Un strop de viață în preajma Paștelui #17


În mijlocul Postului, devin conștient că Paștele se apropie din nou: zilele devin mai lungi, zăpada se topește, soarele oferă mai multă căldură și păsările își reiau cântecul.

Aud cuvintele lui Isus, spuse femeii samaritence „Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu în veac nu-i va fi sete, ba încă apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă, care va ţâşni în viaţa veşnică.” Ce cuvinte! Câte ore de meditație ar merita să le fie dedicate! Le voi purta cu mine în pregătirea mea pentru Paște.

Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că, dacă nu mâncaţi trupul Fiului omului şi dacă nu beţi sângele Lui, n-aveţi viaţa în voi înşivă. Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţa veşnică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi. Căci trupul Meu este cu adevărat o hrană şi sângele Meu este cu adevărat o băutură. Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne în Mine, şi Eu rămân în el. După cum Tatăl, care este viu, M-a trimis pe Mine şi Eu trăiesc prin Tatăl, tot aşa, cine Mă mănâncă pe Mine va trăi şi el prin Mine. Astfel este pâinea care s-a coborât din cer, nu ca mana pe care au mâncat-o părinţii voştri, şi totuşi au murit; cine mănâncă pâinea aceasta va trăi în veac.”

Dragostea lui Dumnezeu este simțită cel mai concret în Euharistie. Isus nu doar că a devenit om, dar a devenit pâinea și vinul pentru ca, prin acestea, dragostea lui Dumnezeu să devină a noastră. Marele mister al Euharistiei este că dragostea lui Dumnezeu nu este oferită în mod abstract, ci într-un mod concret; nu ca teorie, ci ca hrana cea de toate zilele.

Pe cruce, Isus ne-a arătat cât de departe merge dragostea lui Dumnezeu. De aici importanța centrală a Euharistiei: aici primim dragostea care ne dă puterea de a merge pe calea pe care a mers Isus înaintea noastră, o cale îngustă și dureroasă, dar care ne oferă adevărata pace și bucurie și ne împuternicește să facem dragostea lui Dumnezeu vizibilă în această lume.


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu