Un strop de viață în preajma Paștelui 2023 #1


Astăzi, pentru creștinismul răsăritean, și la noi în țară, începe Postul Paștelui, o perioadă de cercetare și pregătire spirituală, în care ne propunem să ne rugăm, să postim, să ne depărtăm puțin de cele ale lumii și să medităm mai mult la însemnătatea patimilor și învierii Mântuitorului. Pentru noi, cititorii, cărțile pot reprezenta un mare ajutor pentru a ne acorda inimile la această perioadă. De aceea, am ales și noi fragmente din câteva cărți care, în fiecare luni, miercuri și vineri a săptămânilor din Postul Mare, să ne dea imboldul de a mai continua, încă puțin, încă puțin, până când vom ajunge la marea sărbătoare, aici pe pământ – și la Marea Sărbătoare din ceruri:


Postul nu înseamnă supraviețuire, obligație; este, însă, o tabără de primăvară care ne ajută să ne reorientăm viața într-o modalitate care să aibă efect în fiecare zi a vieții noastre. Nu că trebuie să ne abținem pur și simplu de la niște lucruri, ci să înțelegem că nu mai depindem de ele, ci de Dumnezeu Care dăruiește toate binecuvântările și că fiecare dar bun de la Dumnezeu este o binecuvântare în măsura în care îl împărțim cu ceilalți într-un duh de recunoștință. Postul Mare este o perioadă intensă dăruită nouă pentru a ne axa din nou asupra a ceea ce ar trebui să fie conținutul fiecărei clipe a vieții noastre – Domnul și Mântuitorul nostru Isus Hristos. El este începutul, mijlocul și sfârșitul Postului Mare, fiindcă El este Alfa și Omega a întregii creații, primul cuvânt și ultimul cuvânt al vieții înseși – Care, pentru bucuria așezată Înaintea-I a primit Crucea pentru ca noi să putem trăi, pentru ca să putem gusta bucuria aceasta, iar în același timp să și începem să trăim, nu pentru noi înșine, ci pentru Dumnezeu și alții.

Puterea transformatoare dăruită nouă în Postul Mare nu își are obârșia acolo jos – pe tărâmul omenesc – unde ochii noștri sunt distrași de cele lumești sau închiși de lene ori somn. Postul Mare este șansa noastră de a privi în sus, de a ne deștepta, fiindcă mântuirea noastră este mai aproape acum decât așa cum am crezut la început. Așa cum au spus primii creștini: Maranatha! Domnul nostru vine!

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: