isus şi ne aduce aminte că o dragoste mare porneşte dintr-o recunoştinţă mare faţă de ceea ce a făcut Isus pentru noi când a fost răstignit pe cruce.

3. Cele patru iubiri de C.S. Lewis – despre care s-a vorbit aici, explorează toate tipurile de dragoste care pot apărea între oameni, de la dragostea de rude la dragostea necondiţionată agape. De ce este altfel? Pentru că face ca dragostea romantică, atât de căutată şi popularizată astăzi să intre în umbră, scoţând în evidenţă frumuseţea relaţiei de prietenie şi importanţa componentei divine în orice fel de dragoste.

4. Îndurare aspră de Sheldon Vanauken – carte despre care găsiţi o postare aici. De ce este altfel? Deoarece chiar dacă începe cu descrierea poveştii de dragoste dintre Sheldon şi Davy, ea ne învaţă o lecţie grea, dar importantă: dragostea şi loialitatea faţă de Dumnezeu trebuie să le întreacă pe cele faţă de partener şi trebuie să se reverse nu numai asupra partenerului de viaţă, ci şi asupra altora, pentru că altfel se ajunge la ceea ce se numeşte „egoismul de cuplu“.

5. Cerere în călătorie de Édouard şi Mathilde Cortès – altă carte despre dragostea de cuplu? Da, dar de ce este altfel? Pentru că ea prezintă aventurile, de foarte multe ori lipsite de romantism, unei călătorii pe jos, fără bani, de la Paris la Ierusalim, ca voiaj de nuntă. Pentru toţi cei cărora siropoşeniile le stau în gât, dar cărora le place aventura. În plus, această călătorie, pe lângă faptul că îi face pe cei doi să-şi evalueze dragostea unul faţă de celălalt, scoate în evidenţă dragostea de semeni, de aproape, pe care o demonstrează toţi cei care îi găzduiesc şi îi ajută într-un fel sau altul, ceea ce ne poate provoca şi pe noi să ne întrebăm: noi am ajuta nişte străini aflaţi în pelerinaj?

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării. Am fost voluntar și am lucrat ca redactor la RVE Bucureşti din 2006 până în februarie 2020. Printre pasiunile mele, pe lângă cărţi, se mai numără lucrul manual (origami, felicitări etc.), plimbările în parc şi ieşirile în oraş pe la librării şi biblioteci. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis şi Philip Yancey. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „5 altfel de cărţi despre dragoste”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s