Un strop de viață în preajma Paștelui #28


Isus i-a zis: „Eu sunt învierea şi viaţa. Cel ce crede în Mine va trăi chiar dacă moare. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată”. Ioan 11:26

Iată centrul Evangheliei: a descoperi o nouă viață prin suferință și moarte. Isus a trăit această cale eliberatoare și a transformat-o într-un un mare semn pentru noi. Oamenii vor întotdeauna să vadă semne: evenimente minunate, extraordinare, senzaționale, care ne pot distrage de la realitatea dură, care pot întrerupe viața de zi cu zi. Însă celor care i-au spus lui Isus „Învăţătorule, vrem să vedem un semn de la Tine!”, El le-a răspuns: „O generaţie rea şi adulteră caută un semn, dar nu i se va da un alt semn decât semnul profetului Iona. Căci aşa cum Iona a stat în pântecele peştelui uriaş timp de trei zile şi trei nopţi, tot aşa va sta şi Fiul Omului, timp de trei zile şi trei nopţi, în inima pământului.”

Iată semnul cel adevărat: nu o minune senzațională, ci suferința, moartea, îngroparea și învierea lui Isus – un mare semn care poate fi înțeles doar de cei care doresc să Îl urmeze pe Isus.

Suferința și moartea fac parte din calea cea strâmtă a lui Isus. Isus nu le glorifică, nu le numește frumoase, bune sau de dorit. Isus nu ne cheamă la eroism sau acte suicidare de sacrificiu de sine. Dimpotrivă, Isus ne invită să privim la realitatea existenței noastre și dezvăluie această realitate dură ca fiind noua cale a vieții. Mesajul central este că pacea și bucuria nu pot fi niciodată atinse evitând suferința și moartea, ci doar traversându-le.

Am putea spune: oricum n-avem de ales. Cine scapă de suferință și moarte? Ba da, există o alegere. Am putea nega realitatea vieții, sau am putea să o înfruntăm. Când o înfruntăm nu cu disperare, ci prin ochii lui Isus, descoperim că, acolo unde ne așteptăm cel mai puțin, există ceva ascuns care conține o promisiune mai puternică decât moartea însăși. Isus Și-a trăit viața cu încrederea că dragostea lui Dumnezeu este mai puternică decât moartea, iar moartea nu are ultimul cuvânt. El ne invită să înfruntăm realitatea dureroasă a existenței noastre cu aceeași încredere. Despre acest lucru este Postul.


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: