„De ce continui să cred” de Joe Boot


Din dorința de a ajunge la zi cu postarea recenziilor sper că veți ignora irelevanța subiectului cărții pe care v-o prezint astăzi la sărbătoarea zilei. Pentru recomandări pe tema iubirii, vă invit să consultați două postări mai vechi, aici și aici, dar și asta, asta, asta și asta.

Trecând la propunerea de astăzi, este vorba despre o carte de apologetică ce este în acelaşi timp şi o mărturie, și anume, De ce continui să cred de Joe Boot.

Joe sau Jose23024ph Boot este un teolog, apologet creştin şi pastor fondator al Westminster Chapel din Toronto, Canada şi fondator al Ezra Institute for Contemporary Christianity. Originar din Marea Britanie, el a slujit ca apologet în cadrul Ravi Zacharias International Ministries timp de 7 ani.

În cartea, De ce continui să cred, inspirat de scrierile lui Blaise Pascal şi Cornelius Van Til, Joe Boot caută să arate că singura dovadă a lui Dumnezeu se găseşte în Cristosul Scripturii. El susţine că doar pe această bază poate fi apărat eficient creştinismul şi poate fi considerat singurul fundament posibil pentru cunoaşterea şi inteligibilitatea experienţei umane.

Perspectiva noastră determină ceea ce vedem, iar ea este controlată de presupunerile noastre, spune autorul. În calitate de creştin, sunt conştient că nu pot vedea toate laturile lucrurilor (din toate unghiurile posibile), ci recunosc că numai Dumnezeu vede totul exhaustiv. El este singurul capabil să corecteze oamenii dintr-o poziţie de autoritate şi să ne dea puterea să înţelegem cine şi ce suntem, şi ce este lumea în care trăim, spune Boot.

Nu pot să te fac să crezi că este rezonabil să crezi ceea ce nu vrei să crezi sau eşti predispus să nu crezi din pricina punctului tău de vedere, continuă el. Nu există suficiente dovezi în lume ca să îi demonstreze unui astfel de om ceea ce nu vede sau nu poate să vadă; dovezile vor fi întotdeauna greşit interpretate din pricina daltonismului sau a ochelarilor nepotriviţi lipiţi în mod deliberat pe faţă. Pot doar să sper că îţi voi arăta că este rezonabil să crezi şi te invit să îmi urmăreşti argumentaţia şi să îţi schimbi pentru un timp poziţia şi lentilele.

Joe Boot îşi împărtăşeşte propria experienţă spunându-şi povestea vieţii. Născut în zona metropolitană a Londrei, Marea Britanie, el şi-a petrecut copilăria în comitatul Wiltshire din sud-vestul Angliei. Tatăl olandez, fost soldat, a devenit pastor la ţară şi misionar în India.

Felul în care am experimentat creştinismul în copilărie nu s-a rezumat la a crede un set de afirmaţii şi atât. Dimpotrivă, credinţa biblică a fost o realitate care mi-a afectat toate aspectele vieţii. Deseori mă rugam şi citeam Biblia singur, convins în inima mea de adevărul Scripturii şi de faptul că ceea ce experimentam era o părtăşie reală cu Dumnezeu prin prezenţa Duhului Sfânt, spune el. Când aveam câteva săptămâni am fost închinat Domnului de către părinţii mei, care şi-au luat angajamentul să mă crească în înţelegerea credinţei, într-un cămin în care să fiu întotdeauna încurajat să Îl accept pe Cristos ca Domn al universului.

Astfel că Joe Boot a fost botezat la vârsta de 12 ani. Să fii creştin înseamnă să accepţi că porţi chipul lui Dumnezeu, ai gândurile Lui, I te închini şi îţi pui viaţa în slujba ascultării de El în orice domeniu, declară el, şi această dedicare îi va fi pusă la încercare în anii de şcoală.

Şcoala a fost o perioadă plină de provocări, dar şi un anotimp al formării, îşi aminteşte el. Este dificil pentru un adolescent să spargă tiparele şi să înoate împotriva curentului. Când te confrunţi cu astfel de situaţii în viaţă, poţi alege una din două căi. Poţi să capitulezi şi să te laşi dus de curent, abandonându-ţi fără luptă convingerile, sau poţi să reexaminezi temelia (concepţia despre lume şi viaţă) să vezi dacă principiile tale sunt justificate şi, dacă sunt, să pui sub semnul întrebării presupunerile celor care încearcă să îţi submineze sau chiar să îţi ridiculizeze credinţa. Sunt fericit că am putut (prin harul lui Dumnezeu) să aleg ultima variantă.

Această perioadă mi s-a părut foarte istovitoare din punct de vedere emoţional, mai mărturiseşte Joe Boot. Uneori m-am simţit deznădăjduit, fiind ostracizat şi izolat de modul de gândire şi comportare al celorlalţi. A trebuit fie să rămân tare pe poziţie, fie să mă compromit, devenind un tip superficial, prea laş ca să iau poziţie şi să-mi arborez cu îndrăzneală credinţa.

El a rămas tare pe poziţie şi la 18 ani s-a înscris la colegiul teologic din Birmingham, Anglia.

Am petrecut mulţi ani ca evanghelist şi apologet creştin, căutând să apăr, să justific şi să explic filosofia de viaţă creştină, spune el. Am făcut tot posibilul să arăt că tot adevărul se găseşte în Cristos şi în Cuvântul Său şi că acest adevăr este obiectiv, absolut şi sigur.

Adevărul intrinsec pe care îl cunoaştem, despre Dumnezeu ca şi Creator şi despre noi ca şi creaturi responsabile înainte Lui, îl suprimăm din dorinţa de suveranitate (autoritate şi domnie) asupra propriei vieţi – înăbuşim adevărul printr-o ostilitate etică faţă de Dumnezeu.

Şi asta pentru că, spune el, Dumnezeul Scripturii creştine este absolut inacceptabil. El este Dumnezeul care a creat totul din nimic, în loc să fie El însuşi parte a universului – în copaci, în râuri, în noi. El este Dumnezeul independent care nu are nevoie de nimic din partea fiinţelor umane, care le-a creat după chipul Lui, să-L cunoască şi să-L înţeleagă, să I se închine şi să se bucure în El pentru veşnicie, şi nu un zeu pe care să-l putem modela după imaginaţia şi preferinţele noastre. El este un Dumnezeu care nu face compromisuri, care dă porunci morale normative, care trage la răspundere fiinţele umane, şi nu un zeu impersonal, un principiu abstract lipsit de conştiinţă morală sau un spirit binevoitor care încurajează oamenii să trăiască aşa cum vor. Este Dumnezeul suveran care cârmuieşte toate lucrurile după sfatul voii Sale, cu înţelepciune nemăsurată. El conduce toate lucrurile după planul Său veşnic, nu este un zeu limitat care se străduieşte să interpreteze acest univers – aşa cum fac toţi cei care caută să raţioneze fără a-L lua în calcul pe Dumnezeul absolut. El nu este prins într-un „continuum“ al materiei şi energiei, împreună cu omenirea, prins în acest haos – un „zeu“ asemenea nouă. El este Dumnezeul care vorbeşte cu autoritate absolută şi care limitează fiinţele umane la a „cunoaşte“ realitatea aşa cum a creat-o El, în loc să „legifereze“ ce poate sau nu poate fi realitate, în calitate de „stăpân“ care rivalizează cu orice zeu.

Așadar, spune Joe Boot, …credinţa creştină nu se orientează „de jos în sus“, ci „de sus în jos“ în înţelegerea realităţii. Dumnezeul Bibliei Se revelează în Scriptură (revelaţie verbală) şi în creaţa Sa pentru a comunica cu creaturile Sale, astfel încât ele să nu rămână la cheremul speculaţiilor lor arbitrare. Oamenii nu demonstrează existenţa lui Dumnezeu raţionând în sus, pornind de la observaţiile lor empirice – Dumnezeu Se descoperă pe Sine. Apoi, acceptând prin credinţă (presupunând) autoritatea revelaţiei lui Dumnezeu, observăm că numai ea poate să justifice raţiunea, ştiinţa, logica, limbajul şi moralitatea – de fapt, orice experienţă semnificativă.

Astfel că în apologetica pe care o propune Boot, se porneşte de la presupoziţia că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu şi baza oricărei apărări a creştinismului. Şi el arată de ce creştinismul este explicaţia cea mai rezonabilă pentru universul în care trăim. Pentru că, spune el, o argumentaţie creştină cu adevărat consecventă va căuta să arate că, separată de Dumnezeu, realitatea este ininteligibilă la orice nivel: cauzal (relaţia cauză-efect), axiologic (simţul etic şi estetic), ontologic (înţelegerea şi distincţia între fiinţe de orice fel) şi teleologic (scopul şi designul pe care îl vedem în natură). Niciunul dintre aceste lucruri nu poate fi ceea ce pare, fără Dumnezeu; niciunul nu are sens fără Dumnezeu. În absenţa unui angajament de credinţă faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Lui, judecata omenească ce se doreşte autonomă duce la moartea semnificaţiei şi a raţionalităţii. Isus Cristos, Cuvântul etern, Creatorul şi Răscumpărătorul omenirii este însăşi condiţia primordială a gândirii raţionale, a judecăţii şi a logicii.

Aşadar, spune Joe Boot, în această carte nu am intenţionat să impresionez sau să conving că am înţeles totul prin înţelepciunea mea şi că am ajuns să cunosc adevărul prin iscusinţă umană, ci dimpotrivă, că „toate comorile înţelepciunii şi ştiinţei“ aşa cum scrie Pavel în Coloseni 2:3, se găsesc în Cristos. Totul depinde de El, Alfa şi Omega, începutul şi sfârşitul! Am căutat să arăt că fără Cristos, gândirea şi eforturile oamenilor sunt reduse la nebunie şi absurditate. Şi afirm cu tărie că Dumnezeu ne-a oferit dovada vizibilă a caracterului şi a intenţiilor Sale prin întruparea Domnului Isus Cristos în istoria reală spaţio-temporală!

De ce continui să cred de Joe Boot este o carte care cred că va da naştere unor reacţii diferite în funcţie de cititor. Deşi cuprinde argumentaţii bune şi multe explicaţii chiar în notele de subsol, părerea mea la o primă lectură este că o astfel de abordare nu ar fi convingătoare pentru un necredincios care nu crede în Biblie. Şi, de fapt, el argumentează că creştinismul este valid pe baza felului în care funcţionează lumea, ca fiind singura explicaţie care are sens pentru universul în care trăim, nu pe baza unor versete biblice, ceea ce cumva nu îi susţine abordarea pe care o prezintă. Vă las pe voi să cercetați și să vă formați propria părere, iar dacă o faceți, scrieți-ne în comentarii!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: