Inspirație pentru stabilirea priorităților de lectură


În episodul 5 al seriei CARTEA E O VIAȚĂ – SĂ CITIM! am vorbit despre cum și de ce să ne stabilim priorități de lectură și v-am împărtășit atunci listele noastre. Am vrut să vă oferim mai multe exemple, în caz că nu v-ați regăsit în listele noastre, așa că am întrebat în dreapta și în stânga și am alcătuit o colecție de liste de priorități – unele mai scurte, altele mai lungi, unele mai succinte, altele mai detaliate. Acolo unde au fost pomenite cărți despre care am vorbit în emisiunile noastre, am oferit link-uri către episoadele respective.

Sperăm că ele vă vor inspira să vă alcătuiți propriile liste și că, de ce nu, poate astfel veți fi impulsionați să încercați domenii noi.


ANDREEA T., MAMĂ ȘI AUDITOR

Cărți de teologie practică: În căutarea lui Dumnezeu și Pericolele unei credințe superficiale de A.W. Tozer (emisiune AICI)

Romane din sec. 19: Persuasion, Sense and Sensibility/Emma de Jane Austen


CRISPY, TEHNICIAN VETERINAR

  • Romane teologice alegorice, pentru că înțeleg mai bine anumite concepte abstracte (ex. Perelandra, The Pilgrim’s Regress, Departe de planeta tăcută, That Hideous Strength de C.S. Lewis)
  • Romane fantasy, pentru că mă relaxează și îmi dezvoltă creativitatea (ex. Farseer Trilogy de Robin Hobb, Dragon Girl de Melissa Nichols, Seria Miss Peregrine de Ransom Riggs, Ready Player One de Ernest Cline)
  • Cărți cu animale, pentru că iubesc animalele (ex. Shiloh de Phyllis Reynolds Naylor, Lasie, Come Home de Eric Knight)
  • Cărți cu aventuri, pentru că îmi place acțiunea și îmi dezvoltă imaginația (ex. Insula comorii de Robert Louis Stevenson)
  • Cărți amuzante, pentru că mă fac să râd (Recreația mare de Mircea Sântimbreanu)
  • Tratate boli animale, pentru că sunt tehnician veterinar și învăț cum să îngrijesc animăluțele bolnave (ex. Treatment of Veterinary Diseases)
  • Cărți teologice, pentru că mă ajută să studiez Cuvântul lui Dumnezeu și să-L cunosc mai bine (A Puritan Theology de Joel Beeke, Heirs with Christ de Joel Beeke)
  • Romane istorice, pentru că îmi place să văd cum era în trecut (ex. Quentin Durward de Walter Alva Scott, Rob Roy de Walter Alva Scott)
  • Cărți SF, pentru că îmi dezvoltă creativitatea (ex. Jocul lui Ender de Orson Scott Card, O buclă în timp de Madeleine L’Engle)

DANA MERCIONIU, mamă a doi copii, redactor la TWR România, creatoarea serialului de teatru radiofonic Aventuri în lumea Bibliei

Nu sunt un cititor planificat, nu am un to read list. Poate singura „listă de lectură” este teancul cărților de pe noptieră care așteaptă de mult timp să fie deschise sau terminate. Sunt lecturi valoroase, la care nu vreau să renunț, dar care nu au magnetul cărților care te fac să le devorezi într-o noapte. Nu-mi fac liste și pentru că eu cred în providență chiar și în privința lecturilor. O carte care-mi sare în ochi din raftul unei biblioteci și care descrie o situație asemănătoare cu cea în care mă aflu eu (poate nu vă vine să credeți, dar am găsit o carte despre un regizor care pregătește o piesă în penitenciar tocmai când eu mă pregăteam să fac același lucru!!!), o carte oferită de o prietenă ce răspunde unei întrebări care tocmai mă frământă, o recomandare interesantă pe care o prind din zbor de la radio, toate astea m-au făcut să cred că nici aceste întâmplări din viața noastră nu sunt… întâmplătoare!

M-a deprins să citesc „pe diagonală”, să mă opresc uneori doar la capitolele care mă interesează și am încetat să mă simt vinovată dacă nu duc orice carte la bun sfârșit. Pentru că se scrie enorm de mult și pentru că timpul meu este limitat, consider că trebuie să îl acord doar lecturilor cu adevărat valoroase. Și mai am un crez, poate prea pragmatic pentru unii: nu vreau să mă închid într-o Castalie a cărților și să pierd astfel contactul cu lumea reală, cu oamenii, ci mai degrabă să mă îmbogățească intelectual sau spiritual, să mă ajute să fac mai bine ce fac în familia mea, la locul de muncă sau în alte slujiri. Acestea fiind zise, pot spune că lecturile mele gravitează în jurul câtorva sfere de interese dictate de formația mea de filolog, de familia și de profesia mea: literatură (singura „nobilă inutilitate” pe care mi-o îngădui), teologie, psihologie practică și consiliere, eseuri.

Prin literatură de ficțiune înțeleg de cele mai multe ori romane. Mi-ar plăcea să îi revizitez pe clasici (Dostoievski mai ales, Thomas Mann, Fitzgerald, C.S. Lewis) și pe scriitorii români (în afară de Melancolia lui Cărtărescu nu am mai citit nimic de mult timp). Kate Morton este o autoare contemporană care îmi place în primul rând pentru darul ei narativ (În Grădina uitată, de pildă, autoarea știe să țină împreună multele ițe ale povestirii cu o minte la fel de exactă ca a unui matematician), dar și pentru finețea observației psihologice.

În privința teologiei, citesc mai ales cărți de viață creștină. Și pentru că sunt interesată să slujesc femeile, voi recomanda niște cărți dedicate lor. O carte de referință ar fi Minciuni pe care le cred femeile de Nancy Leigh DeMoss – o profundă analiză a provocărilor fiicelor Evei. Apoi o altă carte valoroasă pe care am citit-o în limba engleză este Redeeming the Feminine SoulGod’s Surprising Vision for Womanhood de Julie Ross. Cartea pune în discuție, din perspectivă creștină, chestiuni legate de gen, atât de sensibile în contextul contemporan. Pentru comentarii biblice apelez la studii și dicționare, pe care nu e cazul să le amintesc aici și la resurse online.

Pentru că sunt mamă, citesc periodic cărți de parenting. Nu totdeauna găsesc idei noi, dar orice reamintire este utilă și reprezintă un nou impuls pentru a deveni o mamă mai bună. Aș recomanda o carte de Leslie Judy – Ce înseamnă să fii mamă – o lectură ușoară care ne conduce cu umor și empatie în situațiile cele mai prozaice ale vieții de mamă. Recent am citit o carte laică ce se cheamă Averea bunei educații. Teodor Baconschi ne oferă din experiența lui de părinte o mulțime de sugestii practice despre cum putem desăvârși educația copiilor noștri. O lectură care poartă pecetea erudiției autorului ei, dar care poate fi și foarte plăcută pentru că ne arată cum putem transforma orice domeniu al vieții (călătoriile, vizitele la muzeu, bibliotecile etc.) într-o experiență de învățare. Aș menționa în treacăt și cartea Părinți străluciți, profesori fascinanți de Augusto Cury care, de asemenea, mi-a deschis mintea cu privire la rolul modelator pe care îl au adulții în viața copiilor.

În privința consilierii creștine, cartea care m-a marcat cel mai mult a fost Înțelegând oamenii de Larry Crabb. E o carte-instrument, care trebuie citită cu creionul în mână (eu am și conspectat-o) și care te ajută să înțelegi mai bine resorturile adânci ale ființei umane, o fascinantă radiografie a chipului lui Dumnezeu în noi și o justificare convingătoare despre modul în care acesta poate fi restaurat prin Hristos. Același autor vorbește în cartea Interconectarea personală despre rolul terapeutic al relațiilor din comunitatea creștină. Cărțile lui reușesc un lucru destul de rar, și anume pot fi pe de o parte un deliciu pentru minte, iar pe de altă parte ne motivează și să trecem la acțiune.

În fine, la categoria eseuri aș aminti trilogia lui Vasile Ernu – Sectanții, Bandiții, Izgoniții (pe ultima nu am citit-o încă) pentru că sondează medii cunoscute dintr-o perspectivă nouă (comunitatea evanghelică basarabeană, în prima carte), dar și zone culturale care ne sunt străine (lumea interlopă și comunitatea evreilor la început de secol XX).

Anul acesta aș vrea să explorez domeniile de mai sus și poate să îmi extind sfera intereselor în zona biografiilor și a cărților de istorie. Și-apoi cine știe ce alte cărți providențiale îmi vor mai cădea în mână!


ANDREEA ȘTEFĂNICĂ, mamă a doi copii și asistent în relații publice

Parenting – pentru că îmi doresc să fiu o mamă bună, pentru că îmi doresc să aflu mai mult despre creșterea și educarea copiilor și pentru că am mereu nevoie de idei și metode care să mă ajute în modul în care îmi petrec timpul cu copiii și în formarea caracterelor lor.
Exemple:
Devenind o mamă puternică de Heidi St. John
Limite pentru copii de Dr. Henry Cloud și Dr. John Townsend (emisiune chiar împreună cu Andreea AICI)
Pentru părinți. 14 principii care îți pot schimba radical familia de Paul David Tripp

Devoțional – cărțile din această categorie mă încurajează, mă motivează și îmi oferă noi perspective în viața de credință, în relația mea cu Dumnezeu și în trăirea de zi cu zi.
Exemple:
Fii încrezătoare! de Elisabeth Elliott
Simplifică de Bill Hybels
Întoarcerea fiului risipitor de Henry Nouwen (emisiune AICI)

Biografii/Memorii – pentru că sunt resurse importante și bogate pentru trăirea vieții și pentru că fiecare dintre noi avem nevoie de modele bune în mai multe domenii din viață. De regulă biografiile se citesc ușor și pot avea un impact puternic asupra cititorului.
Exemple:
Refugiul de Corrie ten Boom (emisiune AICI)
George Muller. Desfătat în Dumnezeu de Roger Steer
Învățare de Tara Westover
Fiica lui Stalin. Viața extraordinară a Svetlanei Alilueva de Rosemary Sullivan
Cu ultima suflare de Paul Kalanithi
Viața în pantofii mei de Elisabeth Mittelstadt
Stalin de Paul Johnson
Vremuri second-hand de Svetlana Aleksievici

Ficțiune – pentru că am nevoie de momente de relaxare, de evadare din rutina zilnică, pentru că îmi place acel sentiment de nerăbdare și curiozitate pe care ți-l oferă o carte bună, pentru că cititul romanelor/nuvelelor mă ajută să mă exprim mai bine în scris.

Istoria Albinelor de Maja Lunde
Orele îndepărtate de Kate Morton
Răzbunarea iertării de Eric-Emmanuel Schmitt
Promisiunea zorilor de Romain Gary
Grădina uitată de Kate Morton

Îmi doresc să citesc mai multe cărți de apologetică.


RĂZVAN, STUDENT ÎN ANUL III LA UPB

Beletristica este unul din cele mai simple moduri de a transmite un mesaj sau o învățătură într-un mod atractiv și mă declar un mare susținător al acestui gen.

Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne

Numele trandafirului – Umberto Eco

Coliba unchiului Tom – Harriet Beecher Stowe

Chemarea străbunilor – Jack London

Insula misterioasă – Jules Verne

Basme rusești

Legendele Olimpului – Alexandru Mitru

Stăpânul Inelelor/Silmarillion – J.R.R. Tolkien

Cronicile din Narnia – C.S. Lewis

Enigma Otiliei – George Călinescu

Harry Potter și Prințul semipur – J.K. Rowling

Cărți cu tematică creștină și dezvoltare personală – pentru că orice creștin are nevoie să crească și să se îmbogățească și cu idei și experiențe ale unor oameni dedicați lui Dumnezeu care au o bogată experiență sau poate doar o revelație marcantă ce a fost pusă în scris.

Când Dumnezeu îți taie calea – M. Craig Barnes

Credința risipită – Jim Elliff

Iubește inteligent – Nancy Van Pelt

Scutul credinței – editor capelan militar Gabi Gheorghiaș

Nu-ți irosi viața – John Piper (emisiune AICI)

Cărți de filosofie, teologie și lectură filozofică. Sunt în general interesat de filosofie și de concepțiile omenirii despre lume si viață în diferite culturi și epoci.

Lumea Sofiei -Jostein Gaarder

Creaționismul științific – Dr. Henry M. Morris

Evanghelii apocrife – Cristian Bădiliță

Cărți tehnice de specialitate axate pe domeniul meu de studiu și pentru viitoarele mele proiecte.

Airbus A320 Flightbook Manual

Despre CATIA-Dassault Systemes

Meteorologie aeronautică – Adrian Vasile

ICAO Aviation English-Eurocontrol/IATA


CRISTINA, STUDENTĂ ÎN AN TERMINAL LA UBB, CLUJ

Iată cărțile pe care le-am citit în ultimii ani și care m-au ajutat să mă dezvolt și să învățat multe lucruri valoroase și cele pe care plănuiesc să le citesc în continuare.

Pentru femei:

  • Ce înseamnă să fii femeie de Leslie Ludy
  • Adevărata valoare a unei femei de Lisa Bevere
  • Feminitate pusă deoparte de Leslie Ludy (emisiune AICI)
  • Lupta fiecărei femei de Josh McDowell
  • Vindecă-mi inima, Doamne de Emilie Barnes & Anne Christian Buchanan
  • Alege să fii mulțumitor de Nancy Leigh DeMoss

Relații, căsătorie, familie – pentru că în această vară o să mă căsătoresc, iar noua etapă din viața mea este plină de incertitudine, am citit și vreau să citesc cât mai multe cărți din aceasă categorie pentru a putea fi o soție mai pregătită și înțeleaptă.

  • Când visele se împlinesc și Când povestea de dragiste ți-o scrie Dumnezeu de Eric & Leslie Ludy (emisiune AICI)
  • Dragostea adevărată de Jim Burns
  • Cele zece porunci ale întâlnirilor de Ben Young & Dr. Samuel Adams
  • Cum e să fii căsătorit cu mine? de Linda Dillow
  • Deci, te căsătorești? de H. Norman Wright
  • Devenind femeia visurilor lui de Sharon Jaynes
  • Ține-ți gura de Karen Ehman
  • Eu, Isaac, mă căsătoresc cu tine, Rebeca de Ravi Zacharias

Consiliere – pentru că eu am fost înconjurată în ultima perioadă de consilieri plini de har, vreau să mă pregătesc în acest domeniu pentru a putea fi un sprijin pentru cei din jur, dar mai ales un consilier bun pentru mine.

  • O teologie a consilierii creștine de Jay E. Adams
  • Manual de consiliere a tinerilor de Josh McDowell & Bob Hostetler
  • Esența consilierii. 10 principii pentru o consiliere și psihoterapie holistică de Michael Dieterich
  • Speranță și ajutor prin consilierea biblică de Mark E. Shaw

Educație – pentru că educația copiilor este un domeniu ce mă pasionează și pe care îl studiez de aproape trei ani la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea pedagogia învățământului primar și preșcolar. Îmi plac copiii și îmi doresc foarte mult să lucrez cu ei, de aceea vreau să studiez din mai multe perspective educația pentru a ajunge un profesor eficient.

  • Mintea disciplinată de Howard Gardner
  • Inteligențe multiple de Howard Gardner
  • Ești mai inteligent decât crezi de Dr. Thomas Armstrong
  • Copilul tău este un geniu! de Florin Colceag & Florin Alexandru
  • Sănătatea mentală a elevului de Dr. William Dikel
  • În ce fel sunt eu inteligent? de Dr. Kathy Koch
  • Nu mă poți obliga, dar mă poți convinge de Cynthia Ulrich Tobias

Romane – pentru că îmi plac foarte mult romanele și am citit multe romane în adolescență vreau să încep să recitesc romane, dar de această dată romane creștine.

  • Lumina din întuneric de Lynn Austin
  • O dragoste mai adâncă decât marea de Dan Walsh
  • Fiicele Evei de Lynn Austin
  • Stâlpul de foc de Lynn Austin

NOEMI, CUSTODE LA MUZEUL HOLOCAUSTULUI

În anul 2020 mi-am propus să citesc tot ce nu am apucat să citesc anul trecut. Sper să am și timp 🙂

1. TEOLOGIE, pentru că îmi doresc să cresc spiritual cât pot de mult.

2. ROMANE CREȘTINE, îmi plac foarte mult și îmi dau speranță, fiind povești de viață creștină.

3. ROMANE POLIȚISTE, fiindcă mă relaxează și mă ajută să… dorm! 🙂

Cât despre categoriile pe care nu le citesc… nu am prea citit cărți despre artă, și ar trebui să încep să citesc în domeniu, având în vedere că ar trebui să îmi fac o bibliografie în sensul acesta, având în vedere că jobul meu actual este de ghid.

Alt capitol ar fi istoria. Am citit doar despre o anumită perioadă: Al Doilea Război Mondial, fiindcă acesta m-a interesat. Aș vrea acum să aflu și despre alte perioade, cum ar fi istoria dacilor, de exemplu.


DR. DUMITRU PISCUC ȘI DRD. DENIS BENZAR, bibliotecari la ITPB

Teologie – pentru că poate forma cea mai înaltă concepție despre lume și viață:

  1. Costul uceniciei – Dietrich Bonhoeffer (emisiune AICI)
  2. Confesiuni – Augustin (emisiune AICI)
  3. Imitatio Christi – Thomas à Kempis (emisiune AICI)
  4. Creștinism pur și simplu – C.S. Lewis (și altele de același autor) (emisiune AICI, AICI și AICI )
  5. Ortodoxia – Chesterton (emisiune AICI)

Istorie – pentru că o carte de istorie bine scrisă e fascinantă (van Loon) și ilustrează modul în care istoria se îmbină cu viața, cu caracterul (Nepos și Anița)

  1. Istoria omenirii – Willem van Loon
  2. Căpitani străluciți ai neamurilor străine – Cornelius Nepos
  3. 20 de ani în Siberia – Anița Nandriș-Cudla

Filozofie – pentru că e util să avem o minte organizată, o gândire coerentă și clară care să se reflecte în viață:

  1. Caracterele – Teofrast
  2. Filozofia ca mod de viață – Pierre Hadot
  3. Ce este filozofia antică – Pierre Hadot
  4. Repere pe drumul gândirii – Heidegger

Literatură – pentru că viața are nevoie nu doar de adevăr și bine, ci și de frumos, de emoția estetică:

  1. Orele astrale ale omenirii – Stefan Zweig
  2. Patru milenii de poezie în tălmăcirea lui Lucian Blaga

Iubire – pentru că iubirea poate fi nu doar simțită, ci și gândită (nu neapărat înțeleasă):

  1. Istoria iubirii – Simon May
  2. Iubirea și Occidentul – Denis de Rougemont
  3. Cele patru iubiri – C.S. Lewis (emisiune AICI)
  4. Eros și agape – Anders Nygren

Jurnale – pentru că sunt mai bune jurnalele scrise decât cele de la ora 19:00.

  1. Jurnalul unei epoci (3 volume) – Denis de Rougemont
  2. Jurnalul fericirii – Steinhardt (emisiune AICI)
  3. Admirabila tăcere – Alexandru Mironescu

LIDIA MANEA, credit analyst
Iată lista mea de priorități:
1. Consiliere – precum Înțelegând oamenii de Larry Crabb; Leac pentru suflete vătămate, Inteligență emoțională de Daniel Goleman; Puterea cuvintelor tale de Robert Morris; Efectele televiziunii asupra minții umane, deoarece mă atrage acest domeniu de consiliere în special în rândul copiilor și adolescenților;  Cultura în schimbare de David Henderson, Cultivă-ți viziunea de Andy Stanley.
2. Teologie Romani pentru România de Paul Dan, mă ajută să înțeleg mai bine doctrina și Cuvântul lui Dumnezeu.
3. Misiune externă, deoarece vreau să știu cum să-L prezint pe Hristos musulmanilor, budiștilor, hindușilor, dar și celor din secte precum Martorii lui Yehova și Mormonilor – Conducerea musulmanilor la Hristos, Evanghelizarea hindușilor.
4. Apologetică – Nu am destulă credință ca să fiu ateu de Norman L. Geisler și Frank Turek,  Adevărat pentru tine, dar nu pentru mine de Paul Copan
5. Venirea Domnului – Izbăviți-vă din noaptea care vine de David Jeremiah
6. Autobiografii – Hudson Taylor, George Muller (emisiune AICI), Cetate tare este Dumnezeul nostru (despre viața lui Martin Luther) de Jim Cromarty (emisiune AICI), Când Dumnezeu este de neînțeles de Dobson;  astfel de cărți mă inspiră și mă ajută în creșterea credinței în Dumnezeu.
7. ȘtiințăPledoarie pentru Creator de Lee Strobel (emisiune AICI)

CRISTI PAVEL, redactor la TWR România

1/2. cărți plăcute dintre cele citite în ultima vreme:
(critică/istorie literară) Junimea și junimismul de Zigu Ornea; Originile romantismului românesc de Paul Cornea
(jurnal/biografii/memorii) Jurnal de Monica Lovinescu (tot)
(eseu/teologie) M. Frățilă (emisiuni AICI și AICI), Al. Mironescu
(istorie românească sec. XIX-XXI) Ion Bulei
(literatură) E.M. Remarque, N. Kazantsakis, J. Steinbeck
3/4.
– istorii literare: Călinescu, N. Manolescu, M. Zamfir, M. Popa
– critici secundari: Streinu, P. Constantinescu, Perpessicius
– critici contemporani: Zaciu, Iorgulescu
– literatură – clasici pe care nu i-am apreciat la vremea potrivită:
– români: Caragiale (publicistică/corespondență),
– străini: Dostoievski
– literatură modernă și contemporană – pentru că ce am mai citit de(spre) ei mi-a plăcut:
– români: Arghezi, Rebreanu, Camil Petrescu, Sorescu tot, Preda tot, plus tinerii autori (Mihuleac, Crăciun, Suceavă, Vighi)
– străini: Bulgakov, Orwell, Kafka, Fredrik Backman
– poezie: Blaga (plus sistemul filozofic –  grila prin care-i înțelegi toată opera), Doinaș, Voronca, M. (și C.) Ivănescu
– eseistică recent apărută în care n-am apucat să intru: Anii urii (Patapievici), Caiet de ricoșat gânduri, Continentele insomniei (Liiceanu)
Ioan Stanomir – cărți dedicate istoriei recente, Vintilă Mihăilescu, Teodor Baconschi (cu perspective proaspete, decente și echilibrate asupra actualității)
– memorialisticăAbisul luminat (N.Balotă)
– viață creștină: rugăciune, istorie creștină, biografii

VICKI SASU, redactor la TWR România

            Pe lângă Biblie, cărțile pe care Domnul le-a folosit în mod special pentru a-mi mângâia sufletul îndoliat au fost Har ascuns de Jerry Sittser (emisiune AICI), Raiul de Randy Alcorn, Încrederea în Dumnezeu (Chiar și când viața aduce suferință) de Jerry Bridges (emisiune AICI), Heaven (Your real Home) de Joni Eareckson Tada, Cărarea singurătății de Elisabeth Elliot, Aproape de casă (Viața, credința și sfârșitul alergării) de Billy Graham, 50 de zile despre Cer (Meditații care aduc eternitatea la lumină) de Randy Alcorn.

            Când plânge Dumnezeu (Cel Atotputernic nu este nici surd și nici orb la suferințele noastre) de Joni Eareckson Tada și Steven Estes, Când Dumnezeu e de neințeles de Dr. James Dobson, Sursa tăriei mele de Charles Stanley – sunt cărți pe care le-am citit seară de seară cu markerul în mână pentru a sublinia și a putea reveni ulterior la adevărurile și cuvintele de mângâiere cuprinse în ele.

            Istoria a trei regi (Un studiu despre zdrobire) de Gene Edwards mi-a fost de mare folos când am avut nevoie să înțeleg clar ce înseamnă suveranitatea lui Dumnezeu și care este atitudinea biblică față de autoritate.

            Cartea Banii, posesiunile și vesnicia de Randy Alcorn m-a ajutat să mă verific dacă aplicam corect principiile biblice în ce privește administrarea banilor și a bunurilor pământești după voia lui Dumnezeu.

            Cartea lui Os Guinness, Vorbăria nebunilor (emisiune AICI) mi-a explicat modalitatea în care putem discuta și apoi să le prezentam Evanghelia celor nemântuiți.

            În tumultul vieții nici nu-ți dai seama când pune haosul stăpânire pe casa ta. Simți doar că ai prea multe lucruri și nu mai ai loc nici să respiri, astfel încât e necesar să rezolvi problema cât mai rapid. Și, pentru că nu vrei să pierzi timpul cu încercări și idei proprii, apelezi la specialiștii care au publicat cărți și au recomandări bune. Așa am făcut și eu în vara lui 2019. Am cumpărat, am citit și am subliniat pasaje importante din cărți despre cum să-ți faci casa posibil de locuit 🙂

Am început cu ghidul ilustrat al lui Lu Wei Cum să ai loc în casă, apoi am citit cărțile lui Marie Kondo, Bucuria ordinii și Magia ordinii. Sfaturile și exemplele sunt minunate, filosofia de ordonare a lucrurilor din locuință, de asemenea, tot ce-mi rămâne de făcut este să pun în practică și să mă bucur de rezultat. (Doamne-ajută! :)) )

            Dacă tot eram pusă pe treabă, m-au interesat și sfaturile pentru o dietă echilibrată, ca să-mi pun ordine și în meniu. Astfel că am recitit principiile din Metabolic Balance și am citit, mai pe-ndelete sau pe sărite, cărți despre dietă scrise de Mihaela Bilic, Simona Tivadar + sfaturi de pe internet și rețetele Jamilei :).

            Pentru că am prietene care au trecut prin experiențe sentimentale și de căsnicie dureroase, m-am gândit că o carte precum Femei care iubesc prea mult – De ce ne îndrăgostim mereu de bărbați nepotriviți m-ar ajuta să le înțeleg mai bine și să le pot ajuta să recunoască și apoi ele să schimbe tiparele iubirii distructive.

            Am căutat și cărți despre viața de văduvie, dar nu am găsit ceva care sa merite banii și atenția. Am descoperit pe internet, din când în când, scurte articole care tratează subiectul.

            Curajul de a nu fi pe placul celorlalți (Cum să fii liber, să îți schimbi viața și să fii cu adevărat fericit) de Ichiro Kishimi & Fumitake Koga, Arta subtilă a nepăsării (O metodă nonconformistă pentru o viață mai bună) de Mark Manson, Esenșialismul (Disciplina de a urmări mai puțin) de Greg McKeown – le-am citit din nevoia de a face o schimbare în stilul de viață și abordare a relațiilor profesionale mai ales.

            Un impuls pentru o viață mai disciplinată și mai ordonată am sperat să primesc și în urma lecturii cărților Începe cu ce nu-ți place (Cum să scapi de gândurile negative, care te afecteaza mai mult decât îți imaginezi) de Brian Tracy, Fă-ți patul (Lucruri mărunte care pot să-ți schimbe viața și, poate, lumea) de William H. McRaven, Cum să devii mai bun, Cum să-ți controlezi obiceiurile de zi cu zi de Gretchen Rubin. M-am recunoscut în multe din exemplele prezentate și am descoperit bunul-simț din învățăturile biblice prezentate în unele din sfaturile acestor autori laici.

            Cu mâna pe inimă (carte biografică), America la răscruce și America povestită unui prieten din Romania de Martin S. Martin – mi-au făcut cunoștință cu un român demn de admirație pentru caracterul și profesionalismul său. În plus, mi-au oferit informații despre America de la firul ierbii, altele decât cele filtrate de corectitudinea politică sau de jurnaliștii de o parte sau alta a politicii americane sau de la noi.

            Alte biografii sau povești adevărate de viață care m-au pus pe gânduri sau m-au inspirat, mi-au dat idei de interviuri sau emisiuni radio sunt: Testament de Dr. Elena Gavrilă Frunteanu, Privind în urmă de Lidia Răscol, Povestea tatălui meu de Lidia Rascol, În sfera tăcerii – Richard Wurmbrand în dosarele Securității de Maria Hulber.

CE-MI DORESC SĂ CITESC ÎN 2020:

Literatură universalăIdiotul de Dostoievski, diverse de Nikos Kazantzakis

Domeniul profesionalCum să comunici eficient de Dale Carnegie

– diverse cărți și tratate despre interviuri

Apologetică creștină – cărțile lui John Lennox traduse în română (emisiune despre una dintre ele, AICI)

– cărțile în engleză ale lui J. Warner Wallace și Nancy Pearcey

The Allure of Gentleness (Defending the faith in the manner of Jesus) de Dallas Willard

So the Next Generation Will Know – de Sean McDowell și J. Warner Wallace

biograficeDumnezeu îmi cunoaște destinul de Silvia Tărniceriu (emisiune AICI)

Torturat pentru Hristos de Richard Wurmbrand

despre cum să am grijă de soacra mea bătrână și bolnavăCaring For a Loved One With Dementia de Marguerite Manteau-Rao

eticăAvortul – ultima exploatare a femeilor de Brian E. Fisher

creșterea / disciplină spirituală – de recitit Disciplinele spirituale de Richard Foster

– despre disciplinele spirituale de Dallas Willard

motivaționaleWe Shall See God – Randy Alcorn

Glory of Heaven – John MacArthur

Kids Say the Wisest Things – Jon Gauger

relaționareConectarea interpersonală de Larry Crabb

istorie / documentarPăgânii sfinți de Paraschiva Pop

Regresia moralei de Paraschiva Pop


Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați împărtășit listele voastre și sperăm că acestea să vă inspire pe voi, cititorii noștri! Vrem să aflăm și despre prioritățile VOASTRE de lectură, așa că scrieți-ne în comentarii ce citiți și de ce.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: