Advent în Narnia #6 – Rahat turcesc


De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură?

Isaia 55:2a

După ce Edmund o urmează pe Lucy prin șifonier, Vrăjitoarea Albă îl descoperă singur în pădure. Ea este suspicioasă la început, dar apoi îi oferă un loc în sania sa și ceva de băut. El îi cere rahat turcesc, un jeleu înzăpezit cu zahăr pudră, la fel ca zăpada din Narnia.

Când rahatul turcesc este proaspăt acesta are gust de nuci, e moale, cremos și delicios, dar se strică repede, ceea ce-l face să fie tare și lipsit de gust.

Vrăjitoarea nu-i dă lui Edmund rahat turcesc adevărat. Ea îi dă un fel de narcotic, „acesta era rahat turcesc fermecat și… oricine gusta din el, voia mai mult și mai mult.” Edmund mănâncă până la ultima bucățică, încercând să umple astfel toate locurile goale din sine însuși.

Ce este hrana adevărată și ce este mâncarea proastă? Ce este real și ce este iluzie? Vrăjitoarea Albă este frumoasă și puternică, dar îi pasă doar de sine însăși. Rahatul turcesc al Vrăjitoarei este delicios, dar îl lasă pe Edmund nesătul și tânjind după mai mult. Mai târziu, Edmund descoperă că nu îl mai interesează mâncarea adevărată; „se gândea tot timpul la rahat turcesc – și nimic nu strică gustul mâncării obișnuite bune la fel de mult ca amintirea unei mâncări magice proaste”.

Reclamele, mijloacele de socializare online sau chiar propria familie s-ar putea să încerce să te convingă că există anumite așteptări sau produse de care ai nevoie pentru a fi cu adevărat fericit de Crăciun.

Dar ce va aduce cu adevărat bucuria și ce vor fi doar calorii goale? Câteodată este greu de zis, mai ales atunci când ne simțim ca Edmund – singuri, inconfortabili și plini de durere.

(După Advent in Narnia – Reflections for the Season de Heidi Haverkamp)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: