Refracții #9 – De ce arta?


Deja avem dovezi că artele ajută la încetinirea demenței și reducerea stresului și aduc beneficii imense în viața celor vârstnici.

Produsele noastre culturale și arta noastră ne vor defini, fie că ne place asta sau nu. Arta exprimă cine suntem.

Arta este piatra de temelie a civilizației. O civilizație care nu-și prețuiește expresiile artistice este o civilizație care nu se prețuiește pe sine. Aceste expresii artistice tangibile ne ajută se ne înțelegem pe noi înșine. Artele ne învață să respectăm și diversitatea comunităților noastre, și puterea tradițiilor noastre. Eu îi încurajez pe oameni să nu izoleze arta într-o sferă „aparte” a vieții și să nu vadă arta doar ca pe ceva pur decorativ. De ce? Pentru că arta este peste tot și deja este înrădăcinată în viețile noastre.

Așadar, întrebarea care se pune nu este atât „de ce arta?”, cât „care artă?”. Ni se pune în față o alegere și această alegere este responsabilitatea de a avea grijă de cultură. Așa cum avem responsabilitatea de a avea grijă de resursele naturale, la fel avem responsabilitatea de a avea grijă de cultura noastră.

Dacă nu ne învățăm copiii, și pe noi înșine, că ceea ce ne imaginăm și modul în care proiectăm lumea poate să aducă o schimbare, cultura cinismului va face asta în locul nostru. Dacă nu infuzăm creativitatea, dacă nu luăm inițiativa să ne ajutăm copiii să-și imagineze cartiere și orașe mai bune, disperarea le va distruge capacitățile imaginative și le va transforma în forțe distructive.


Refracții este o serie de citate din cartea Refractions de Makoto Fujimura, o invitație la călătorie în lumea credinței, artei și culturii.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: