Un strop de viață pentru părinți #72


Când copiii vorbesc pe un ton mânios, obraznic sau plângăcios (2)

Scenariu pentru părinți:

„Cum poți să spui asta altfel?”

„Mai încearcă o dată.”

„Hai să luăm o pauză și să ne calmăm. Când poți să vii și să vorbești cu mine pe un ton normal și calm, o să te ascult bucuros. Apoi putem să vedem ce îți trebuie. Vreau să te ajut, dar nu pot să te ajut când îmi vorbești așa.”

Nu putem să spunem adevărul în dragoste dacă nu este niciun adevăr sau nicio dragoste din care să extragem ceea ce spunem.

Dacă vreau să-i învăț să-mi vorbească cu iubire și respect, atunci trebuie să mă port și eu în modul în care vreau ca alții să se poarte cu mine, așa cum ne îndeamnă Dumnezeu să facem în Luca 6:31.

Putem să abordăm păcatul lor fără să-l adaugăm și pe al nostru în acest proces.

„Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia.” (Proverbe 15:1)

Tată, Tu ești bun. Îți mulțumesc că ne iubești pe mine și pe copiii mei, chiar și atunci când suntem nepoliticoși, când ne miorlăim sau ne plângem. Curăță-ne gurile prin curățarea inimilor noastre. Ajută-mă să mă opresc și să mă gândesc foarte bine la felul în care îi răspund copilului meu în loc să ripostez. Lucrează și în inima lui/ei, astfel încât să învețe să îmi vorbească cu respect, bunătate și iubire. Ajută-i să mă vadă ca un model în această privință. Doamne, ajută-ne să fim o familie în care să ne onorăm unii pe alții mai presus de noi înșine. Ajută-ne să ne încurajăm unii pe alții în creșterea în maturitate și dă-ne tuturor har unii pentru alții când greșim. În numele lui Isus, amin.

Amber Lia și Wendy Speake, Parenting Scripts

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu