Noi apariții editoriale: septembrie 2020


La început de toamnă, vă aducem în atenție câteva noutăți apărute în ultima perioadă la edituri de carte creștină – despre viață creștină, apologetică sau teologie, în speranța că cel puțin una dintre ele vă va capta interesul și vă va fi de folos.

În gardă. Cum să-ți aperi credința cu argumente logice și precise este un nou demers al lui William Lane Craig, doctor în filosofie și teologie, de a oferi cititorilor instrumentele de care au nevoie ca să se angajeze în discuții asumate și să facă uz de argumente clare și echilibrate, având temeiuri ferme pentru credința lor creștină și resursele intelectuale necesare pentru a o apăra. Dacă ați citit seria de Pledoarii a lui Lee Strobel, în care William Lane Craig este adesea intervievat, cu siguranță sunteți deja familiari cu stilul său dinamic și atractiv, așa că volumul „În gardă” vă va da prilejul să îi descoperiți, și mai pe larg, modul de argumentare.

Și tot din categoria cărților de apologetică, Răspunsurile Bibliei la cele mai importante 100 de întrebări ale vieții, de Norman L. Geisler, Jason Jimenez, este o altă resursă care abordează întrebări dificile precum Putem avea încredere în traducerile moderne ale Bibliei? De ce ar trimite un Dumnezeu iubitor oameni în iad? Care este poziția lui Dumnezeu cu privire la lucruri precum avortul, clonarea, căsătoria între persoanele de același sex, pedeapsa capitală și eutanasia? Ar trebui creștinii să se implice în politică?

Smerenia, ca trăsătură de caracter, este a doua dintre trăsăturile cel mai des menționate în Noul Testament, prima fiind dragostea. Cu toate acestea, auzim așa de rar vreun mesaj despre smerenie, și chiar și mai rar ne gândim cum am putea să o practicăm. Jerry Bridges, autorul cărții Păcate respectabile pe care am prezentat-o și noi în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ, a scris și cartea Binecuvântarea smereniei, proaspăt tradusă și la noi, în care răspunde la întrebarea: Cum poate deveni smerenia – virtutea fundamentală a vieții creștine normale – o parte naturală a vieții noastre de zi cu zi?

Și Paul David Tripp, un alt autor pe care l-am prezentat și noi, revine cu o nouă carte, Suferința. Speranța Evangheliei atunci când viața nu are sens. Titlul este deja suficient de sugestiv, așa că, în loc de prezentarea cărții, vă las cu recomandarea pe care ne-o face Joni Eareckson Tada, fondatoare și CEO al Joni and Friends International Disability Center:

Confruntându-mă cu tetraplegia și cu durerea cronică (m-am luptat cu neoplasm în stadiul III), pot să afirm că știu ceva despre suferință și, sincer, nu cred că există vreo carte pe acest subiect pe care să nu o fi citit. Dar perspectiva lui Paul David Tripp asupra încercărilor prin care trecem mi-a atras atenția. Această carte nu dezamăgește. Da, Paul oferă o ureche empatică și alinare adevărată, dar, mai mult de atât, el umple aceste pagini cu sfaturi clare, practice despre cum poți să treci prin suferință și să ieși învingător având o nădejde proaspătă, puternică. Recomand cu încredere această nouă și remarcabilă lucrare.

Iar Craig Groeschel („Creștinul ateu”) revine și el cu cartea Rugăciuni periculoase. Pentru că umblarea cu Isus nu înseamnă o viață lipsită de riscuri. Rugăciuni periculoase nu este o altă carte minunată despre disciplina rugăciunii, care ne face să ne simțim vinovați că nu ne rugăm mai mult. Dimpotrivă, autorul ei ne arată ce se întamplă atunci când ne rugăm cu sinceritate unui Dumnezeu viu. Cartea are trei secțiuni, care discută despre cererile îndrăznețe și tulburătoare ca Dumnezeu să ne cerceteze, să ne frângă și să ne trimită, dincolo de fricile noastre de respingere, de eșec, de necunoscut, și să ne ajute să descoperim binecuvântările pe care le are El pentru noi.

Nenorocirea omului și puterea lui Dumnezeu de Martyn Lloyd-Jones este o scurtă colecție de mesaje susținute de acesta în Edinburgh în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă așa cum ne-am obișnuit de la acest autor, problemele abordate aici sunt problemele cu care se confruntă permanent omenirea, iar abordarea lor este la fel de relevantă astăzi cum a fost atunci.

În cartea Învăţătura Părinţilor din primele veacuri. Un ghid pentru omul contemporan, autorul, David C. Ford, dorește să ne însufleţească spre a‑i cunoaşte mai bine pe sfinţii primelor cinci veacuri de creștinism, ai perioadei de întemeiere şi de formare a Bisericii, ajutându-ne să înțelegem modul în care bogăția scrierilor lor ne poate inspira în relația noastră personală cu Domnul nostru și ne poate echipa să trăim și să proclamăm o credință autentică, istorică, în mijlocul societății noastre anti-creștine.

 

Și nu în ultimul rând, A.W. Tozer revine în atenție cu o Carte creștină de versuri mistice. Selecții de versuri adunate de A. W. Tozer. Scopul acestei cărţi este să pună împreună, într-un singur volum la îndemâna oricui, unele dintre cele mai bune versuri devoţionale pe care ni le oferă limba engleză, şi astfel, să oferim creştinilor din zilele noastre o moştenire spirituală bogată de care majoritatea nu se bucură acum, din diverse motive. Aceasta este o carte mai degrabă pentru un închinător decât pentru un student. A fost pregătită cu grijă și dragoste pentru acei oameni îndrăgostiți de Dumnezeu care, deși se simt la fel de fermecați ca poetul, totuși le lipsește darul care să-i împuternicească să-și exprime sentimentele într-un mod adecvat.
Veți descoperi în această carte rânduri scrise de Isaac Watts, Charles și John Wesley, Bernard de Clairvaux, Christina Rossetti, John Newton și mulți alții.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: